Oldalak

2016. szeptember 24., szombat

Barbecue szósz




A barbecue szószt (B.B.Q. szósz) kétféleképpen is szokás felhasználni. Egyrészt a grillezett húst kenik be vele a sütés vége előtt, hogy ízletes, karamellizálódott kérget kapjon. Másrészt szószként, vagy mártogatósként is használható. A BBQ szósz elkészítése nem nagy tudomány, a titok inkább a megfelelő hozzávalókon és arányokon múlik.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 2,5 dl ketchup
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 ek worcestershire szósz
  • 5 ek barnacukor
  • 0,5 tk őrölt bors
  • 0,5 tk só
  • 1 tk chilipor
  • 4 ek mustár
  • 2 ek almaecet
  • 1 ek szójaszósz
  • 0,5 tk tabasco szósz
  • 2 ek méz


Elkészítés:

Egy tálkában összekeverjük a sót, borsot és a chiliport. Egy másik tálkában összekeverjük a ketchupot, ecetet, mustárt, szójaszószt, worcestershire szószt, tabascot, mézet és a barnacukrot. A vöröshagymát felvágjuk nagyon-nagyon finomra, a fokhagymát pépesre nyomjuk. Egy lábasban üvegesre dinszteljük a vöröshagymát az olajon pár perc alatt. Hozzáadjuk a fokhagymát és együtt pirítjuk még fél percig. Ezután hozzáadjuk a száraz fűszereket, újabb fél percig pirítjuk. Végül hozzáöntjük a ketchupos keveréket. Alaposan elkeverjük és közepes lángon, időnként megkevergetve körülbelül 20 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Aki úgy szereti leszűrheti vagy turmixolhatja a mártást, de a kellemesen megpuhult hagymadarabok benne szerintem nem zavaróak, csak háziasabbá teszik a szószunkat.

Tipp a BBQ szósz felhasználására: 

  • Egyfajta grill-, vagyis BBQ pác. A sütés végén kell a húst bekenni vele, hogy finom, ízletes kérget kapjon.
  • Szószként. Az elkészült grill ételt lehet belemártogatni. De akár más ételhez is, például zöldségekhez, hamburgerhez, chipsekhez, hagyományos bármilyen sülthúsokhoz, stb.
Az elkészült házi szószt, sokáig tárolhatjuk egy zárható dobozban a hűtőben.




További szószok-mártások

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése