Oldalak

2014. december 7., vasárnap

Hollandi mártás



A klasszikus mártások egyike a hollandi mártás, ami egy csodálatosan sima, könnyed és ízletes.
Enyhén fanyar ízű, habos állagú, sárga színű. Tökéletesen illik zöldségekhez, tojásételekhez és párolt halakhoz. Néhány csepp zsiradék és folyadék (víz, citromlé, ecet) összekeverésével készül, tojássárgáját is hozzáadva, ami összetartja a keveréket. Íme:

Hozzávalók 2 adag:
  • 1 ek fehérborecet
  • 1 ek víz
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 tk fehérbors
  • 125 g vaj
  • 1/4 citrom leve
  • 1 csipet cayenne bors
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

Tegyük az ecetet, a vizet és a borsot egy kisebb lábasba és forraljuk fel. Kis lángon forraljuk, ameddig egy kevés el fő belőle. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni és szűrjük le egy hőálló edénybe. Adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük össze. Majd egy fazékba forraljunk vizet, tegyük az edényt a víz tetejére úgy, hogy az alja a víz fölött legyen. Addig keverjük a mártást, ameddig besűrűsödik és krémes állagú lesz. Ezután  tegyük az edényt egy nedves konyharuhára, hogy ne mozduljon el és lassan adjuk hozzá a lágy vajat és addig keverjük, amíg sűrű, csillogó lesz. A végén adjuk hozzá a citromlevet és ízesítsük fehér- és cayenne borssal. Azonnal frissen, melegen tálaljuk.



További szószok-mártások

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése