Oldalak

2016. február 25., csütörtök

Amerikai fahéjas süti (Cinnamon Roll Cake)



Egy amerikai blog receptje.
Aki szereti a fahéjas sütiket, annak mindenképpen ajánlom. Szóval ez a süti nagyon vajas, nagyon édes, és nagyon fahéjas! Személy szerint nekem a nagyon édes kategória, éppen ezért régóta szemeztem a recepttel. Igazi kalóriabomba, de kitűnő vendégváró, édesszájúak körében.

Hozzávalók 6 főre:

A tésztához:

  • 360 g finomliszt
  • 230 g cukor
  • 1/4 tk só
  • 1 tasak (15 g) sütőpor
  • 2 db tojás
  • 370 ml tej
  • 125 g olvasztott vaj
  • 2 tk vanília aroma
A töltelékhez:
  • 250 g puha vaj
  • 250 g barnacukor
  • 1 púpozott ek fahéj
  • 2 ek finomliszt
A mázhoz:
  • 3 ek tej
  • 250 g porcukor
  • 1 tk vanília aroma


Elkészítés:

A tésztához a tojást kikeverjük a cukorral és a tejjel, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport is. Ezután a sót és a vanília aromát is beletesszük. A végén óvatosan az olvasztott vajat is belekeverjük. (Én ezt robotgéppel kevertem csomómentesre.) Kivajazott tepsibe (kb. 22x33 cm-es) öntjük.
A töltelékhez jól elkeverjük a hozzávalókat és a tészta tetejére rakosgatjuk nagyjából egyenletesen. Egy kés segítségével kicsit rusztikusan belekeverjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig (tűpróbáig) sütjük.
A mázat is kikeverjük, elég kemény állagú lesz (én itt már eléggé megijedtem, de nem kell!), majd a még meleg sütemény tetejére adagoljuk (egy kanál segítségével "szeleteljük") és elosztjuk a süti tetején. Amikor kihűlt, szeleteljük, kockákra vágjuk.



További sütemények | nemzetek ételei

2016. február 20., szombat

Csőben sült karfiol



A karfiol egy igen kellemes, viszonylag gyorsan és könnyen elkészíthető zöldség. Nem igényel hámozást, viszonylag hamar megfő és önmagában is finom. A vegetáriánusok étrendjében gyakran szerepel húspótlóként, de egy kis húsfélével kiegészítve bármelyik fehérjeimádó ember szívesen fogyasztja. Legtöbbször hús nélkül készítem, mi köretként fogyasztjuk.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 fej karfiol
  • 1 dl tej
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg füstölt vagy sima trappista sajt
  • 2 ek liszt
  • fél cs petrezselyemzöld v. 1 ek szárított petrezselyem
  • só-, bors-, szerecsendió ízlés szerint


Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük és alaposan megmossuk, majd egy fazékba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Egy evőkanál sóval addig főzzük, amíg meg nem puhul. Ezután leöntjük róla a vizet és hagyjuk kihűlni. A vajat egy lábasban felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, azaz világos rántást készítünk. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval ízlés szerint. Hozzákeverjük a reszelt sajtot, és a szárított, vagy apróra vágott, friss petrezselyemzöldet is. (Ha esetleg túl sűrű lenne, akkor kevés tejjel higíthatjuk.)
A szószt hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a két tojást is. Egy jénai tálat vagy tepsit kivajazunk és elrendezzük benne a korábban megfőzött karfiolt. A mártást a karfiolra öntjük és a tetejét megszórjuk még egy kevés sajttal. Majd az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

TippNálunk ez az étel, köret szokott lenni. Viszont aki nem húsevő, annak főétel is lehet. Aki húsevő, de nem köretnek szánja, sütés előtt megszórhatja egy kis füstölt sonkával, vagy baconnel, így isteni fő fogást varázsolhatunk belőle.




További köretek | hús nélküli ételek | alacsony kalória tartalmú ételek | zöldséges ételek

2016. február 15., hétfő

Almarózsa



A legeslegszebb almából készült sütemény nem más, mint az almarózsa!
Gyorsan elkészíthető, tényleg percek alatt különleges desszertet összedobhatunk.  A lényeg, hogy piros héjú és savanykás almából készüljön.
Gyönyörű és finom is! :)

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 csomag (2 x 400 g) leveles tészta
  • 4 db piros héjú alma
  • kb. 5 ek sárgabarack lekvár
  • 1 ek vaj
  • 1 db citrom
  • 1-2 ek fahéj
  • 1 tk porcukor


Elkészítés:

A megmosott almát először félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, majd egy éles késsel vagy uborka szeletelővel lehelet vékony szeletekre vágjuk. Egy jénai tálba vizet öntünk, ebbe tesszük az almaszeleteket. A citrom levét ráfacsarjuk, majd a tálat 1-2 percre a mikrohullámú sütőbe tesszük. (Azért fontos a citrom, hogy ne barnuljon meg az alma, valamint az ízének is jót tesz, hogy savanykás lesz.)
A megpuhult almaszeleteket egy szűrőedényben alaposan lecsepegtetjük. Egy másik kis tálkába kevés vízzel higítsuk fel a lekvárt. A leveles tésztát kissé kinyújtjuk és csíkokat vágunk belőle. A csíkok felületét kenjük át a híg lekvárral, és a csíkok felső részére sorakoztassuk szép sorban az almaszeleteket, úgy hogy a piros héjával kiadja majd a rózsa mintáját. Az almaszeletek tetejét fahéjjal megszórjuk,



majd a tésztacsík alsó, szabadon maradt részét hajtsuk rá az almára.


Az így kapott almával töltött tésztacsíkot tekerjük fel. Végeredményképpen csodálatos rózsaformát kapunk,


amit a muffin sütőforma kivajazott mélyedésébe teszünk. A műveletet megismételjük, ameddig az alapanyagok el nem fogynak. Ezután 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30 perc alatt készen vannak a pompás süteményeink. Porcukorral megszórva, frissen tálaljuk.

Tippek:

  • Az almarózsa titka a szép, egyenletes almaszeletek.
  • Almarózsával akár tortát is díszíthetünk, ilyenkor tészta nélkül kell felcsavarni a megpuhított almaszeleteket, majd megsütni.





További sütemények | gyümölcsös sütemények

2016. február 10., szerda

Fokhagyma krémleves




Nem kell megijedni a fokhagyma aromájától, főzve messze nem olyan erős, mint "nyersen" fogyasztva.
Egyszerű intenzív ízű krémleves. A kakukkfű kicsit megbolondítja, a ropogós kruton a tetején pedig megkoronázza levesünket.
Szerintem egy jellegzetes ízű sajt csak fokozhatja a hatást, pl: ementáli vagy parmezán. 



Hozzávalók 4 főre:

  • 2 fej fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 darab burgonya
  • 4-5 ek olivaolaj
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 tk kakukkfű
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1,5 l zöldségleves


Elkészítés:

A burgonyát kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymával együtt. Az olivaolajon megdinszteljük a hagymát, amikor üvegesedni kezd, hozzáadjuk a fokhagymát is, 5-10 percig pároljuk. Közben a burgonyát leszűrjük és a hagymához adjuk. Jól átkeverjük és adunk hozzá 2-3 dl levest, fűszerezzük, sóval, borssal, ételízesítővel. Kicsit összefőzzük, majd botmixerrel pépesítjük. A megmaradt levest is hozzámerjük, és összeforraljuk a levesünket. A tejszínt hozzáöntjük és még néhány perc forralás után el is készültünk vele.
Tálaláskor pirított kenyérkockákkal és parmezán forgáccsal kínáltam.


További levesek | krémlevesek | hús nélküli ételek

2016. február 5., péntek

Ferdinánd tekercs




Kedvelt kelt tészta desszertem a darázsfészek, illetve annak a diómentes változata, a karcagi eredetű Ferdinánd tekercs, vagy vajtekercs. Régi, nagyi receptek között is megtalálható ez a süti, amely akkoriban főleg lakodalmakra készült, édes, kelt tésztacsiga. Ezekben az időkben ehhez jó segítség volt egy jól befűtött kemence melege a kelesztéshez a hideg téli napokon. Sokan farsangra készítik. Manapság ennek jelentősége elveszett, és már gyakran készül év közben bármilyen alkalomra, de akár csak úgy egy finom reggelire, vagy uzsonnára is. Sok kelt tésztát készítettem már, de nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy ez lett az egyik legfinomabb. A tejszínnek köszönhetően a tésztája is nagyon kellemes, mert puha és szaftos.
Ajánlom mindeninek kipróbálásra! :)


Hozzávalók 4 főre:

A tésztához:

  • 10 dkg margarin vagy vaj
  • 40 dkg finomliszt
  • 3 tojás sárgája
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg (fél kocka élesztő)
A töltelékhez:
  • 10 dkg margarin vagy vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
A forma kikenéshez:
  • 5 dkg margarin vagy vaj
A locsoláshoz:
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt a meglangyosított, cukros tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, és beleöntjük a tejes élesztőt, majd a tojások sárgájával és a margarinnal összegyúrjuk, dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 órán át kelni hagyjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a margarint a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon kb. fél centiméteres vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Ezután a cukros margarinnal egyenletesen megkenjük és szorosan, mint a bejglit feltekerjük, majd kb. 3 centiméter vastagságúra felszeleteljük. Egy 28 centiméteres átmérőjű pite formát margarinnal alaposan kikenünk, a maradékot majd a tekercsek közé locsoljuk.  A tésztatekercseket nem túl szorosan a formába tesszük. (Nekem 12 darab tekercs lett belőle.) A formában még kelni hagyjuk kb. 15 percet, majd 180 fokon (alsó rácson kell sütni, mert az alja sül meg nehezebben) sütni kezdjük.



Körülbelül 20 perc után a vaníliás- és kristálycukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk, majd még 10 percig sütjük tovább, aztán meglocsoljuk a tejszín másik felével is és Körülbelül újabb 10 perc alatt készre sütjük. Érdemes közben figyelni mindenképpen, mert a sütési idő eltérő lehet, ki-ki sütőjétől függően!



Amikor elkészült, néhány perc után érdemes egy tálcára, vagy tányérra borítani.
Szerintem langyosan valami isteni, de ha szerencsétek van és még marad belőle, akkor is el fog fogyni, azt garantálom! :)



További sütemények | édes kelt tészta