A fánk története vitatott. Az egyik feltételezés szerint a fánkot Észak-Amerikába a holland telepesek hozták be, akik egyéb más amerikai desszertek népszerűsítéséért voltak felelősek, beleértve például az almás és tejszínes pitét is. Sok esetben nem csak különböző cukormázakkal ízesítik, díszítik, hanem egy egyedi technikának köszönhetően, krémes töltelékkel megtöltik a fánkok belsejét is.
S bár ellenállhatatlanul finom, koránt sem tartozik a kalóriaszegény édességek sorába. De néha, muszáj bűnözni, és tényleg muszáj kipróbálni nektek is! :)
Hozzávalók 6 főre (kb. 28-30 darab):
- 0,5 kg finomliszt
- 5 dkg élesztő
- 4 dl tej
- 2 db tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg puha vaj
- csipetnyi só
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 kk reszelt citrom héja
Kenéshez:
- 1 ek olaj
Díszítéshez:
- tetszőlegesen, mindenki saját ízlése szerint: cukormáz, olvasztott csokoládé, csokireszelék, cukorgyöngyök, jégcukor, színes tortadara, stb.
Elkészítés:
A langyos tejet egy edénybe öntjük, beleszórunk egy kanál cukrot és egy kanálnyi lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve meleg helyre tesszük és várunk kb. 10-15 percig, hogy az élesztő felfusson. (A tej tetején halványbarna hab képződjön.)
Ezután egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a puha vajat, a csipetnyi sót, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a megkelt élesztős tejet is. Az egészből sima tésztát keverünk. (Nem kell megijedni, lágy, puha tészta lesz.) A tésztát letakarva, kb fél óráig meleg helyen kelesztjük. Ez idő alatt a fánksütő tepsi mélyedéseit egy ecsettel kiolajozzuk. A tésztát habzsákba töltjük, és karikákat nyomunk belőle a formába úgy, hogy a tészta, kb. a forma kétharmadáig érjen.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra előmelegített és a fánkokat kb. 10 perc alatt halványbarnára sütjük.
A megsült fánkokat, olvasztott csokoládéval és / vagy cukormázzal vonjuk be, majd tetszőlegesen díszítjük. Kiélhetjük a kreativitásunkat, tényleg jó buli, csodás fánkokat lehet alkotni! Én nagyon élveztem! :)
Aki az egyszerűbb megoldások híve, annak egy jó tanács: még melegen, fahéjas porcukorral megszórva is finom lesz!
További fánkok | sütemények
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése