Ami paprikával és hagymával készül, az szinte biztosan magyarosnak nevezhető, ilyen ez a finom, tartalmas gombaleves is. A fűszerezésen ki-ki kedve szerint variálhat: jól passzol hozzá nem csak a kakukkfű, hanem a kapor és / vagy petrezselyemzöld is.
Fél óra alatt összedobható és jó eséllyel mindenki szereti.
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg csiperke és laska gomba vegyesen
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kb. 5 ek olaj + 2 ek a rántáshoz
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 ek liszt
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- 1 tk kakukkfű
- 1 kk bors
- só ízlés szerint
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 ek apróra vágott metélőhagyma
A vajgaluskához:
- 1 db tojás
- kb 4 ek liszt (amennyit felvesz)
- 1 ek puha vaj
- csipet só
Elkészítés:
Az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárga és fehérrépát, majd a szeletekre vágott gombát is. Ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel. Néhány percig pároljuk, ezután felengedjük kb. másfél liter vízzel, felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük tovább. Ez idő alatt a két evőkanál olajjal és a liszttel világos rántást készítünk. A tűzről félrehúzva megszórjuk a pirospaprikával és kevés hideg vízzel felengedjük, majd a leveshez adjuk. A tejfölt kevés forró levessel kikeverjük és szintén a leveshez adjuk, folyamatos keverés közben. A vajgaluska hozzávalóit elkeverjük, nem kell nagyon kidolgozni, csak összeálljon. Amikor a zöldségek megpuhultak, nokedli szaggató segítségével a levesbe szaggatjuk, és 2 perc alatt készre főzzük. Apróra vágott petrezselyemzölddel és / vagy metélőhagymával megszórjuk.
Aki szereti, még egy kevés tejföllel meglocsolva tálalja.
További levesek | magyaros | hús nélküli ételek | gomba
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése