Eperszezon van! De, ha nem lenne, akkor elkészíteném mirelitből is. A tejberizs a kisfiam kedvence. Hasonló receptet olvastam egy újságban és kitaláltam egy nekünk tetsző változatot. A tejberizs és az eper amúgy is jó páros, bizonyította egy korábbi torta receptem is: Tejberizses epertorta.
Jöjjön most egy friss, ropogós, de belül krémes finomság:
Hozzávalók 4 főre (kb. 16 darab):
- 270 g leveles tészta
- 15 dkg eper
- 10 dkg rizs
- 3 dl tej
- 4 ek cukor
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db tojás
- 1 cs vaníliás cukor
Kenéshez:
- 1 db tojás
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 ek vaj
Elkészítés:
A tejből, rizsből, és a vaníliás cukorból tejberizst készítünk: a rizst átválogatjuk, megmossuk és a forrásban lévő tejhez adjuk. Néha megkeverjük, beletesszük a csipet sót és a vaníliás cukrot. Fedő alatt kb. 20 perc alatt megfőzzük, majd a gőzben hagyjuk még fedő alatt puhulni. A tojást a cukorral habosra keverjük és a langyos rizshez adjuk, a reszelt citromhéjjal együtt. A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra, kb. 2 mm-es vastagságúra kinyújtjuk. Kb. 8x8 cm-es négyzetekre felvágjuk. A négyzetek közepére egy-egy kanál tejberizst teszünk, és ennek a közepébe egy-egy epret (ha túl nagy szemű, akkor félbevágott epret) helyezünk:
A tészták csücskeit összefogjuk, összenyomkodjuk. A kis batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Egy tojást felverünk és alaposan megkenjük vele a sütiket:
200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük:
Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk és a vajjal elkeverjük, majd a sütemények tetejére csurgatjuk.
További gyümölcsös sütemények | sütemények
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése