Oldalak

2015. február 27., péntek

Bajor sertéssült burgonyagombóccal



Ez egy igazi német recept, német blogról származik, alias Schweine braten. 

Érdemes tudni róla, hogy  a bajor konyha, a cseh és az osztrák konyhával mutat rokonságot. Erre fő példa a gombóc és a bajor sertéssült is. Amit nem tudtam róla, hogy a bajor konyha nagymértékben főz sertészsírral. 
Sok-sok évvel ezelőtt, általános iskolás cserediákként az akkori NDK-ban többször nyaraltam és ettem  Schweine braten-t, vagyis ezt a bajor sertéssültet. Azóta sokszor eszembe jutott és megörültem mikor erre a receptre bukkantam. Szívesen készítettem el és elevenítettem fel azokat a régi ízeket, amiket oly finomnak találtam akkor.

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1 kg sertéstarja
  • 1 dl olaj
  • 5 dl barna sör
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk sertéssült fűszersó
  • 3 dl víz
  • 2 db marhahúsleves kocka
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 db vöröshagyma
  • 1 db nagyobb zeller
  • 4-5 db sárgarépa
  • 4-5 ek étkezési keményítő

Elkészítés:

A megtisztított húst egészben a sóval, borssal és a sertéssült fűszersóval elkevert olajjal bekenjük és egy nagyobb tepsibe tesszük. Köré rakjuk a megpucolt zellert négybe vágva, a meghámozott sárgarépát egészben, a hagymát és fokhagymát szintén egészben. Felöntjük a sör felével és lefedjük.


A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kb. 2 órán át sütjük a tarját benne. Majd kivesszük, megfordítjuk, felöntjük a maradék barna sörrel és kb. 3 dl vízzel, amiben elnyomkodtunk két húsleves kockát. Újra lefedjük és kb. még 2 órára visszatesszük a sütőbe. Ez idő alatt elkészítjük a gombócokat.
A sütési idő letelte után ellenőrizzük, hogy a hús elég puha-e (sütőtől is függ). Ha igen, akkor kivesszük a léből egy tányérra a zöldségekkel együtt. A levet átszűrjük egy lábasba és feltesszük főni a tűzhelyre. Amikor forr, hozzáadjuk az előzőleg kevés meleg vízben elkevert étkezési keményítőt. Néhány percig főzzük még, majd tálalhatjuk is.





A húst felszeleteljük, mellé tesszük a gombócokat és a zöldségeket, majd az ízletes mártással megöntözzük.

TippLehet még párolt vöröskáposztát is kínálni mellé. Nagyon jól passzol hozzá.



További sülthúsok | sertéshúsok | nemzetek ételei

Burgonyagombóc



A burgonyagombóc a szaftos húsételek kiváló körete.
A gombócokat lehet köretként kínálni vagy levesbetétként akár. Érdemes húslevesben vagy fűszerekkel gazdagított sós vízben főzni, ami finoman ízesíti is.

Hozzávalók 4 főre:

  • kb. 35 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 1 ek zsír
  • 1 kk só
  • 4 db közepes méretű burgonya

Elkészítés:

A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, amikor puha, leszűrjük, meghámozzuk és összetörjük. Adunk hozzá kevés sót, két egész tojást, egy kanál zsírt és annyi lisztet amennyit felvesz, hogy kézzel gombócokat tudjunk formálni belőle. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény! Forrásban lévő vízben, puhára főzzük kb. 15-20 perc alatt.


További köretek

2015. február 25., szerda

Túrógombóc édes tejföllel




A túrógombócot régen főleg a nagyik készítették, de oly egyszerű, hogy te is nyugodtan elkészítheted. Egy igazi magyar finomság. Ami különbség lehet receptek között, talán annyi, hogy van aki külön felveri a tojásfehérjét és így adja a túrós masszához. Régi recepteket nézegettem és azokban is a gyorsabb verzió szerepelt, vagyis a tojást egészben adták a túróhoz. 
Az ételt tálalhatod desszertként vagy egy tartalmasabb leves után akár főfogásként is.
Ne feledd, a gombócok akkor főttek meg, ha feljöttek a víz tetejére és körbe-körbe táncolnak a fazékban :).

Hozzávalók 4-5 főre (kb. 25 darab gombóc):

  • 50 dkg tehéntúró
  • 12 dkg búzadara
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
Morzsához:
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 3 ek olaj
  • 2 ek porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
Tálaláshoz:
  • 1 pohár tejföl (150 gr)
  • 2 ek porcukor + ízlés szerint a szóráshoz
  • 1 cs vaníliás cukor


Elkészítés:

A legjobb és legkényelmesebb, ha előző este összeállítjuk a gombócot: a túrót, a búzadarát, a sót, a cukrot és a tojást alaposan összekeverjük. Lefedjük és hűtőbe tesszük. (Ha nem előző este készítjük, akkor is legalább 2 órát pihentetjük, hogy a dara a nedvességtől megduzzadjon, így az állaga könnyű lesz!) Másnap nem túl nagy, közepes golyókat formázunk vizes kézzel a masszából. Egy fazékban vizet forralunk egy csipet sóval. Ha már forr a víz, a gombócokat szépen beleengedjük. Főzés közben időnként óvatosan megkeverjük, nehogy leégjen. Kb. 15 perc alatt közepes lángon megfőzzük. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk és a kész, lecsepegtetett gombócokat megforgatjuk benne.
A tejfölt a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük és ezzel meglocsolva, ízlés szerint még porcukorral meghintve tálaljuk.






További desszertek | magyaros | hús nélküli ételek | Mama-és Anyukám receptjei | túró

2015. február 23., hétfő

Sárgaborsó főzelék csirkepörkölttel



A száraz, hántolt, felezett kerti zöldborsó a hüvelyesek legegészségesebb fajtája. Sárga és zöld színű változata létezik. A felesborsó vagy sárgaborsó főzelék egy nagyon egészséges és ízletes étel. Ismét egy rég elfeledett "menzakaja". 
Ami még fontos lehet, hogy az egyik legolcsóbb hüvelyes, érdemes újra felfedezni!

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db babérlevél
  • kb. fél dl olaj
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • kb. 5 dkg liszt
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint

Elkészítés:

A sárgaborsót előző este átválogatjuk és beáztatjuk. Másnap annyi tiszta vízben feltesszük főzni, amennyi kb. 1-2 ujjnyira ellepi. Amikor felforr, akkor a habját szűrőkanállal leszedjük. Sózzuk, borsozzuk és az ételízesítőt is hozzáadjuk a babérlevéllel együtt. Puhára főzzük. Közben rántást készítünk az olajból és a lisztből. Beledinszteljük a nagyon apróra vágott (vagy reszelt) vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát. Ezután meghintjük a pirospaprikával és felengedjük egy bögre hideg vízzel (kb. 2 dl). Jól elkeverjük, majd a rántásunkat folyamatos keverés közben a forrásban lévő főzelékhez adjuk. Újraforraljuk, néhány percig összefőzzük. Ha szükséges, ízesítjük még sóval, borssal. Én most csirkepörkölttel tálaltam, de ki mivel szereti, sült oldalas, sült kolbász is kitűnő választás hozzá.



További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | főzelékek | menzakaják

2015. február 20., péntek

Oreo torta





Oreo fanoknak muszáj kipróbálni!
Ha szereted ezt az isteni kekszet (én imádom), akkor képzelj el egy egész tortát hasonló ízben!
Régóta szemeztem már különböző oreo torta receptekkel, de most a tettek mezejére léptem és megalkottam a saját ízlésvilágomnak megfelelőt. A legjobban az tetszik, hogy nem vajas krém van benne, hanem brutálisan lágy, habos, joghurtos mascarponés krém, amiben kisebb-nagyobb darabokra van tördelve ez a fenséges keksz és minden falatnál roppan egy a szádban :).
Ez egy hatalmas családi adag, nekem 14 nagy szelet jött ki belőle. De nem kell aggódni, mert az utolsó szemig el fog fogyni azt garantálom!

Hozzávalók 28 cm-es tortaformához (7-8 főre):

A tortalaphoz:

  • 4 db tojás
  • 8 ek holland kakaó
  • 8 ek cukor
  • 3 ek olaj
  • fél csomag sütőpor
A krémhez: 
  • 40 dkg mascarpone
  • 27 dkg porcukor
  • 3 dl habtejszín
  • 3 pohár (3x125 g) görög sztracsatellás joghurt
  • 20 g zselatin
  • 25 dkg oreo keksz
A díszítéshez:
  • kb. 16 db oreo keksz
  • 2 dl habtejszín


Elkészítés:

Először elkészítjük a tortalapot: a cukorral habosra keverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert kakaót, és az olajat is. Sütőpapírral bélelt tortaformában 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Ezután elkészítjük a krémet: a mascarponét alaposan kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a joghurtokat is. Az egész habtejszínt kemény habbá verjük. Kb. 2 deciliternyit félreteszünk a díszítéshez. A maradék 3 dl habtejszínt a mascarponés krémhez adjuk. A zselatint az előírás szerint feloldjuk kevés vízben és szintén a krémhez adagoljuk. Végül belekeverjük az összetört oreo kekszünket is. (Nem kell túl morzsalékosra tördelni, nem baj, ha maradnak benne kicsit nagyobb, ropogós darabok is!)
A kihűlt tortalapról lehúzzuk a sütőpapírt és visszahelyezzük a formába. Amikor elkészült a krém,  a tortalapra kenjük és jól lehűtjük. Kb. 5 darab kekszről lekaparjuk a krémet és apróra tördeljük.
(Most fontos, hogy szép, apró és morzsalékos legyen!) Majd egyenletesen a torta tetejére szórjuk. Ezután a tortaforma szélét levesszük, és tálaló tálra vagy tálcára rakjuk. A díszítéshez félretett habtejszínt elővesszük a hűtőből. Nagyjából kijelöljük a habrózsák helyét a torta tetején, nekem 14 darab lett. Egy kiskanállal picit ott elkaparjuk a kekszmorzsát, hogy a tejszín tapadjon a torta felszínén. Ezután csillagcsővel ellátott habrózsából 14 darab tejszínrózsát nyomunk a tortára és mindegyik habrózsát 1-1 fél oreo keksszel díszítjük.
Néhány órát hűtőben pihentetjük, ha kibírjuk, és nem kóstoljuk meg azonnal! :)





További torták | sütemények

2015. február 18., szerda

Tükörtojás bacon kosárkában



Mint tudjuk a reggeli nagyon fontos a mindennapok során, hiszen megadja reggelente a kezdő lendületet! Ám sokaknak nincs ideje elfogyasztani a reggelit, elkészíteni meg pláne! :)
Itt egy remek megoldás: gyorsan elkészítheted az egész családnak és akár a munkahelyeden is elfogyaszthatod. Így készíts egy finom kreatív reggelit:

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 szelet toast kenyér
  • 1 + 1 ek vaj
  • 1 ek olaj
  • 8 szelet bacon vagy más szalonna
  • 15 dkg gomba
  • 4 db kisméretű tojás
  • só-, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A szelelt kenyérből egy pogácsa szaggatóval, vagy egy kis pohárral kis köröket "szaggatunk" ki. Jelen esetben én 4 darabot (2 darab / fő). A muffin sütőt kivajazzuk és az aljába tesszük a kenyereket.



Egy serpenyőben a bacon szeleteket kisütjük a pici olajon, majd a muffin sütő mélyedéseit körbe kibéleljük a szalonnával. Én 2 szeletet tettem egy-egy formába. Az apróra vágott gombát egy evőkanál vajon pirítsuk meg, majd rakjuk a bacon közepébe (a mélyedésekbe):


(Lehet más zöldséget is használni, ki mit szeret!)
Ezután a mélyedésekbe ütünk egy-egy tojást. Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint.


A sütőt kb. 200 fokra előmelegítjük és 15-20 perc alatt megsütjük a "muffinokat". (A sütési idő attól függ ki milyen formában szereti a tükörtojást. Én szeretem jobban megsütni. Természetesen, aki lágyan szereti, fele idő is elég a sütéshez.)

Jó étvágyat kívánok hozzá! 


További reggelik - vacsorák | gomba

2015. február 16., hétfő

Rántott csirkecomb rizzsel



A legfinomabb klasszikus.
Ha rántott csirkecomb, akkor sokunknak a "fogós" alsócomb ugrik be, pedig a comb másik fele a felső része is legalább olyan finom. Frissen, ropogós bundában az igazi, mindenki nagy kedvence.

Hozzávalók 4 főre:
  • 8 db csirkecomb (alsó v. felső)
  • kb. 20 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • só ízlés szerint
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A csirkecombokat (én most csak alsócombból készítettem) jól megmossuk és leszárítjuk. Ha nem szeretjük, akkor a bőrét húzzuk le, és késsel a csont mentén kicsit szurkáljuk meg, így jobban át tud sülni majd. A húsokat sózzuk, majd elkezdjük a panírozást: először lisztben, utána kevés sóval felvert tojásban, végül szemlemorzsában forgatjuk meg. Ezután egy serpenyőben bő középforró olajban elkezdjük sütni őket. Az első oldalt fedő alatt süssük, hogy valóban átsüljön, majd fordítás után fedőt levéve, a hőfokot kicsit megemelve aranybarnára sütjük. (Ha bizonytalanok vagyunk, hogy átsült-e, egyet szúrjunk meg késsel, ha puha és nem véres lé csordul ki, akkor elkészült a husink.)
A combokat konyhai papírtörlőre szedjük, hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat, és forrón, frissen tálaljuk. Bármilyen köret, saláta illik hozzá. Most rizzsel tálaltam, de petrezselymes burgonyával is nagyon szeretjük.



Tippek:

  • Bármilyen csirke alapanyagból készíthetjük, csak arra figyeljünk, hogy a túl nagy darabok nem sülnek át, a közepük véres marad. Ezért a felsőcombot érdemes esetleg kicsontozni! 
  • A húsokat nem szabad villával megszúrni forgatás és kivétel közben, csak alányúlással tegyük. Így finom és zaftos marad.
  • A tojásba keverhetünk különböző fűszereket, illetve a zsemlemorzsa egy részét is kiválthatjuk reszelt sajttal, darált dióval, stb.
  • A maradék panírt ne dobjuk ki! A lisztből és a zsemlemorzsából tegyünk a maradék tojáshoz annyit, hogy egy nem túl kemény massza legyen belőle. Ezt a panírpogácsát egy-két darabban süssük ki a húsok között. Meg fogsz lepődni, a legnépszerűbb falatok közé fog tartozni és versenyezni fognak a családtagok, hogy kié legyen! :)


További csirkehúsok | frissensültek

2015. február 15., vasárnap

1000. Facebook like


Nagyon örülök neki, hogy blogom Facebookos társoldala, a https://www.facebook.com/SylviaGasztroAngyal is nagy népszerűségnek örvend, és a minap blogom 1000. likeolóját köszönthettem.

Még nem telt el egy év sem, hogy elindítottam gasztro oldalam és boldogan tapasztaltam, hogy immáron egy nagy "család" lettünk.

Nagyon jól éreztem magam és remélem kellemes perceket szereztem nektek is!
Hálásan köszönöm nektek, nélkületek nem sikerült volna. Maradjatok továbbra is velem, kövessetek itt és a Facebookon és külön köszönet érte, ha barátaitoknak, bárki sütni-főzni szerető ismerőseiteknek is tovább ajánljátok az oldalt!

Ígérem a továbbiakban sem fogok lustálkodni, hanem legalább ugyanennyit tüsténkedek majd a konyhában és finomabbnál finomabb recepteket fogok veletek megosztani:).

Millió puszi és ölelés: Malmos Szilvia

2015. február 13., péntek

Csokis brownie



Eredeti nevén chocholate brownie, vagyis csokis brownie (ejtsd: bráuni), egy amerikai édesség. Ahogy én is, lehet fagyival és forró gyümölcsszósszal tálalni. Ez akkor lehet jó ötlet például, ha el akarod kápráztatni a vendégeidet :).
Már régóta nem készítettem ezt a sütit, de mivel most a barátnőimet vártam a névnapomra, külön kívánság volt, így nem mondhattam nemet :).
Amúgy pedig ez egy kézbe fogható sütemény, akár uzsonnás dobozba csomagolható "csokibomba", ami puhább és krémesebb mint egy átlagos dobos, vagy csokitorta a cukrászdában. Az elkészítése rendkívül egyszerű és nem igényel sok időt! A sütési időre kell nagyon figyelni és érdemes a jó minőségű étcsokit megvásárolni hozzá.
A brownie sokféleképpen készíthető, nehéz a választás, mert mindegyik szuper finom, szaftos, puha, csokis sütemény.
Íme egy változat:

Hozzávalók:
(ebből a mennyiségből nekem 9 kocka - adag - jutott)

  • 20 dkg étcsokoládé (minimum 70%-os)
  • 25 dkg vaj
  • 35 dkg cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 80 g holland kakaópor
  • 65 g liszt
  • 4 tojás
Erdei gyümölcs szószhoz:

  • 40 dkg erdei gyümölcs (lehet mirelit is)
    (málna, fekete szeder, piros- és fekete ribizli)
  • 1 ek méz
  • 2 ek édes vörösbor
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 0,5 dl tejszín


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tálba szitáljuk a lisztet, kakaóport és a sütőport, majd a cukrot is hozzáadjuk. Egy nagyobb edényben, gőzfürdő felett, folyamatos keverés mellett megolvasztjuk a csokit és a vajat. Szép, fényes krémet kapunk. Majd hozzákeverjük a száraz anyagokat: cukrot, lisztet, sütőport és a kakaót. A tojásokat egyenként hozzáadjuk és teljesen elkeverjük a csokis masszában. Ha ezzel is megvagyunk, akkor egy csodálatosan csillogó krémet kapunk. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 18 x 25 cm-es és kb. 4-5 cm magas tepsit, majd belesimítjuk a krémet.
Most következik a brownie titka: az igazán jó brownie a sütésen múlik és könnyen elrontható!
Ez az a süti, amit semmiképpen sem szabad teljesen átsütni! A sütési idő függ a sütőtől és a süti magasságától is. A magasabb változatnak kb. 35 perc kell, a vékonyabbnak a 25 perc is elég! A jó brownienak a teteje picit száraz, repedezett, de belül a villára még rátapad a csokis massza. A belseje ilyenkor még kissé folyékony. Érdemes próbálkozni, lehet elsőre nem sikerül tökéletesre eltalálni. Amikor megsült, kivesszük a sütőből és a tepsiben hűlni hagyjuk.


Ezután óvatosan egy deszkán tetszőleges méretűre kockázzuk fel.
Én hideg vanília fagylalttal és forró erdei gyümölcsszósszal tálaltam.
(Magában is nagyon finom, de nekem egy kicsit tömény ez a sütemény. Éppen ezért javaslom, hogy próbáld ki ebben a formában is, ahogy én tálaltam, mert a hideg fagyi és a kissé savanykás gyümölcsszósz, nagyon jól ellensúlyozza ezt.)

Erdei gyümölcsszósz elkészítése:

A mirelit gyümölcsöt szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit kiengedni, majd egy fazékban lassú tűzön egy evőkanál mézzel főzni kezdjük. (Aki édesebben szereti, több mézet is tehet bele.) A vörösbort is hozzáadjuk és néhány perc forralás után a tejszínnel és az étkezési keményítővel behabarjuk. (Nem kell túlfőzni, 5-10 perc alatt készen van a gyümölcsszósz.)


További sütemények | nemzetek ételei

2015. február 10., kedd

Stefánia vagdalt sült burgonyával és rizzsel




Stefánia belga királyi hercegnőről nevezték el az ételt, amit ő maga talált ki. A hercegnő Magyarországon élt, kedvelte az országot és a magyar konyhát. A stefánia vagdalt vagy másként töltött fasírtrolád, mások egybefasírtként ismerik.
Úgy készül, hogy hosszúkás roládba formázzuk a fasírtmasszát, amit főtt tojásokkal töltünk meg, majd egyben megsütjük a kiolajozott tepsiben, vagy gyakran "őzgerinc" sütőformában. Aztán vékony szeletekre felvágva tálaljuk.  
A vagdalt elnevezést sokan azzal magyarázzák, hogy az ételhez szükséges húst régen nem darálták meg, hanem kisebb darabokra vágták, vagdalták és így készítették a húsmasszát.
A stefánia vagdalt igazán népszerű étel, mivel hidegen és melegen, szendvicsben, vagy salátához, bármilyen más körettel kínálod és fogyasztod, mindig nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg darált sertéshús
  • 5 db főtt tojás
  • 2 db zsemle
  • 1-2 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só-, bors-, őrölt fűszerpaprika ízlés szerint
  • 2-3 ek olaj
  • 1 ek zsemlemorzsa

Elkészítés:

A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és hozzáadjuk a darált húshoz. A vöröshagymát finomra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát is, majd a darált húsoz adjuk. A húsos masszát ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint. A nyers tojást is hozzáadjuk, majd összegyúrjuk. Sütőformába helyezzük a massza felét, amit előtte olajjal kikenünk és zsemlemorzsával megszórunk vagy sütőpapírral béleljük ki a tepsit. Erre jönnek szépen sorban a főtt tojások (úgy, hogy a szélekből 1-1 vékony szeletet levágunk, hogy egyenes legyen, így a tojások tökéletesen egymás mellé helyezhetők). Majd befedjük a massza másik felével és néhány csepp olajjal átkenjük. Fóliával lefedve sütjük 180 fokon körülbelül egy órán át, majd fólia nélkül a tetejét 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiben hűlni hagyjuk és később ujjnyi szeletekre vágva tálaljuk.


Tipp: kuglóf formában vagy őzgerinc formában is készülhet, esetleg darált csirkehússal is. Ilyenkor a formát baconszeletekkel bélelem ki, majd rásimítom a húsmassza felét. Sorban ráültetem a főtt tojásokat, kicsit bele is nyomkodom, majd a massza másik felével betakarom. A baconszeletek széleit ráhajtom és ezután sütöm meg. Utána óvatosan kifordítom a formából egy tepsire és még így pirítom 15 percig. Próbáljátok ki így is.



További sertéshúsok | sülthúsok