Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. január 25., vasárnap

Vadas zsemlegombóccal és makarónival




A klasszikus vadas marhából készül, de elterjedt ma már más húsféléből is, csirke, nyúl vagy sertés, stb. A leginkább hozzáillő köret a zsemlegombóc. A vadas mártás egy sárgarépás, pikáns mustáros mártás.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg sertéskaraj vagy marhafelsál
  • 4 db sárgarépa
  • 2-3 db fehérrépa
  • fél zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 db babérlevél
  • kb. 5 dl húsleves alaplé
  • só-, bors-, citromlé ízlés szerint
  • 1 kis pohár tejföl (150 g)
  • 1 ek mustár
  • 1 ek cukor
  • 1-2 ek liszt
  • fél dl olaj
Zsemlegombóchoz:

  • 5 db szikkadt zsemle
  • 2 db közepes fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 5 db tojás
  • kb. 1 dl tej
  • 2 ek finomliszt
  • só-, bors-, szerecsendió ízlés szerint
  • fél cs petrezselyemzöld (aki szereti)

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát megdinszteljük egy magas falú serpenyőben kevés olajon. A húst, ha marhahús akkor lehártyázzuk, majd vékonyra szeleteljük. Ha szükséges kicsit kiklopfoljuk és a hagymára tesszük. (Én most sertéskarajból készítettem.) Mindkét oldalukat hirtelen elősütjük, majd fedő alatt pároljuk, miközben felöntjük húslevessel. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt sárga- és fehérrépát, a zellert valamint a fokhagymát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet.
Ha sertéshúsból készül, akkor kb. 1 óra, ha marhahúsból, akkor kb. 1,5 - 2 óra alatt puhul meg a hús. (A marhahúsnál segítség lehet: a hús akkor jó, ha fakanalat nyomva hozzá, szinte szétesik!)
Tehát, ha a hús megpuhult, akkor kivesszük és a babérlevelet is. Majd a zöldségeket a lével együtt összeturmixoljuk. Egy másik edényben a cukrot karamellizáljuk, utána hozzáadjuk a pürésített zöldségeket. A tejfölt simára keverjük a liszttel és egy kevés hideg vízzel, majd ezzel sűrítjük be a mártást. Ízesítjük mustárral és citromlével, ha szükséges még sóval borssal. Pikáns legyen! Jól összeforraljuk. Tálaláskor a hússzeletekre merjük a vadas mártást. Köretnek zsemlegombócot és / vagy spagettit, makarónit adhatunk hozzá.

Zsemlegombóc elkészítése:

Egy nagy tálba rakjuk az apró kockára vágott zsemléket, hozzáadjuk a petrezselymet és a lisztet. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A vajon kevés sóval megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd ezt is hozzáadjuk. Végül a tojásokat felverjük a tejjel és a többi alapanyaghoz keverjük. Alaposan átforgatjuk és fóliával letakarva, ha van rá mód, 1-2 órán át hűtőben állni hagyjuk. Ezután forrásban lévő sós vízbe, vizes kézzel formázott gombócokat rakunk, majd takarék lángon kb. 10 percig főzzük.




További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | sertéshúsok | magyaros | menzakaja

1 megjegyzés: