Oldalak

2017. április 21., péntek

Favágó leves




A ragulevesek remek téli fogásnak bizonyulnak, hiszen táplálóak, laktatóak és forrón a legfinomabbak. Sokféle zöldség és hús is van bennük, így remek ízek, zamatok születnek. Egy szelet kenyérrel pedig akár könnyebb főételnek is beillenek. 
Ennek a levesnek az eredetéről semmit nem találtam, de isteni finom. Ajánlom nektek szeretettel.

Hozzávalók 4 főre:
  • 0,5 kg sertéshús (pl. comb)
  • 15 dkg erdélyi szalonna
  • 30 dkg barna csiperkegomba (vagy erdei gomba)
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • só-, bors ízlés szerint
  • 2 ek olaj
  • 1 tk Piros Arany
  • 1 tk Gulyás krém
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 2 ek paradicsom püré
  • 1 pohár (150 g) tejföl
  • 2 ek liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
A csipetkéhez:
  • 1 db tojás
  • 12-15 dkg liszt
  •  

Elkészítés:

A szalonnát felkockázzuk és lassú tűzön kisütjük a zsírját. Adunk hozzá 2 evőkanál olajat és üvegesre pirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát. A húst kockára vágjuk és a hagymához adjuk, majd fehéredésig pároljuk. A paradicsomot és a paprikát kis kockákra vágva az ételhez adjuk, pár percig kevergetjük a hússal együtt. Ezután megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Adunk hozzá még Piros Aranyat, Gulyás krémet és sűrített paradicsomot. Körülbelül 30 percig főzzük, hogy a hús félig megpuhuljon.
Ez idő alatt elkészítjük a csipetkét: a tojást egy kisebb tálba tesszük, majd fokozatosan keverjük hozzá a lisztet és kevés sót. Amikor szépen összeállt, a galuskánál kissé keményebb állagú tésztává, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk és kézzel elcsipkedjük. Apró darabokat csipkedünk belőle, a méret egyéni lehet, de semmiképp ne legyen túl nagy! Szórjunk rá egy kevés lisztet, hogy a csipetkék ne ragadjanak össze.
Amikor a hús félig puha, akkor hozzáadjuk a felkarikázott zöldségeket és a felszeletelt gombát. Ha szükséges, felöntjük még vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Így együtt addig főzzük, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak. A tejfölt kikeverjük a liszttel és egy merőkanál forró levessel, majd behabarjuk az ételt. Belerakjuk a korábban elkészített csipetkét is a forrásban lévő levesbe. Várjuk meg, amíg a csipetkék megpuhulnak és feljönnek a leves tetejére A végén a friss, felaprított petrezselyemzölddel ízesítjük.




További magyaros | levesek | gomba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése