Oldalak

2016. június 8., szerda

Nyírségi gombóc leves




Ez egy nagyon finom, laktató, zöldséges-húsos leves, amiben tészta helyett burgonya gombóc a levesbetét. Ennek a levesnek is számos variációja létezik. Lehet borjú, marha, sertéshúsból is készíteni. A zöldségek terén lehet még zellerből, karfiolból, esetleg zöldbabból is tenni a levesbe.

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg borjú comb (esetleg sovány sertéshús)
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 20 dkg csiperke gomba
  • 30 dkg zöldborsó
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 ek liszt
  • fél dl olaj
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • kb. 2 liter víz
A burgonya gombóchoz: 
  • 30 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • kb. 15 dkg finomliszt
  • só-, bors ízlés szerint


Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. A megtisztított húst apró kockákra vágjuk és a hagymához adjuk. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel. Kb 30 perc alatt félig puhára főzzük a húst, majd hozzáadjuk a karikára vágott sárga és fehérrépát. Amikor a zöldségek is majdnem megpuhultak, a leveshez adjuk a felszeletelt gombát és legvégül a zöldborsót.
Amíg a levesünk fő, közben elkészítjük a burgonya gombócot: a megtisztított burgonyát felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. A főzőlevet leöntjük róla és még melegen áttörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást és a lisztet (burgonyától függően a  liszt mennyisége lehet kicsit több is), a sót és a borsot. Alaposan összekeverjük.
Ez idő alatt a hús és a zöldségek megpuhultak, a tejszínt elkeverjük egy evőkanál liszttel és a forró levesből is merünk egy kanállal hozzá, majd óvatosan a leveshez adjuk. Szép lassan felfőzzük. Amikor forr, vizes kézzel apró gombócokat formálunk és óvatosan a leveshez adjuk őket. Néhány perc alatt megfőzzük a gombócokat és a végén friss, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk a levesünket.




További levesek | gomba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése