Oldalak

2014. április 6., vasárnap

Tárkonyos borjúragu leves




Mit is írhatnék erről a kiváló levesről?
Illatos, ízes és kellőképp bemelegíti a gyomrot, ennél többet kívánni sem lehet egy levestől, ráadásul gyorsan elkészíthető.
A tárkonyos jellegzetes illat, messziről elárulja, hogy a konyhádban valami nagyon finom készül. A puhára főtt hússal (ami borjú comb, vadhús vagy akár csirkemell is lehet) és zöldségekkel (ami variálható ízlés szerint, minél többféle, annál gazdagabb ízű lesz a lé), mindenki kedvence lesz!


Hozzávalók 4 főre:

  • 0,5 kg borjú comb
  • 0,5 dl olaj
  • 3 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 kis db karalábé
  • 1 kis db zeller
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg gomba
  • 2 dl főzőtejszín
  • fél citrom leve
  • 4 db leveskocka (erőleves)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • tárkony, só, bors, ételízesítő (ízlés szerint)
  • 1 ek liszt

Elkészítés:

A borjú combot apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és fokhagymát szintén. A zöldségeket tetszőlegesen aprítjuk. Egy jó nagy lábosban felhevítjük az olajat és a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk.
Hozzáadjuk a répákat, karalábét és a zellert. A hússal együtt 5-10 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket is (tárkony,só, bors, ételízesítő és a felaprított fokhagyma). Majd felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. (Kb. 2 liter.)
Beletesszük a leveskockákat és felforraljuk, majd fedő alatt takarék lángon félpuhára főzzük. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót és a gombát. Addig főzzük, míg minden megpuhul. Egy kis tálba öntjük a tejszínt, és rámerünk 3-4 merőkanál forró levest, hozzáadjuk az 1 ek lisztet és simára keverjük, majd a forrásban levő leveshez adjuk. 
Amikor elkészült hozzáadjuk az apróra vágott friss petrezselyemzöldet és a friss citrom levét (ajánlatos kóstolgatni, inkább kevesebb citromot adni hozzá, amit tálaláskor ízlés szerint pótolhatunk).



További levesek | gomba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése