Oldalak

2015. március 21., szombat

Csípős mézes-mázas grill oldalas




Az oldalas amúgy is egy ízletes hús, de most nem akartam a hagyományos változatot készíteni. Ráadásul egy fincsi vendégváró, és kényelmesen elkészül, mivel előző este előkészítettem, bepácoltam, másnap csak betoltam a sütőbe. A pácot a saját ízlésünkre formáltam, lehet bátran kísérletezgetni: több méz, ha édesebben, több csípős paprika, ha csípősebben szeretjük, stb...

A végeredmény mindenkit meggyőzött , a vendégeim megnyalták mind a tíz ujjukat! :)

Hozzávalók 6 főre:

  • 2 kg sertés oldalas
  • 1 db vöröshagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • kb. 10 szem egész feketebors
  • 1 kk só
A páchoz:
  • 10 ek méz
  • 3 tk csípős paprikakrém (pl. Erős Pista)
  • 6 dl ketchup
  • 50 ml szójaszósz
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 2 ek Worchester szósz
  • 1 kk őrölt bors


Elkészítés:


A húst feldaraboljuk, megmossuk és az egy fej vöröshagymával, a fokhagymával, a szemes borssal és a sóval ízesített vízben 1,5 - 2 óra alatt megfőzzük. Villát beleszúrva ellenőrizzük, hogy valóban puha-e. A főzőléből kiszedve, hagyjuk kihűlni és megszáradni. A pác elkészítéséhez a mézet az erős paprikakrémmel és a ketchuppal elkeverjük. Hozzáadjuk még a szójaszószt, az olajat, a zúzott fokhagymát, a Worchester szószt és a borsot is. Ezt az egészet jó alaposan elkeverjük. Az előkészített oldalasokat jól megkenjük a páclével és, ha van rá lehetőség, egy éjszakára hűtőbe tesszük. (2-3 órára minimum.)



A pácléből egy kis tálkával tegyünk félre, jól fog jönni a tálaláskor, én szívesen mártogatom a megsült husit evvel az ízletes páccal. A sütőt előmelegítjük 180 - 190 fokra és egy tepsi rácsozott részére pakolom a húsdarabokat. Kb. 30-40 perc alatt gyönyörű ropogósra sütjük az oldalast. Amerikai káposztasalátával tálaltam. Szerintem ez illik hozzá a legjobban.





Tipp: nyáron parázson sütöm, gyakori forgatás mellett. Vigyázni kell rá, mert nem kell sok idő neki, mivel a hús már puha és a méz miatt könnyebben megég!

További grill ételek | sertéshúsok | sülthúsok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése