Oldalak

2014. május 27., kedd

Paprikás krumpli




Hagyományos magyar konyha. Gyorsan és olcsón elkészíthető, ízletes, laktató egytálétel. Már nagymamáink is gyakran főzték ezt nekünk. Ahány ház, annyi szokás: lehet húsmentes, tejfölös, és galuskás változatban is készíteni.
Nálunk a régi, egyszerű változat a nyerő, friss kenyérrel és házi vegyes savanyúsággal.

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1.5 kg burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 ek mangalica zsír
  • 10 dkg erdélyi szalonna
  • 10 dkg parasztkolbász
  • 3 pár frankfurti virsli (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő koktélvirsli)
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk őrölt fűszerpaprika
  • só, bors, majoranna, őrölt kömény ízlés szerint

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a zöldségeket, a krumplit szeleteljük vagy kockázzuk, a hagymát és fokhagymát apró kockára vágjuk.
A kockára vágott szalonnát a zsíron kisütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, rövid ideig dinszteljük, majd tegyük rá a felkockázott paradicsomot és paprikát. Adjuk hozzá a fokhagymát is, és főzzük együtt néhány percig, hogy engedjen egy kis levet a paradicsom.
Utána szórjuk meg a pirospaprikával, jól átkeverjük, és tegyük bele a krumplit.
Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje (vigyázzunk, mert nem levest készítünk).
Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, köménnyel, majorannával, babérlevéllel, és fedő alatt főzzük.
Amikor a krumpli már majdnem puha, adjuk hozzá a karikra vágott kolbászt és a virslit.
Ez egészet készre főzzük. Mint már írtam, nálunk friss kenyér, és vegyes savanyúság: ez alkalommal csalamádé és almapaprika volt hozzá.

Tipp: nyáron sokszor készítem bográcsban is, úgy talán - mint sok más étel - még finomabb



További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | egytálételek | magyaros ételek | menzakaja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése