Itthon a húsos palacsinták legismertebbje a hortobágyi, amelynek semmi köze a Hortobágyhoz! A magyar konyha egyik leghagyományosabb ételének tartott hortobágyi olyan nagy klasszikus, hogy az 50-es évek második fele előtt ebben a formájában nem is létezett. A hússal töltött palacsintákat a két végükön betűrve paprikás szafttal öntik le: http://sylvia-gasztro-angyal.blogspot.com/2014/07/hortobagyi-husos-palacsinta.html
Ebben a formában ismerik a legtöbben. Leggyakrabban én is ezt a variációt készítem.
Viszont létezik egy másik verzió, a hússal töltött palacsintákat hagyományos módon panírozzák és olajban kisütik, vagyis a palacsintákat kirántjuk. Sokáig ebben a formában nem kóstoltam, de meg kell valljam, így is nagyon finom. Természetesen csakis frissen sütve, hasábburgonyával és házi majonézzel illetve tartármártással.
Hozzávalók 4 főre:
- 8 db sós palacsinta
- 50 dkg csirkemellfilé
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 1 púpozott ek őrölt fűszerpaprika
- só-, bors ízlés szerint
- 3 ek étolaj
- 2 ek tejföl
Panírozáshoz:
- 4 db tojás
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg zsemlemorzsa
Sütéshez:
- kb. 5 dl étolaj
Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk és olajon megdinszteljük. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát, jól elkeverjük. A húst felkockázzuk és a hagymához adjuk. Kb. 1 - 1,5 dl vizet öntünk alá. Sózzuk, borsozzuk. A paradicsomot és a paprikát apróra kockázzuk és az előzőekhez adjuk a zúzott fokhagymával együtt. Lefedve puhára főzzük. Botmixerrel a húst kevés szaft hozzáadásával pépesítjük, és a tejfölt is hozzáadjuk. Ezután megtöltjük a palacsintákat. Két szélét behajtjuk és feltekerjük úgy, hogy kis csomagok legyenek. Szokásos módon panírozzuk a palacsinta batyukat (liszt-tojás-zsemlemorzsa).
Itt megosztanám saját tapasztalatomat veletek: A félelmem nem volt alaptalan. A panírozáskor tartottam attól, hogy az összegöngyölt palacsinták szétesnek és nem tudom őket bepanírozni. Ezért azt találtam ki, hogy a hússal töltött batyukat szép sorban tálcára tettem és minimum 1 órára (lehet akár több is) a fagyasztóba raktam, hogy jó hideg legyen és kicsit összetapadjanak. Így már könnyű volt a bundázás, ráadásul a tojást és prézlit dupláztam és még a kezemmel is jól rányomkodtam. Ezután szintén a hűtő leghidegebb részébe raktam a palacsintákat, pár órára. Ha nincs erre idő, akkor újra egy fél órára a fagyasztó jöhet :). Sajnos elég macerás, de így tökéletes állagú és külalakú lesz az isteni rántott palacsintánk.
Forró olajban kisütjük a palacsintákat és majonézzel vagy tartármártással frissen tálaljuk.
További magyaros | csirkehúsok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése