Oldalak

2015. január 21., szerda

Avokádókrém (Guacamole)



Ez egy isteni mexikói mártogatós étel, az avokádó csodás krémességet kölcsönöz neki, a koriander és a lime pedig nyárias, friss zamatúvá varázsolja! Leggyakrabban paradicsommal, hagymával és fűszerekkel gazdagítva tálalják szülőhazájában is, és egy molcajate nevű mozsárban készül. Természetesen ennek az ételnek is sok változata létezik, lehet még különféle fűszerekkel kísérletezni és az arányokat mindenki tetszése szerint alakíthatja ki. 
Az avokádó krémet tortilla chipssel mártogatjuk és mindenféle burrito, taco és quesadilla mellé is fogyaszthatjuk, de sima kenyéren is megállja a helyét. Vendégváráshoz fogyaszthatjuk akár mártogatósként zöldségcsíkokkal (répával, szárzellerrel, kaliforniai paprikával) is.

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 db érett avokádó
  • 2 ek lime (zöld citrom) lé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db kisebb fej lilahagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • 2 ek majonéz
  • fél csokor koriander vagy petrezselyemzöld
  • fél kk tört chilipaprika
  • 1 cs tortilla chips (150 g)

Elkészítés:

A lilahagymát apró kockára vágjuk. A paradicsomnak kikaparjuk a magját és a húsát vágjuk kockára. A koriander levelét szintén felaprítjuk. Az avokádót felvágjuk és a húsát kiszedjük, majd egy tálban villával összetörjük. Én szeretem, ha kicsit darabosabb és nem túl pépes. Ezután az avokádóhoz adjuk a felaprított lilahagymát, a zúzott fokhagymát, a paradicsomot, koriandert, és a chilipaprikát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd a lime levével és a majonézzel alaposan elkeverjük. Hűtőben pihentetjük kb. 1 órát. Tálalhatjuk tálkában vagy ahogyan én is tettem, visszatölthetjük az avokádó héjába. Mivel ez egy mártogatós étel, ezért én tortilla chipssel tálaltam. De kipróbálhatjátok pirítós kenyéren is, vagy bármilyen szendvics szószaként is kitűnő lehet!



További hús nélküli ételek | előételek | pástétomok-krémek | reggelik - vacsorák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése