Oldalak

2014. április 3., csütörtök

Csirkepörkölt



A magyarosnak tartott ételek zöme lédús és paprikás jellegű.
A pörkölt ilyen étel. A pörkölfélék apró kockára vágott húsból, vagy csak az állat testrészeire szétválasztott nagyobb darabokból (mint jelen esetben a csirke), paprikával fűszerezett, rövid lére főzött magyar nemzeti étel.
A csirkepörkölt valószínűleg az egyik leggyakrabban elkészített vasárnapi étel, amely a magyar konyha egyik gyöngyszeme. Készíthetjük aprólékból, egész csirkéből, de az igazi ízt az otthon nevelt, és levágott csirkéből készítve kapjuk meg.


Hozzávalók 4 főre:

  • 3 db csirke alsó comb
  • 3 db csirke felső comb
  • 1 db csontos csirkemell
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg disznózsír
  • kb. 3 tk púpozott őrölt fűszerpaprika
  • kb. 1 tk só, bors, ételízesítő
  • 2 ek pirosarany (csemege)
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika

Elkészítés:

A hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk. A paradicsomot és a paprikát felszeleteljük. A húst megtisztítjuk (ha egész combot vettünk, akkor ketté vágjuk). A hagymát a zsíron kb. 5 perc alatt megdinszteljük. Ezt követően félrehúzzuk a tűzről és rászórjuk a fűszerpaprikát, majd felöntjük kb. 3 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ételízesítőt, a pirosaranyat, valamint az apróra vágott paradicsomot és paprikát. A pörkölt alapot kb. 20-30 percig előfőzzük, azután beletesszük a húst, amivel további 40-50 percig főzzük. Időnként óvatosan megkeverjük, nehogy odaégjen. Vizet már nem adunk hozzá, mert a hús ereszt magából eleget.
(Amikor csirkepaprikást készítünk, akkor a végén hozzáadunk 1-2 dl tejfölt és egyet forralunk még rajta.)
Nálunk most a leggyakrabban készített házi "sarkos" tésztával lett tálalva, máskor galuskát szaggatunk hozzá.
A fejes saláta most sem rontott az összhatáson, de bármely savanyúsággal finom lehet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése