Oldalak

2015. október 29., csütörtök

Pupusas avagy töltött lepény



Az interneten a hatalmas "pupusas láz" :) magával ragadt engem is. Muszáj volt kipróbálnom.
A tésztája percek alatt elkészül, ráadásul nem kell olajban kisütni! Kiváló arra is, hogy a hűtőből felhasználjuk a maradékokat: sonka, felvágott, kolbász, sajt, stb.... és egy szuper vacsora, reggeli vagy uzsonna varázsolható belőle.
De mi is a pupusas? A pupusas Közép-Amerika nyugati részén, El-Salvador nemzeti eledele. Egy töltött tésztaféleség, ami nagyon hasonlít a quesadillahoz. Csak itt nem két lap van összesütve a töltelékkel, hanem belekerül a tészta közepébe a töltelék. Nagyon finom és kiadós étel. A töltelék szabadon variálható, csak a képzeletünk szabhat határt.


Hozzávalók 4 fő (kb. 6 darabhoz):

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • fél dl olaj
  • 1 tk só
  • 1,2 dl langyos víz


A töltelékhez:

  • 4 ek tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg gépsonka
  • 1 db kápia paprika
  • fél csomag metélő hagyma
  • 5 dkg bacon szalonna
  • 5 dkg reszelt trappista sajt
  • só-, bors ízlés szerint


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kis cipót formázunk belőle. Amíg a tölteléket elkészítjük, addig letakarva pihentetjük. A töltelék hozzávalóit apróra vágjuk, és egy tálba tesszük a tejföllel, reszelt sajttal együtt. A kockára vágott bacont pirítsuk zsírjára, miután kihűlt, tegyük bele a tejfölbe. Az egészet alaposan kikeverjük és ízesítjük kevés borssal és ha szükséges, akkor sóval is. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és golyókat formálunk belőle. Nyújtsuk szélesebb, ovális alakúra és tegyünk a közepébe egy púpos evőkanálnyit a töltelékből, és osszuk el egyenletesen hosszában:


Ezután hajtsuk be balról és jobbról is, majd a tésztaszéleket összefogva összecsipkedjük az elejétől a végéig:


Majd fordítsuk meg és egy picit lapítsuk le:


Egy teflon serpenyőben, közepes hőmérsékleten, hogy ne égjenek meg, (olaj nem kell hozzá) pár perc alatt megsütjük előbb az egyik, majd a másik oldalát is. (Ez kb. 2-2 perc.) Egy picit az oldalát is érdemes megsütni, így biztosan nem marad nyers a tésztája. Frissen, melegen, bármilyen salátával vagy zöldséggel tálaljuk.




További reggelik - vacsorák | pizzák - pizzafélék | nemzetek ételei

2015. október 26., hétfő

Lecsós sertésszelet tarhonyával




Egy ízletes, magyaros fogás.
Nálunk a "sima" lecsó is közkedvelt, nyáron csak tojást kavarok bele és kenyérrel tunkoljuk, olykor még cukkinit is teszek hozzá. Máskor virslivel készítem és nokedlival tálalom. Így is nagyon finom. Viszont talán a "dobogós" lecsó, ha husi is van hozzá, így ez a változat is sokszor kerül az asztalunkra. 
Íme:

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg tv paprika
  • 30 dkg paradicsom
  • 2 db vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 80 dkg sertéstarja vagy karaj (kb. 8 kisebb szelet)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só-, bors-, őrölt kömény ízlés szerint
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika
  • 5 dkg liszt
  • kb. 1 dl olaj (vagy zsír)


Elkészítés:

A megtisztított hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, majd megsózzuk, borsozzuk. Lisztbe forgatjuk és egy kevés forró olajban hirtelen átsütjük. Kevés vizet öntünk rá és a szeleteket félpuhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a lecsóalapot. A paprikákat karikára, a paradicsomot kockára vágjuk. A szalonnát szintén felkockázzuk, majd kisütjük. A szalonna zsírjához hozzáadunk még egy kevés olajat vagy zsírt, és megdinszteljük a felaprított vöröshagymát. A tűzről félrehúzva megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. (Aki szereti, tehet hozzá csípős paprikát.) Ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majd fedő alatt addig pároljuk, hogy egy kevés levet engedjen. Ez idő alatt a hús már félpuhára párolódott. A húshoz öntjük a lecsót és fedő alatt az egészet készre pároljuk. Tálaláskor előbb a húst tesszük a tányérra, majd befedjük a lecsóval. Tarhonyával, rizzsel, vagy galuskával kínáljuk.




További sertéshúsok | magyaros | Mama-és Anyukám receptjei

2015. október 22., csütörtök

Baconös saláta, avagy férfiak kedvenc salátája




A férfiak nem nagy saláta kedvelők, ez tény. De, ha ezt elkészítitek, másképpen fognak tekinteni a salátára, ezért rajongani fognak! Ínycsiklandó és laktató is, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db tojás
  • 20 dkg bacon szalonna
  • 4 db kovászolni való uborka
  • 6-8 db koktélparadicsom
  • 1 db jégsaláta
  • 1 db tv paprika
Öntethez:
  • 4 ek olivaolaj
  • 4 ek balzsamecet
  • 1 tk mustár
  • só-, bors ízlés szerint


Elkészítés:

A tojásokat megfőzzük és kihűtjük. A zöldségeket megtisztítjuk és szeleteljük, tetszőleges méretűre vágjuk. A bacon szeleteket kisütjük. Az öntet hozzávalóit: olivaolajat, balzsamecetet, mustárt, sót, borsot alaposan összekeverjük. A salátát és a zöldségeket egy tálba tesszük, meglocsoljuk az öntettel. A tojásokat cikkekre vágjuk és belekeverjük a salátába. Picit sózzuk, borsozzuk. A tetejére szépen elrendezzük a bacon szeleteket. Pirítóst kínálhatunk mellé.




További saláták | előételek

2015. október 19., hétfő

Legényfogó leves



Ez egy laktató, pikáns leves, amivel nem csak a legényeket lehet megfogni :)!
Ahány ház, annyiféle elkészítési módja létezik ennek a levesnek is. Néhány recept szerint májat, illetve zúzát is tesznek bele, és különféle húsokból is készülhet. Ami közös, az ételt körül lengő legenda: állítólag a lányos házaknál, ha az anyák el akarták kápráztatni a kiszemelt vőjelöltet, akkor ezt a levest tálalták neki. 
Ha te is szeretnéd, egy életre megfogni a párodat, akkor próbáld ki a receptet, ha más nem, az elismerés biztosan nem marad el!

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg csirkemell
  • 1 db vöröshagyma
  • 30 dkg gomba
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 1 ek mustár
  • 2-3 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • só-, bors-, bazsalikom ízlés szerint
  • 2 ek olaj
  • 1,5 liter csirkehúsleves
  • 1 cs petrezselyemzöld
Elkészítés:

Az olajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rárakjuk  az apró kockákra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén apróra darabolt sárga- és fehérrépát. Ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal, mustárral. Fedő alatt félig megpároljuk a húst és a zöldségeket, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a babérlevelet is. Felöntjük kb. 1,5 liter húslevessel és mindent puhára főzünk. A tejfölt kevés vízzel és a liszttel elkeverjük, majd a forró levesből is adunk hozzá pár kanállal. A forrásban lévő leveshez adjuk a tejfölös habarást és a végén még a friss, apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha nem lenne elég pikáns, akkor még egy kis mustárral, esetleg kevés citromlével fokozzuk az ízhatást.




További levesek | gomba

2015. október 16., péntek

Bakonyi húsos palacsinta



Ha azt látjuk egy étlapon, hogy egy étel bakonyi módra készül, biztosak lehetünk, hogy gomba van benne. Valószínűleg onnan az elnevezés, hogy a Bakonyban finom erdei gombák teremnek bőséggel. A bakonyi mártás, tejfölös-tejszínes gombás ragu, hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, paprikával és paradicsommal. Illik minden húsféléhez: csirkéhez, pulykához, marhához, sertéshez, de még a vadakhoz is. Ha többféle gombából készül, akkor még ízletesebb lehet. Különleges ízt érhetünk el, ha vegyes erdei gombakeverék is kerül a raguba. Én egyedül a konzerv gombát nem kedvelem, általában sem, de ehhez az étel elkészítéséhez főként. 
A húsos palacsinta önmagában is nagyon finom, de a bakonyi mártással egy kiváló ebéd születhet.

Hozzávalók 4 főre:

  •  darab sós palacsinta
  • kb. 0,5 kg csirkecomb
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 púpozott ek őrölt fűszerpaprika
  • 2 ek tejföl
  • só-, bors ízlés szerint

Mártáshoz:
  • 40 dkg gomba
  • 2 dkg szárított vargánya
  • 2-3 ek rókagomba krémlevespor
  • 2 ek tejföl
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika


Elkészítés:

A szárított gombát langyos vízbe beáztatjuk.  A csirkecombokat kicsontozzuk, bőrét lehúzzuk és a húst felkockázzuk. A felaprított vöröshagymát olajban üvegesre pároljuk, a tűzről félrehúzva megszórjuk az őrölt fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a húst, és a szintén kockára vágott paprikát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, kevés vizet hozzáadva puhára főzzük a pörköltet. A kész pörköltből a húst ledaráljuk vagy aprítjuk és kevés szafttal és tejföllel lazítjuk. A tölteléket elosztjuk a palacsintákon  és a két oldalát behajtva felgöngyöljük őket.
Elkészítjük a gombamártást: a gombát felszeleteljük, a szárított gombát leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk és olajon megfuttatjuk, pirospaprikával megszórjuk. Hozzáadjuk a gombákat. Sózzuk, borsozzuk, és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Rövid idő alatt puhára pároljuk, adjunk hozzá a maradék pörköltszaftból néhány kanállal, majd a végén a rókagomba krémleves porral és tejföllel besűrítjük. Adagonként két palacsintát tányérra teszünk és ezzel az isteni ízletes gombamártással tálaljuk.



További csirkehúsok | magyaros

2015. október 13., kedd

Kinderpingui torta





A kisfiam 11. születésnapjára készült :). Szülinapi zsúr volt nálunk, a barátai jöttek hozzánk vendégségbe, úgyhogy kis pasi csapat tesztelte a tortámat és nagyon elégedettek voltak, nagyon ízlett nekik! Nagyon finom és könnyű torta, tepsiben süteményként is süthető természetesen.

Hozzávalók 28 cm-es tortaformához (7-8 főre):

A tésztához:

  • 6 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 db vaníliás cukor
  • 3 ek liszt
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 3 ek kakaópor
  • 3 ek méz
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só
  • 0,3 dl tej
  • 0,3 dl olaj
A krémhez:
  • 4 dl habtejszín
  • 2 cs expressz zselatin fix (2 x 20 g)
  • 3 ek méz
  • 10 dkg cukor
  • 3 ek tej
Középső csokiréteghez:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek olaj
  • 2 ek tej
Felső csokiréteghez (mázhoz):
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek víz
  • 1 ek olaj
Tetejére:
  • A krémből maradék tejszínhab


Elkészítés:

A tésztához a tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd beledolgozzuk  a mézet, a lisztet, a zsemlemorzsát és a kakaót. A végén adjuk hozzá a tejet és az olajat is. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a tésztába. A masszát elfelezzük és külön-külön egy kb. 28 cm-es tortaformában, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt 2 lapot sütünk. A lapokat hűlni hagyjuk, ezalatt elkészítjük a krémet: a tejet összevegyítjük a mézzel. A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral, és összekeverjük a mézes tejjel, valamint a zselatin fixel. A krémet három részre osztjuk, két egyforma rész középre és egy rész a tetejére a díszítéshez. A középső és felső csokiréteghez a hozzávalókat vízgőz fölött egy edényben összeolvasztjuk. Többször átkeverve kihűtjük, annyira, hogy kenhető legyen. Végül a tortát összeállítjuk: az egyik tésztalapot visszatesszük a tortaformába és a hab felét elosztjuk rajta. Pár percre tegyük a hűtő leghidegebb részére, majd a kicsit lehűlt habra szépen elkenjük a középső csokiréteget. Újra a hűtőbe tesszük, kicsit később rátesszük a hab másik felét is, majd ráhelyezzük a második tésztalapot. A tészta tetejére elkenjük a mázat, és visszatesszük a hidegre, hogy megdermedjen. Kedvünk és fantáziánk szerint díszíthetjük a megmaradt krémmel. Egy csillagcsöves habzsák praktikus segítség lehet, én szeretem kiélni a kreativitásomat vele.




További torták | sütemények

2015. október 10., szombat

Sonkás ravioli szarvasgombás mártással




Ismét tészta gyúrásba kezdtem :).
Kell hozzá egy kis idő, de megéri a fáradtságot, mert sokkal finomabb, mintha készen vásárolnánk! Raviolit készíteni nem tartozik éppen a legkönnyebb konyhai műveletek közé. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy "sec perc alatt" össze lehet dobni :), mert nem igaz! De örülök, hogy egy újabb verziót kipróbáltam, nagyon finom és boldoggá tettem a családomat is vele.

Hozzávalók 4 főre:

A tésztához: 

  • 40 dkg finomliszt
  • 3 db tojás
  • 1 tk só
  • kb 0,5 dl víz
  • 1 ek olivaolaj


A töltelékhez:

  • 30 dkg füstölt sonka
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 ek reszelt parmezán
  • só-, bors ízlés szerint


A mártáshoz:


A kenéshez:

  • 1 db tojás


A tálaláshoz:

  • reszelt parmezán sajt


Elkészítés:

A lisztet mérjük ki, majd tegyük egy nyújtódeszkára. Közepére üssük a tojásokat és egy villa segítségével keverjük el a liszttel. Beleszórunk egy teáskanál sót, és az olivaolajat is hozzáadjuk. Amikor villával már nehéz dolgozni, akkor kézzel kezdjük összegyúrni. Csak annyi vizet tegyünk hozzá, hogy segítsen az összeállításban. Keményebb tésztát kell kapjunk! Szobahőmérsékleten, letakarva hagyjuk a tésztát pihenni kb 1 órán át. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a füstölt sonkát ledaráljuk, vagy aprítógéppel összevágjuk, meghintjük pici sóval, ízlés szerint borssal. A reszelt parmezánt hozzáadjuk és annyi tejföllel keverjük össze, hogy krémes állagú tölteléket kapjunk.

A tésztát négy részre osztjuk. Mindegyiket enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk egy sodrófával. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van otthon tésztanyújtó gépünk - nekem nincs :( -, akkor lehet abba is vágni. Az egyes részekből kis golyókat gyúrunk és amennyire csak tudjuk, annyira vékonyra nyújtjuk őket. Az imént említett gép nélkül kissé erőt próbáló feladat, de semmiképpen sem lehetetlen! Gondoljunk csak a nagymamánkra, neki sem volt mása, csak a sodrófája! Szóval két tésztacsíkot egymással párhuzamosan lefektetünk egy lisztezett felületre. Egy-egy teáskanál tölteléket ráhalmozunk az egyik tésztalapra úgy, hogy közben hagyjunk kb 5 centiméteres távolságot a halmok között.

Az üres, töltelék nélküli részeket a felvert tojással lekenjük. Befedjük az üresen maradt tésztával, lenyomkodjuk és kiszúróval kiszaggatjuk. (Ha tartunk attól, hogy a töltelék ki ne folyjon, akkor a körök széleit villával nyomkodjuk le.) Ezt a folyamatot a másik két tésztalappal ugyanígy megcsináljuk. Forrásban lévő sós vízbe rakjuk, kifőzzük, leszűrjük. Elkészítjük a szarvasgombás mártást hozzá.

A frissen kifőzött házi raviolinkat bőségesen meglocsoljuk a mártással és aki szereti, parmezánnal megszórva fogyaszthatja.




További tészták | nemzetek ételei | olaszos ételek | gomba

Szarvasgombás mártás



A tejszínes mártásokat sokféleképpen megbolondíthatjuk! :)
A szarvasgomba ízvilága semmihez sem hasonlítható. Először egy olasz étteremben ettem, ezután sokáig kutattam a hozzávalók után. A szarvasgombás mártásnak krémes állagúnak kell lennie. Vigyázni kell, mert a szarvasomba krém és az olaj is nagyon domináns, erős aromájú készítmény. Jól el kell találni az összhatást! Ezt a nagyon finom mártást ajánlom nektek pl. gnocchihoz vagy ravioli mártásaként, de el tudom képzeli egy sült vagy grill hús mellé is.
Próbáljátok ki kérlek! :)

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 dl főzőtejszín
  • 2 ek rókagomba krémleves por
  • 3 ek reszelt parmezán sajt
  • só-, bors ízlés szerint
  • 2 tk szarvasgomba krém
  • 2 tk szarvasgombás olaj
  • 1 ek vaj
  • 1 tk liszt


Elkészítés:

A vajon a lisztet megpirítjuk és felöntjük a tejszínnel. Összefőzzük, majd a parmezánt és a levesport is hozzáadjuk. Néhány perc alatt besűrítjük, végül a szarvasgomba krémet és szarvasgomba olajat is belekeverjük. (Elég intenzív az ízük, ezért csak utána ízesítjük!) Kóstolgatjuk, ha szükséges ízesítjük még sóval, borssal ízlés szerint.
Ajánlom nektek sült vagy grill húsok mellé, vagy akár egy gnocchi vagy ravioli mártásaként.




További szószok-mártások | gomba

2015. október 6., kedd

Tejszínes burgonya krémleves



Ez is egy gyors és olcsó krémleves.
Készítettem már többfélét is, pl. a pikáns burgonya krémleves. A burgonya, krémlevesként elkészítve egyrészt finom, másrészt mint korábbi receptem is mutatja, ügyesen variálható. Elsőre nem tűnik túl izgalmasnak, de valóban egy kis variálással nagyszerűen meg lehet bolondítani. 
Íme egy újabb változat:

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1,5 liter zöldségleves
  • 2 dl főzőtejszín
  • só-, bors-, ételízesítő-, rozmaring ízlés szerint
  • kb. 4-5 ek olaj


Elkészítés:

A vöröshagymát finomra aprítjuk, és a felhevített olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a megtisztított, kockára vágott burgonyát is. Néhány percig együtt pirítjuk, majd felöntjük a zöldségleves alaplével. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel és kevés rozmaringgal. Felforraljuk, majd lefedve közepes lángon puhára főzzük a burgonyát. Amikor készen van, az egészet pürésítjük egy botmixer segítségével. Ezután visszatesszük a lángra és miután újból felforrt a leves, tejszínnel dúsítjuk. Tálaláskor, aki szereti pirított baconnel megszórhatja, így még ízletesebb és laktatóbb fogás. (Aki nem húsevő, természetesen bacon nélkül is fogyaszthatja, helyette valamilyen reszelt sajtot ajánlok hozzá!)



További levesek | krémlevesek | hús nélküli ételek