Oldalak

2016. január 23., szombat

Ünnepi aszalt szilvás sütemény




Igazán téli hangulatú, puha, szaftos sütemény gazdagon aszalt szilvával. A süti ízesítése gyömbérrel, mézeskalács fűszerrel és az aszalt szilva, igazán különlegessé, ünnepivé varázsolja a sütinket. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók 6 főre:

  • 40 dkg aszalt szilva
  • 20 dkg liszt
  • 1 zacskó (12 g) sütőpor
  • 20 dkg cukor
  • 12,5 dkg (fél kocka) margarin
  • 2 db tojás
  • 1 tk mézeskalács fűszer
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 1 üveg (400 g) szilvalekvár
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 tk olaj
Az áztatáshoz:
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 4 dl víz


Elkészítés:

Az aszalt szilvát vagdaljuk fel apróra. Ha puha a szilva, akkor áztassuk be egy órára vízbe, melybe szórjuk bele a szódabikarbónát. Ha kemény a szilva, akkor főzzük fel a szódabikarbónás vízben, amíg megpuhul. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A lágy margarint keverjük habosra a cukorral és a tojással. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a fűszereket és keverjük el alaposan. A kihűlt, lecsöpögtetett szilvát is adjuk a masszához. Egy kb. 22x33 cm-es tepsit kivajazzuk és liszttel megszórjuk, majd a tésztát belesimítjuk. Kb. 35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e. Amikor kihűlt, vízszintesen ketté vágjuk a tésztát és a lekvárral megkenjük az alsó lapot, majd visszahelyezzük rá a felső tésztalapot. A csokit vízgőz fölött a kevés olajjal felolvasztjuk, majd a sütemény tetejére simítjuk. Megvárjuk, hogy szépen megszilárduljon és már szeletelhetjük is.





További sütemények | Karácsonyi ünnepi ételek | Ünnepi asztal | aszalt gyümölcsös ételek | gyümölcsös sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése