Oldalak

2014. június 17., kedd

Erdélyi csorba húsgombóccal


Tartalmas, laktató leves, a mi gulyásunkhoz hasonló. Sokan tévesen csorba levesnek hívják, pedig a "csorba" szó maga is levest jelent. A lestyán különleges ízt ad neki, érdemes kipróbálni. Nem nagyon igényel második fogást. Talán egy palacsinta vagy ehhez hasonló édesség ajánlható utána.

Hozzávalók 5-6 főre:

  • 40-50 dkg darált marhahús
  • 1 db tojás
  • 5 dkg rizs
  • 1 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 3 ek olaj
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kis db zeller
  • 1 kis db karalábé
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 ek citromlé
  • 2 db babérlevél
  • só-, bors-, lestyán (friss vagy szárított) ízlés szerint
  • 2 db zöldségleves kocka

Elkészítés:

Az olajon megdinszteljük a vöröshagymát.
Hozzáadjuk a kis darabokra vágott karalábét és zellert, valamint a karikára vágott répákat.
Felöntjük kb. 2-3 l vízzel, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, lestyánnal és hozzáadjuk a 2 db zöldségleves kockát, majd hagyjuk főni.
A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot, 1 tojást és a rizst.
Gusztusos kicsi gombócokat formázunk, és beletesszük őket a forrásban lévő levesbe. Addig főzzük, ameddig a zöldségek és a gombócok is megpuhulnak (kb. 45 perc).
Ezután elkészítjük a tejfölös habarást, óvatosan beleöntjük a szintén forrásban lévő levesbe. Ízesítjük citromlével, ha van, akkor apróra vágott friss lestyánnal (ha nincs akkor szárított lestyánt használunk).
Felforralás után tálalhatjuk is.

További levesek | nemzetek ételei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése