Oldalak

2015. május 5., kedd

Rántott hortobágyi palacsinta




Itthon a húsos palacsinták legismertebbje a hortobágyi, amelynek semmi köze a Hortobágyhoz! A magyar konyha egyik leghagyományosabb ételének tartott hortobágyi olyan nagy klasszikus, hogy az 50-es évek második fele előtt ebben a formájában nem is létezett. A hússal töltött palacsintákat a két végükön betűrve paprikás szafttal öntik le: http://sylvia-gasztro-angyal.blogspot.com/2014/07/hortobagyi-husos-palacsinta.html
Ebben a formában ismerik a legtöbben. Leggyakrabban én is ezt a variációt készítem.
Viszont létezik egy másik verzió, a hússal töltött palacsintákat hagyományos módon panírozzák és olajban kisütik, vagyis a palacsintákat kirántjuk. Sokáig ebben a formában nem kóstoltam, de meg kell valljam, így is nagyon finom. Természetesen csakis frissen sütve, hasábburgonyával és házi majonézzel illetve tartármártással.


Hozzávalók 4 főre:

  • 8 db sós palacsinta
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 1 púpozott ek őrölt fűszerpaprika
  • só-, bors ízlés szerint
  • 3 ek étolaj
  • 2 ek tejföl

Panírozáshoz:
  • 4 db tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg zsemlemorzsa

Sütéshez:
  • kb. 5 dl étolaj

Elkészítés:

A hagymát apró kockákra vágjuk és olajon megdinszteljük. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát, jól elkeverjük. A húst felkockázzuk és a hagymához adjuk. Kb. 1 - 1,5 dl vizet öntünk alá. Sózzuk, borsozzuk. A paradicsomot és a paprikát apróra kockázzuk és az előzőekhez adjuk a zúzott fokhagymával együtt. Lefedve puhára főzzük. Botmixerrel a húst kevés szaft hozzáadásával pépesítjük, és a tejfölt is hozzáadjuk. Ezután megtöltjük a palacsintákat. Két szélét behajtjuk és feltekerjük úgy, hogy kis csomagok legyenek. Szokásos módon panírozzuk a palacsinta batyukat (liszt-tojás-zsemlemorzsa).

Itt megosztanám saját tapasztalatomat veletek: A félelmem nem volt alaptalan. A panírozáskor tartottam attól, hogy az összegöngyölt palacsinták szétesnek és nem tudom őket bepanírozni. Ezért azt találtam ki, hogy a hússal töltött batyukat szép sorban tálcára tettem és minimum 1 órára (lehet akár több is) a fagyasztóba raktam, hogy jó hideg legyen és kicsit összetapadjanak. Így már könnyű volt a bundázás, ráadásul a tojást és prézlit dupláztam és még a kezemmel is jól rányomkodtam. Ezután szintén a hűtő leghidegebb részébe raktam a palacsintákat, pár órára. Ha nincs erre idő, akkor újra egy fél órára a fagyasztó jöhet :). Sajnos elég macerás, de így tökéletes állagú és külalakú lesz az isteni rántott palacsintánk.

Forró olajban kisütjük a palacsintákat és majonézzel vagy tartármártással frissen tálaljuk.




További magyaros | csirkehúsok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése