Hagyományos kínai főétel, amit általában szezonális zöldségekből készítenek. A sok hozzávaló ellenére kb. 30 perc alatt összedobható. Sok fajtája ismert ennek a wok-os tésztaételnek, hús nélküli változatban is készítik. A lényeg ennél a fogásnál: lágy tészta, ropogós zöldségekkel, könnyű, ízletes szószban. Így jellemezném.
Hozzávalók 4 főre:
- 60 dkg csirkemell filé
- 20 dkg csiperkegomba
- fél db sárga kaliforniai paprika
- fél db piros kaliforniai paprika
- 3 db sárgarépa
- 4 szál újhagyma
- 1 db diónyi gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- fél kínai kel
- 3 kk kínai ötfűszerkeverék
- fél csokor friss korianderzöld
- 30 dkg spagetti vagy kínai tojásos metélt
- 4 ek osztrigaszósz
- 4 ek sötét szójaszósz
- 2 dl szárnyas alaplé (leveskockából is lehet)
- 1 ek étkezési keményítő
- fél dl víz
- 3 ek mogyoróolaj
- só-, bors-, ízlés szerint
A páchoz:
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek olaj
- 1 tk négyszínű bors
Elkészítés:
A megtisztított csirkemellet vékony csíkokra felvágjuk. A pác hozzávalóit elkeverjük és a csirkére öntjük, összekeverjük és 1-2 órát állni hagyjuk. Ha spagettivel készítjük, akkor ketté törve sós vízben készre főzzük. A megtisztított zöldségeket felaprítjuk: a paprikákat, a kínai kelt és a répát csíkokra, julienre, a gombát szeletekre vágjuk. Az újhagymát karikára, a gyömbért és a fokhagymát apróra vágjuk.
Magas hőfokon felhevítünk egy wokot vagy egy nagy serpenyőt. Beleöntjük az olajat és amikor felforrósodott, hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát és az ötfűszerkeveréket. Állandó kevergetés közben fél percig pirítjuk, ügyelve, hogy a fűszer nehogy odaégjen. Ezután hozzáadjuk a lecsepegtetett, pácolt csirkehúst és addig hevítjük, amíg már-már füstölni kezd. Néhány perc után hozzáadjuk a zöldségeket: a gombát, a paprikát, és a répát. Ráöntjük az osztriga- és a szójaszószt, majd összekeverjük. A húslevest is hozzákeverjük, majd az egészet jól összeforraljuk, készre pirítjuk. (Kb 20 perc).
Amikor már minden megpuhult, hozzákeverjük a tésztát és a karikára vágott újhagymát és a csíkokra vágott kínai kelt is. A vízben feloldjuk a keményítőt és az ételhez adjuk, alaposan összeforgatjuk - kb. 2 percig - és már készen is vagyunk. Friss korianderzölddel megszórva azonnal tálaljuk.
További csirkehúsok | nemzetek ételei | gomba
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése