Oldalak

2015. május 25., hétfő

Sajtmártás többféle sajtból



A sajtmártás rengeteg ételhez passzol, legyen az hús, vagy akár tészta!
Ami még lényeges,  hogy gyorsan elkészíthető és nagyon egyszerű. Sajtból pedig bármelyiket választhatod, csak arra kell figyelned, ha sósabb típusúval készíted, akkor a fűszerezésnél sem szabad megfeledkezni erről.

Hozzávalók 4 főre:

  • 3 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 ek liszt
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg füstölt karaván sajt
  • 5 dkg parmezán sajt
  • só-, bors-, szerecsendió ízlés szerint
  • 5 dkg vaj


Elkészítés:

Egy lábasban felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Ezután állandó keverés mellett, lassan hozzáadjuk a meleg tejet, majd a tejszínt. (Én habverővel szoktam keverni, így biztosan csomómentes lesz.) Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. (Szerintem sok fűszert nem szabad használni, hogy igazán a sajt íze érvényesüljön.) A szószhoz adjuk a lényeget: a lereszelt sajtokat, amivel már forralni nem kell, csak alaposan elkeverni és már tálalhatjuk is.
A sajtmártás kiválóan alkalmas egy natúr hússzelet mellé, halhoz vagy egy zöldkörethez, akár melegen, tésztára is.
Használhatunk ízlés szerint különböző sajtokat, hogy mindig más ízvilágú legyen. Pl.: rokfort jellegű sajttal, vagy több parmezánnal egy újabb variáció készülhet. Határ a csillagos ég... :)



További saját receptek | szószok-mártások

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése