Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. január 28., szerda

Bakonyi betyárleves



Ez a tradicionális magyar finomság a Balaton közelében húzódó hegyekben található Bakonyról kapta nevét.
Egy tartalmas, laktató, forró levesnél kevés jobb dolog van a hideg téli napokon, a bakonyi betyárleves tökéletesen megfelel a kritériumoknak. A betyárok öröksége a hazai konyha jellegzetes fogása: magyaros, paprikás.
Ha nem utasítod el a gombát és a sertéshúst, akkor feltétlenül próbáld ki ezt a receptet:

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 15 dkg erdélyi szalonna
  • 3-4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 50 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 pohár tejföl (175 g)
  • 2 ek liszt
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 cs kapor
  • 1 cs petrezselyem zöld
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 3 ek olaj

Elkészítés:

A hagymát apró kockára vágjuk. A megtisztított húst is felkockázzuk. A sárga és fehérrépát a gombával együtt megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. Az olajon az apró kockára vágott szalonnát megpirítjuk, majd a hagymát is hozzáadjuk és megdinszteljük. Ezután következik a sertéshús, majd fehéredésig pirítjuk. A kockára vágott paprikát és paradicsomot is hozzákeverjük. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, majd meghintjük a pirospaprikával. Vízzel felöntjük. Amikor a hús félpuhára főtt, kb. 30 perc után beledobjuk a leveszöldséget is. Az utolsó 10 percben a szeletekre vágott gombát is a leveshez adjuk. Amikor minden megpuhult (kb. összesen 1 óra), a liszttel kikevert tejföllel behabarjuk és kb. még 5-10 percig összeforraljuk. A végén adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszereket: a kaprot és a petrezselyemzöldet, így az ízek nem fognak a főzés során elillanni! Aki szereti egy csepp tejföllel a tetején tálalhatja, és a friss kenyér nagyon passzol hozzá.




További magyaros | levesek | gomba

2015. január 21., szerda

Avokádókrém (Guacamole)



Ez egy isteni mexikói mártogatós étel, az avokádó csodás krémességet kölcsönöz neki, a koriander és a lime pedig nyárias, friss zamatúvá varázsolja! Leggyakrabban paradicsommal, hagymával és fűszerekkel gazdagítva tálalják szülőhazájában is, és egy molcajate nevű mozsárban készül. Természetesen ennek az ételnek is sok változata létezik, lehet még különféle fűszerekkel kísérletezni és az arányokat mindenki tetszése szerint alakíthatja ki. 
Az avokádó krémet tortilla chipssel mártogatjuk és mindenféle burrito, taco és quesadilla mellé is fogyaszthatjuk, de sima kenyéren is megállja a helyét. Vendégváráshoz fogyaszthatjuk akár mártogatósként zöldségcsíkokkal (répával, szárzellerrel, kaliforniai paprikával) is.

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 db érett avokádó
  • 2 ek lime (zöld citrom) lé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db kisebb fej lilahagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • 2 ek majonéz
  • fél csokor koriander vagy petrezselyemzöld
  • fél kk tört chilipaprika
  • 1 cs tortilla chips (150 g)

Elkészítés:

A lilahagymát apró kockára vágjuk. A paradicsomnak kikaparjuk a magját és a húsát vágjuk kockára. A koriander levelét szintén felaprítjuk. Az avokádót felvágjuk és a húsát kiszedjük, majd egy tálban villával összetörjük. Én szeretem, ha kicsit darabosabb és nem túl pépes. Ezután az avokádóhoz adjuk a felaprított lilahagymát, a zúzott fokhagymát, a paradicsomot, koriandert, és a chilipaprikát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd a lime levével és a majonézzel alaposan elkeverjük. Hűtőben pihentetjük kb. 1 órát. Tálalhatjuk tálkában vagy ahogyan én is tettem, visszatölthetjük az avokádó héjába. Mivel ez egy mártogatós étel, ezért én tortilla chipssel tálaltam. De kipróbálhatjátok pirítós kenyéren is, vagy bármilyen szendvics szószaként is kitűnő lehet!



További hús nélküli ételek | előételek | pástétomok-krémek | reggelik - vacsorák

2015. január 18., vasárnap

Zellersaláta burgonyával melegen



Amikor ezt a receptet kerestem a régi füzetemben, eszembe jutott, hogy utánanézek a neten, vajon ismerik-e mások is? A megérzésem igaznak bizonyult, léteznek zellersaláta receptek, de mind egytől-egyig hideg és általában majonézes vagy ecetes salátalében készül. Vagyis ilyet, mint az enyém nem találtam. Ez egy családi recept. A nagymamám, aki sajnos már csak az angyalokkal főz, készítette sokszor rántott ételek mellé. Később az anyukám készítette. Néha eszünkbe jutott a "mama-féle zellersaláta". Mi csak így emlegetjük. Ilyen a mai alkalom is. Őszinte leszek, gyermekkoromban nem szerettem annyira, de változik az ember ízlése és mostanság szívesen készítem én is. Régen ez egy népszerű köret volt, állítólag nem mindig volt hús hozzá, mint manapság. Akkoriban zeller és krumpli mindig volt a spájzban, így kerülhetett ez a laktató, egyszerű és legfőképpen olcsó fogás sokszor az asztalokra. 
Ezek ismeretében, hogy most ez köret vagy saláta?? Nem tudom, de szerintem mindegy is. A lényeg, hogy finom, ízletes, nálunk rántott hús, vagy sűlt hús mellé sokszor készül és nosztalgiázunk a "mama zellersalátájával". ♥ ♥

Hozzávalók 4 főre:

  • 0,5 kg zeller
  • 0,5 kg burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • csipet szerecsendió
  • 3 ek olaj
  • kb. 1 ek ecet

Elkészítés:

A zellert megpucoljuk. Először félbevágjuk, majd megint félbe és így szeleteljük vékony szeletekre. A burgonyát is hasonló méretű, kis szeletekre vágjuk. Ezután az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zellert, lassú tűzön pároljuk kevés ideig. Kicsit később a burgonyát is beletesszük, jól elkeverjük és kevés víz (kb. fél deci) hozzáadásával puhára pároljuk őket. A zöldségek méretétől függ a párolási idő, kb. 30-40 perc. Közben sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A végén az ízeket megturbózzuk az ecettel, de csak óvatosan, kóstolgassuk, hogy kinek mennyire pikánsan ízletes. Melegen tálaljuk, húsok mellé kiváló köret lehet.



További köretek | saláták | hús nélküli ételek | Mama- és Anyukám receptjei ♥

2015. január 17., szombat

Nutellás barackos habosság



Nagyon egyszerű, viszont annál finomabb sütés nélküli finomság! 
Nutella kedvelőknek kötelező kipróbálni! 
Kiváló vendégváró, amit előző este elkészítünk és másnap tányérokra adagoljuk, amiről szempillantás alatt el fog tűnni minden! :) 

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 20 dkg babapiskóta
  • 400 g nutella
  • 1 dl rum
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín
  • 4 ek baracklekvár
  • 450 g őszibarack befőtt (1 doboz)
  • 2 cs vaníliás cukor

Elkészítés:

A barackbefőtt levet, a rumot és a lekvárt alaposan kikeverjük. Ez lesz a mártogatós. Ebbe a lébe mártogatjuk bele a babapiskótákat, amelyekkel egy tálat kibélelünk. A mascarponéhoz keverjük a nutellát és megkenjük vele a piskótákat. A barackokat apró kockára vágjuk és ezzel megszórjuk a nutellás krémet. Ezután a tejszínt felverjük a vaníliás cukorral, és a tejszínhabbal zárjuk a rétegezést. Addig rétegezünk míg minden alapanyag el nem fogy. Tehát: áztatott piskóta, nutellás krém, barack, tejszín. A teteje hab legyen, amit gusztán apró kockákra vágott barackkal szórunk meg. Egy éjszaka hűtőben pihentetjük, hogy a babapiskóta kellően megpuhuljon.









További sütemények | gyümölcsös sütemények | sütés nélküli sütemények | nutella

2015. január 16., péntek

Cukkinis paradicsomos gnocchi



Egy valóban gyorsan elkészíthető ragu, ami paradicsom és tejszín alapú. 
A kevesebb néha több elvén: néhány alapanyagból is lehet ízletes finomságot készíteni. Ha a gnocchit már korábban elkészítetted (ami azért valljuk be kicsit időigényes), akkor 15 perc alatt készen van a vacsorád.

Hozzávalók 3-4 főre:
  • 50 dkg gnocchi
  • 2 db cukkini
  • 3 db paradicsom
  • 3 dl főzőtejszín
  • só-, bors-, bazsalikom ízlés szerint
  • 3 ek olivaolaj
  • 5 dkg parmezánsajt

Elkészítés:

A cukkinit tetszőleges méretűre daraboljuk (én félkarikára vágtam). A paradicsomot kockákra vágjuk. Az olivaolajon a cukkinit kb. 10 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot is. Még 10 percig együtt pároljuk a zöldségeket (kb. ameddig a paradicsom szétfő). Ekkor a tejszínt is hozzáadjuk. Ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal. Még egyet forralunk rajta. A gnocchit sós vízben fél perc alatt kifőzzük. A frissen főtt szószba szedjük, jól átkeverjük és parmezánnal megszórva tálaljuk.



További tészták | hús nélküli ételek | nemzetek ételei | olaszos ételek

2015. január 14., szerda

Tarhonyás hús



A tarhonyás hús a menzák egyik sztárja, de otthon készítve biztosan finomabb fogást kapunk! Maga az étel tulajdonképpen nem más, mint pörkölt tarhonyával.
Ez az egyszerű és laktató egytálétel, ami nagyon ízletes. Előnye még, hogy akár több napra előre is elkészíthetjük. Ha nem szeretnénk sertéshúst, csirkéből is ugyanolyan kiváló, de akár zöldségekkel is helyettesíthetjük, úgy is remek fogás lesz belőle.

Hozzávalók 4 főre:

  • 70-80 dkg sertéscomb vagy lapocka
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 40 dkg tarhonya
  • 2 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • kb. 3-4 dl olaj
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint

Elkészítés:

A megtisztított húst felkockázzuk. A hagymát szintén, ahogyan a szalonnát is. Ezután olajon megpirítjuk a szalonnát és hozzáadjuk a hagymát is. Amikor a hagyma kellőképp üveges lett, hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. A tűzről félrehúzva belekeverjük a fűszerpaprikát és kevés vízzel felöntjük. Az apró kockára vágott paradicsomot és paprikát is belerakjuk. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel és őrölt köménnyel. Kb. 1 óra alatt majdnem készre főzzük.
Ez idő alatt egy másik lábasban egy kis olajon feltesszük pirulni a tarhonyát, amíg egy kicsit megbarnul, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózzuk és időnként kevergetve, félpuhára főzzük. Ha letelt a hús 1 órás főző ideje, akkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a tarhonyát is. Így együtt még kb. 20 percig főzzük, gyakran megkeverve, ha szükséges még egy kis vizet önthetünk hozzá. Tetszőleges savanyúsággal, friss péksüteménnyel tálaljuk.


További sertéshúsok | magyaros ételek | egytálételek | menzakaják

2015. január 11., vasárnap

Cordon bleu avagy sajttal, sonkával töltött karaj



Egy méltán népszerű fogás, melynek receptjét sokan ismerik már. A nemzetközi gasztronómiában ismert "Cordon bleu" (ejtsd: kordon blő), ami valójában sajttal-sonkával töltött rántott hús. Maga az elnevezés kék szalagot jelent, melyet egykor a Szentlélek Lovagrend tagjai viseltek, s mellyel a 17. századtól kezdve elsősorban a konyhaművészeti teljesítményeket jutalmazták. Ez lett a legjobb szakácsok díja!
Ennek az ételnek a története nagyon tetszik nekem, ezért úgy érzem muszáj megosztanom veletek: XV. Lajos szerette a hasát, viszont gyakran azt hangoztatta, hogy jól főzni csak a férfiak tudnak. Madame Dubarry, aki a szeretője volt egyszer lakomára hívta a királyt, akinek nagyon ízlettek a feltálalt étkek. Megkérdezte a szeretőjét, hogy kinek köszönhető a sok finomság, mire Madame Dubarry elárulta, hogy márpedig egy szakácsnő műve volt a vacsora. Azt javasolta XV. Lajosnak, hogy elismerésképp tüntesse ki az asszonyt a kék szalaggal. Sok más szakács is elnyerte a kék szalagot és köztük volt a sajttal-sonkával töltött hús megalkotója is. Arról sajnos nem szól a fáma, miért pont ez az étel kapta a Cordon bleu nevet. 
Viszont ami fontos, hogy az eredeti recept szerint, a Cordon bleu borjú húsból készül, melybe zsebet vágnak, ebbe vékony sonka szelet és nemes, hegyi sajt kerül, majd hagyományos panírozás után az egészet vajban kisütik. Mivel ritkán van szerencsém borjú combhoz jutni, ezért kerestem kompromisszumos megoldást: én leggyakrabban, mint most is sertéskarajból készítem. Nekem házi majonéz, tartármártás elengedhetetlen mellőle.
Én így szeretem:

Hozzávalók 4 főre:

  • kb. 60 dkg sertéskaraj (kb. 4 szelet)
  • 20 dkg sonka
  • 20 dkg ementáli sajt
  • só-, bors ízlés szerint

Panírozáshoz:
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 20 dkg liszt
  • 4 db tojás

Sütéshez:
  • kb. 4-5 dl olaj


Elkészítés:

A hús szeleteket vékonyra klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A sajt szeletet becsomagoljuk a sonkába, és az egyik hússzelet közepére rakjuk, majd a másik szelettel befedjük. A széleit jól összenyomkodjuk és fogvájóval vagy hústűvel, néhány helyen megtűzzük. A hús batyukat megforgatjuk a lisztben. A tojást felverjük és sóval, borssal ízesítjük. A húsokat duplán panírozzuk: tojás, zsemlemorzsa, újra tojás, zsemlemorzsa. (4 db töltött batyunk lett így.)
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és nem túl forró, közepes hőfokon, fedő alatt készre sütjük a húsokat.
Én vegyes körettel és tartármártással tálaltam.




További frissensültek | sertéshúsok

2015. január 9., péntek

Zöldségleves sajtgaluskával



Egy zöldségleves akkor jó, ha minél többféle alapanyagból áll össze!
Könnyű és tápláló fogás. Szaladj el a zöldségeshez és vegyél meg mindenféle zöldséget, amit szeretsz, és amit egy leveshez el tudsz képzelni, főzd össze őket, a végén a tejföl-tejszín keverék na és a lényeg a sajtgaluska! Isteni és különlegessé teszi a sajtgaluska, az önmagában is fenséges levesünket.

Hozzávalók 4 főre:


  • 1 db vöröshagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 10-20 dkg kelkáposzta
  • 10-15 dkg kelbimbó
  • 0,5 - 1 dl olaj
  • 3 db zöldségleveskocka
  • 1 tk pirosarany csemege
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • só-, bors-, ételízesítő-, majoranna ízlés szerint
  • 1 cs friss petrezselyemzöld
  • 1 ek liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
Sajtgaluskához:
  • 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • 1 dl forró tej
  • 1 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg trappista sajt
  • 2 ek vaj
  • 3 ek liszt
  • só-, bors-, szerecsendió ízlés szerint


Elkészítés:

Először is elkészítjük a sajtgaluskát: a forró tejet a kenyérre öntjük és kb. 10 percig állni hagyjuk.
A hagymát apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. A beáztatott kenyeret kicsavarjuk és összekeverjük a hagymával, a reszelt sajttal, a tojással és a fűszerekkel: sóval, borssal, szerecsendióval. Összegyúrjuk és a lisztet is beledolgozzuk. (A tészta állaga kemény, galuskatészta legyen!)
A leves elkészítése: a répákat karikára, a zellert és a hagymát kockára vágjuk. A kelkáposztának a torzsát kivágjuk és a vékony laskára szeleteljük. A hagymát üvegesre pároljuk az olajon, ezután kb. 2 dl vizet hozzáadva félpuhára pároljuk benne a zellert és a répákat (kb. 15 perc). Ezután felöntjük 1,5 l vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat, belekeverjük a paradicsompürét és a paprikakrémet. Fűszerezzük a levest ízlés szerint: sóval, borssal, ételízesítővel, majorannával. Forráskor hozzáadjuk a kelbimbót, 5 perc után a galuskát is beleszaggatjuk (két kanál segítségével). Majd beletesszük a kelkáposztát is. 5-10 percig főzzük még. A tejfölt és a tejszínt kikeverjük a liszttel és egy kanállal teszünk hozzá a forró levesből, majd a forrásban lévő leveshez öntjük. Apróra vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.




További levesek | hús nélküli ételek

2015. január 4., vasárnap

Lencsefőzelék malacsülttel





Újévi szokásokhoz tartozik, hogy az év első napján lencsét kell, illik enni azért, hogy sok pénz érkezzen a házhoz! A lencse, bab vagy bármilyen más apró, szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. Régen, ehhez társult még az is, hogy az éjfél elkongatása után néhány szem lencsét tettek zsebre, szintén azért, hogy sok pénzük legyen!
Szóval ezek a fontos információk után, a lényeg az, hogy ezzel a recepttel csak nyerhetsz, egy finom ebédet biztosan! Ha pénzzel nem is, de egy fincsi ebéddel gazdagabb leszel :).

Hozzávalók 5-6 főre:

  • 50 dkg lencse
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 3-4 db babérlevél
  • 1-2 dl tejföl
  • 5 ek liszt
  • 0.5 dl olaj (a rántáshoz)
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • kb. 1 tk cukor
  • ecet- vagy citromlé ízlés szerint


Elkészítés:

A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. (Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet.) Másnap leöntjük az áztató levet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított kb. 5 perc múlva az egész főzőlevet leöntjük róla, és forró vízzel felöntve (kb. 2 ujjnyira lepje el a lencsét a víz) puhára főzzük. Közben a fűszereket hozzáadjuk: sót, borsot, ételízesítőt és a babérlevelet. Elkészítjük a rántást: az olajon a lisztet megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát, pirítás után megszórjuk pirospaprikával és felengedjük, kikeverjük hideg vízzel. A megpuhult lencsét berántjuk vele. A tejfölt kikeverjük egy kanál főzelékkel, majd az egészhez adjuk. Ízesítjük még cukorral és kevés ecettel, ki-ki szájíze szerint.
A feltét nálam most természetesen az estéről megmaradt malacsült volt. Máskor virslit szoktam felkarikázni és egy kanál olajon átpirítani, majd ezt kanalazom a lencse tetejére.




További csirkehúsos receptek | Szilveszter-Újév | ünnepi asztal | főzelékek