Oldalak

2015. október 16., péntek

Bakonyi húsos palacsinta



Ha azt látjuk egy étlapon, hogy egy étel bakonyi módra készül, biztosak lehetünk, hogy gomba van benne. Valószínűleg onnan az elnevezés, hogy a Bakonyban finom erdei gombák teremnek bőséggel. A bakonyi mártás, tejfölös-tejszínes gombás ragu, hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, paprikával és paradicsommal. Illik minden húsféléhez: csirkéhez, pulykához, marhához, sertéshez, de még a vadakhoz is. Ha többféle gombából készül, akkor még ízletesebb lehet. Különleges ízt érhetünk el, ha vegyes erdei gombakeverék is kerül a raguba. Én egyedül a konzerv gombát nem kedvelem, általában sem, de ehhez az étel elkészítéséhez főként. 
A húsos palacsinta önmagában is nagyon finom, de a bakonyi mártással egy kiváló ebéd születhet.

Hozzávalók 4 főre:

  •  darab sós palacsinta
  • kb. 0,5 kg csirkecomb
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 púpozott ek őrölt fűszerpaprika
  • 2 ek tejföl
  • só-, bors ízlés szerint

Mártáshoz:
  • 40 dkg gomba
  • 2 dkg szárított vargánya
  • 2-3 ek rókagomba krémlevespor
  • 2 ek tejföl
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika


Elkészítés:

A szárított gombát langyos vízbe beáztatjuk.  A csirkecombokat kicsontozzuk, bőrét lehúzzuk és a húst felkockázzuk. A felaprított vöröshagymát olajban üvegesre pároljuk, a tűzről félrehúzva megszórjuk az őrölt fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a húst, és a szintén kockára vágott paprikát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, kevés vizet hozzáadva puhára főzzük a pörköltet. A kész pörköltből a húst ledaráljuk vagy aprítjuk és kevés szafttal és tejföllel lazítjuk. A tölteléket elosztjuk a palacsintákon  és a két oldalát behajtva felgöngyöljük őket.
Elkészítjük a gombamártást: a gombát felszeleteljük, a szárított gombát leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk és olajon megfuttatjuk, pirospaprikával megszórjuk. Hozzáadjuk a gombákat. Sózzuk, borsozzuk, és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Rövid idő alatt puhára pároljuk, adjunk hozzá a maradék pörköltszaftból néhány kanállal, majd a végén a rókagomba krémleves porral és tejföllel besűrítjük. Adagonként két palacsintát tányérra teszünk és ezzel az isteni ízletes gombamártással tálaljuk.



További csirkehúsok | magyaros

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése