Oldalak

2016. november 15., kedd

Pentelei füstölt tarjás gombócleves



Egy finom leves bármikor jól esik, nem csak a hűvösebb időben.
Ez egy tartalmas leves, ízletes füstölt tarjával és zöldségekkel. A burgonyagombóc pedig még laktatóbbá teszi az ételt.

Hozzávalók 4 főre:

  • 25 dkg főtt füstölt tarja
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • kb. 5 ek olaj
  • 1-2 ek liszt
  • fél csokor kapor
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 1 pohár (150 g) tejföl
A burgonyagombóchoz:
  • kb. 40 dkg főtt, kihűlt burgonya
  • kb. 5 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • só-, bors ízlés szerint


Elkészítés:

A megtisztított hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A sárga és fehérrépát is megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. Egy fazékban olajat forrósítunk és a hagymát megdinszteljük rajta. A fokhagymát is hozzáadjuk, fél percig pirítjuk, majd rádobjuk a répákat. A kockára vágott tarját is hozzáadjuk, együtt pirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről és meghintjük a pirospaprikával. Jól elkeverjük és felöntjük körülbelül másfél liter vízzel. Felforraljuk, ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel és a babérlevéllel. Forrás után fedő alatt, kis lángon főzzük tovább még körülbelül 15 percig, ameddig a zöldségek félig megpuhulnak.
Ez idő alatt elkészítjük a burgonyagombócot: a kihűlt és összetört burgonyát a liszttel és a tojással összegyúrjuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Vizes kézzel, apró gombócokat formálunk belőle és a félpuha zöldségekhez a forró leveshez adjuk. Körülbelül újabb 10 perc alatt minden megpuhul, és a gombócok feljönnek a leves tetejére. A végén a tejfölt egy kevés vízzel és forró levessel, valamint 1-2 evőkanál liszttel simára keverjük, majd a forrásban lévő leveshez adjuk. Egyet forralunk rajta, majd finomra vágott petrezselyemzölddel és kaporral ízesítve már tálalhatjuk is.



További levesek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése