Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. június 14., szombat

Tejberizses epertorta




Születésnap:
Kicsiknek és nagyoknak is fontos az a nap, amikor minden róluk szól és tény, hogy szimbolikus jelentőséggel bír az a bizonyos sütemény... a szülinapi torta.
Talán ezért is olyan fontos nekem, hogy a szeretteimnek e jeles napon én saját magam készítem el. A kisfiamnak szülinapjára most egyszerű volt a választás. Mivel június az eperről szól és ő eper rajongó, a másik kedvenc pedig a tejberizs. E kettőből született meg a tejberizses epertorta. Remélem mások örömére is! Ezúton is boldog 10. születésnapot kívánok neki. 


Hozzávalók 7-8 főre:

A tésztához (28 cm-es tortaformához)
  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
  • 5 ek cukor
  • 1 csipet só

A krémhez
  • 15 dkg rizs
  • 2 dl víz
  • 5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 4 dl habtejszín
  • 1 cs zselatin fix (20 g)
  • 5 ek cukor
  • 2 ek vanília aroma
  • 4-5 ek eperlekvár

A tetejére
  • 30 dkg eper
  • 1 cs tortazselé (piros vagy színtelen)
  • 3 dl víz
  • 2 ek cukor
  • 1 tk citromlé


Elkészítés:


Tészta készítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses, 160 fok).
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig elektromos habverővel cukorral fehéredésig,  habosra keverjük.

A cukros tojássárgába felváltva adjuk a fehérjehabot és közben hozzászitáljuk a lisztet is apránként. Legyünk óvatosak, hogy a hab ne törjön össze.
Kivajazunk egy kapcsos tortaformát (én sütőpapírt használok), és a tésztát beleöntjük majd előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, és félretesszük teljesen kihűlni. (Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk!)

Krém készítése:

2 dl vizet felforralunk, majd a megmosott rizst a forrásban lévő vízhez adjuk és kis lángon kevergetve addig pároljuk,  míg a víz el nem fő róla. Majd egy másik lábasban felforraljuk az 5 dl tejet és azt is hozzáadjuk a rizshez, a vajjal együtt és kis lángon, fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk.

Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a vanília aromát és a cukrot. Egy fedőt ráteszünk és így letakarva hagyjuk, hogy szép lassan teljesen megpuhuljon (1-2 óra).

A tejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt rizshez keverjük. A zselatin fixet is a rizses krémhez keverjük. (A zselatin fixxel könnyű dolgozni, nem kell felmelegíteni, elég a hideg folyadékhoz adni.)

A kihűlt tésztát vastagon megkenjük az eperlekvárral. 
A tejszínhabos rizst simítsuk rá a tésztára, majd hűtőszekrényben dermesszük néhány órán át.

Díszítés:

A megmosott és kicsumázott epret vágjuk vékony szeletekre és legyezőszerűen, szorosan helyezzük el a torta tetején. A tortazselét 3 dl vízben felforraljuk, 2 ek cukorral édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd amikor már csak langyos, rákanalazzuk a torta tetejére.
Hűtőszekrényben dermesztjük (kb. 15 perc).
Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta peremén, majd a peremet leemeljük. Én még tejszínhabbal is díszítettem a végén.


További sütemények | gyümölcsös sütemények | torták

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése