Oldalak

2014. június 9., hétfő

Grillen sült barbecue oldalas


Húsok a pácban... még a grillezés előtt. 


Fontos, hogy az oldalast tetszőleges ízesítés után megfőzzük, vagy grillen megsütjük és ezután szabad finom BBQ szósszal bekenni és sütni még rövid ideig. A sütés elején nem szabad rákenni, mert odaég! 
A BBQ szósz titka: az USA-ban a grillezők 90%-a használ valamilyen BBQ szószt a marináláshoz, grillezéshez magában vagy a marinád részeként, illetve az elkészült hús mellé. A szószok régiónként eltérnek egymástól. Lehet édesebb, csípősebb, paradicsomosabb, stb. 
BBQ szószunkat lehet vásárolni, vagy otthon is elkészíthetjük. Én házilag készítem.
Egy szónak is száz a vége, BBQ szósz világszerte hódít.


Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1,5 kg sertés oldalas
BBQ szósz hozzávalók:
  • 2 ek olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 tk barnacukor
  • 1 dl sör
  • 1 ek mustár
  • 2 ek Worchester szósz
  • chilipor-, bors-, cayenne bors ízlés szerint
  • 1 tk ecet
  • 0,5 l ketchup
A fűszeres lé hozzávalói:
  • 1 db vöröshagyma
  • füstölt por
  • só ízlés szerint
  • 7-8 szem egész bors

Elkészítés:

A vöröshagymát kockára vágjuk és olajon a kinyomott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a barnacukrot, a mustárt. Amikor a cukor elolvadt (kb. 2 perc), beleöntjük a ketchupot, az ecetet, a Worchester szószt és a fűszereket. Jól elkeverjük és kb. 1 órán át lassú tűzön főzzük. A jó BBQ szósz enyhén csípős, édes, savanykás is egyben. Mialatt a szószt készítjük, addig előkészítjük a húst: a sovány oldalast a csontközti hús mentén feldaraboljuk (minden darab 2 csontból álljon), majd fűszeres lében lassú tűzön megfőzzük. Addig főzzük, amíg a hús éppen csak nem fordul le magától a csontról!
Amikor elkészül, leszűrjük és hűlni hagyjuk, majd amikor a szósz is elkészül, azt is kihűtjük. Ezután a húsdarabokat a szószba mártjuk és további 1-2 órán át a hűtőben állni hagyjuk.
Végül a forró grillen, izzó faszén parázs felett megsütjük a húsok mindkét oldalát.

Én ezekkel a salátákkal és grillzöldséggel tálaltam:


Tipp: ha többféle húst grillezünk, az oldalast célszerű a végére hagyni a ketchupos máz miatt, másrészt mivel a hús meg van főzve, ezért már gyengébb parázson is elég megsütni. Éppen annyi elég neki, hogy a finom szósz rá süljön a húsra.

További grill ételek | sertéshúsok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése