Oldalak

2014. március 16., vasárnap

Francia sonkás serpenyős melegszendvics



Azaz   "Croque monsieur"   (ejtsd: krok möszijő).

Állítólag egy Dijon környékéről származó szendvics.
Tulajdonképpen egy egyszerű sonkás-sajtos melegszendvics, amit a franciák igazán különlegessé varázsoltak. Az egyszerűen nagyszerű elv alapján: náluk a kiváló alapanyagoknak köszönhető az étel sikere.


Hozzávalók 3-4 főre:

  • 40-50 g vaj
  • 2 dl tej
  • 1 ek liszt
  • 1 ek mézes dijoni mustár
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)
  • 1 db tojássárgája
  • 8 szelet toast kenyér
  • kb. 15 dkg sütni való sonka
  • 15 dkg emmentáli sajt
  • rukkola

Elkészítés:

Először elkészítjük a szószt (Besamel mártásnak indul, csak a végén tojássárgájával dúsítjuk): kb. 1 ek vajat felolvasztjuk, ráhintjük a lisztet, elkeverjük a vajjal és néhány percen át, lassú tűzön, állandóan kevergetve melegítjük.

Hozzáadjuk a felforrósított tejet, keverjük folyamatosan, hogy csomómentes legyen a szósz, végül a mustárt is beletesszük.

Közepes lángon összefőzzük, majd fűszerezzük: só, bors, pici szerecsendió. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tojássárgáját, valamint a szószhoz keverjük a lereszelt sajtot (ha túl sűrű lenne, akkor tejjel lazítunk az állagán).

Félretesszük hűlni. Minden kenyérszeletet megkenünk a besameles-sajtos szósszal, majd egy-egy sonkát helyezünk rá és megszórjuk rukkolával, és két kenyérszeletet egybe borítunk.

Serpenyőben megolvasztjuk a vajat és aranybarnára pirítjuk a szendvicsek mindkét oldalát, közben egy fém sütőlapát segítségével nyomogatjuk, hogy összeragadjon és hamarabb megsüljön.


A forró szendvicseket félbe vágva tetszőleges zöldségekkel azonnal tálaljuk.



További melegszendvicsek | reggelik - vacsorák | szendvicsek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése