Oldalak

2014. május 25., vasárnap

Epres lepény


Még mindig eperszezonra egy ajánló. Még másnap is nagyon finom. Gyerekeknek iskolába tízóraira, uzsonnára is  kitűnő, az enyémnél is sikere volt (tízóraira ezt csomagoltam neki).

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 3 ek cukor
  • 6 ek hidegvíz
  • 30 dkg eper
  • kb. 10 ek eperlekvár
  • 1 tojás (kenéshez)


Elkészítés:

A hideg felkockázott vajat összemorzsoljuk a liszttel, ezután hozzáadjuk a vizet és a cukrot. Jól összegyúrjuk, majd gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük kb. 1 órán át. Ez alatt az idő alatt előkészítjük az epret: csumázzuk, megmossuk és felszeleteljük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kb. 12 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle (én kistányért használtam a körök elkészítéséhez). 7-8 darab jön ki belőle (tészta vastagságától függ). 
A tésztát megkenjük a lekvárral, de hagyjunk kb. 1 cm-es peremet a széleken. Ezután rárakjuk az eperszeleteket. Ráhajtjuk a tészta peremét (ujjunkkal egy kicsit össze is csipkedhetjük a széleket), megkenjük a tojással. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a lepényeket, majd 180 fokra előmelegített sütőben  kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

További sütemények | gyümölcsös sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése