Oldalak

2017. július 25., kedd

Bakonyi kolbászos tarhonyaleves



A Bakonyi betyárleves után egy hasonló ízvilágú tartalmas levest készítettem. 
A bakonyi módra, mindig egy tejfölös-tejszínes, gombás, paprikás mártást takar. Ebben az ételben, hús helyett jófajta lángolt kolbász van. Szerintem nagyon ízletes és igazán magyaros jellegű. 

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db vöröshagyma
  • 15 dkg tarhonya
  • 4-5 ek olaj
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 kk örölt köménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 liter zöldségleves (lehet kockából is)
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk liszt
  • 15 dkg lángolt kolbász
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db burgonya
  • 1 cs friss petrezselyemzöld
  • 1 pohár tejföl (175 g) tejföl



Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát finomra, a burgonyát kockákra, a sárga- és fehérrépát karikákra, a gombát pedig szeletekre vágjuk. Egy fazékban az olajon pirítani kezdjük a hagymát, hozzáadjuk a tarhonyát és kevergetve addig hevítjük, amíg pirulni nem kezd. A tűzről levesszük és ízesítjük a pirospaprikával, a kakukkfűvel, a köménnyel, a sóval, borssal, a zúzott fokhagymával. Végül a zöldséglevessel felöntjük. Visszatesszük a tűzre és felforraljuk, majd kis lángon főzzük. Körülbelül 15 perc elteltével beletesszük a burgonyát és a répákat. A kolbászt karikára vágjuk és egy serpenyőben pirítani kezdjük. Ha kissé már kisült a zsírja, rádobjuk a gombát is. Együtt pároljuk és zsírjára sütjük. Amikor a levesben a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a kolbászos gombát és még 1-2 percig főzzük. A forró levesből kiveszünk 1-2 kanállal a tejfölhöz és kikeverjük a liszttel, majd a forrásban lévő leveshez adjuk. Pár percig főzzük még, majd apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. A friss kenyér nem hiányozhat mellőle.




További magyaros | levesek | gomba

2017. július 15., szombat

Málnás pohárkrém




Sütés nélküli édesség, elkészítése nagyon egyszerű, a végeredmény mégis csodálatos.
Gyorsan készen van, így nem maradsz édesség nélkül,  ha nem akarsz sütni. Könnyű desszert, az egyik legfinomabb gyümölccsel.

Hozzávalók 4 főre:
  • 40 dkg málna
  • 2+4 ek porcukor
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 pohár (175 g) tejföl
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg tejcsokoládé


Elkészítés:

A megmosott és alaposan lecsepegtetett málnát összekeverjük a 2 evőkanál cukorral. Aki nagyon édesszájú, több cukrot is tehet bele. A mascarponét egy tálba tesszük és hozzáadjuk a vanília aromát, a tejfölt és körülbelül 4 evőkanál porcukrot. Az egészet simára keverjük. Kiválasztunk 4 darab szépséges poharat. A poharak aljába kanalazzuk a málna felét, erre jön a mascarpone krém fele és megismételjük a rétegezést, ameddig az alapanyagok el nem fogynak.
Ezután tegyük hűtőbe a poharakat néhány órára., hogy kellően lehűljön. Tálalás előtt csokoládé forgáccsal díszítjük a tetejét.



További pohárkrémek | desszertek | sütés nélküli sütemények

2017. július 10., hétfő

Majonézes zöldborsó




Szuper egyszerű majonézes saláta recept, húsokhoz nagyon finom. Én szeretem házilag készíteni a majonézt, ilyenkor vigyázzunk, hogy friss tojásból készüljön és hűtőben tároljuk az elkészült mártást.

Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg frissen fejtett, vagy mirelit zöldborsó (vagy 1 doboz konzerv zöldborsó, 530 g)
  • majonéz (2 tojásból készült házilag)
  • só-, cukor ízlés szerint
  • tartármártás

Elkészítés:

A zöldborsó konzervet leszűrjük. Ha friss, vagy mirelitből készítjük, akkor sós, enyhén cukros vízben megfőzzük a borsót, majd lecsepegtetjük. Hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a majonézt, illetve a tartármártást. Ezután a puha zöldborsót a mártáshoz keverjük, esetleg kevés friss, aprított petrezselyemzölddel ízesíthetjük. Tálalás előtt hagyjuk állni a hűtőben 1-2 órát.





További saját receptek | saláták | köretek | előételek | hús nélküli ételek

2017. július 4., kedd

Sonkás rakott tészta



Egy hosszú nap után megéri elkészíteni ezt a villámgyors finomságot! A család nagyon kedveli, mert amilyen egyszerű, olyan csábító és finom ez az étel.

Hozzávalók 4 főre:
  • 40 dkg fodros nagy kockatészta
  • 25 dkg gépsonka
  • 5 db tojás
  • 1 ek olaj
A mártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 3,5 dl tej
  • 1 pohár (175 g) tejföl
  • só-, bors ízlés szerint
A tetejére:
  • 20 dkg trappista sajt
A kenéshez: 
  • 1 ek vaj

Elkészítés:

A tésztát az előírásnak megfelelően sós vízben roppanósra főzzük. Miután leszűrtük, kevés olajjal átkeverjük, hogy ne tapadjon össze a tészta felhasználásig. A sonkát kockára vágjuk, a tojást megfőzzük és karikára.
Elkészítjük a besamel mártást: a vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos, arany színűre pirítjuk. A tűzről félrehúzzuk és több adagban, egy habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a forró tejet. Visszatesszük a tűzre és néhány perc alatt összefőzzük. Ízesítjük sóval, borssal és hagyjuk kihűlni, majd a tejfölt is belekeverjük.
Egy tepsit vagy hőálló tálat vajjal kikenünk, majd elkezdjük a rétegezést: először jön a tészta, amit megszórunk sonkakockákkal, erre kerülnek a tojáskarikák, majd a mártással meglocsoljuk. A tetejére vékony rétegben ismét tésztát teszünk, majd mártást bőségesen. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az alapanyagok elfogynak, tepsi méretétől függően. Amikor a rétegezéssel készen vagyunk, akkor a tetejét megszórjuk reszelt sajttal (aki szereti, vásárolhat füstölt sajtot is), és 180-190 fokra előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt készre sütjük.



További tészták | rakott ételek | saját receptek