"Az olasz csodadesszert"-ként is emlegetik :).
A panna cotta Észak-Olaszországból, Piernontéből származó édes, fényes felületű tejpuding, amit tojás nélkül készítenek, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből. A desszert ízét a krém és a hozzá társított öntet együttesen határozza meg. Ha jól kihűtjük, a nyári esték sztárja lehet, fagylalt helyett, de bármikor remek záró fogása egy-egy partinak.
Hozzávalók 4 főre
A tejpudinghoz:
- 2,5 dl (2,8%-os) tej
- 2,5 dl (30%-os habtejszín)
- 5 dkg kristálycukor
- 1 cs. (10 g) zselatinpor
- 1 db vaníliarúd
Az eperöntethez:
- 20 dkg eper
- 2 ek méz
- 1 ek barnacukor
Elkészítés:
Egy fazékba öntjük a tejet a tejszínnel, majd félbevágjuk a vaníliarudat és a kikapart magjait a héjával együtt hozzáadjuk. A tejes keveréket közepes lángon felforraljuk. Amikor felforrt, a tűzről félrehúzzuk és kivesszük a vaníliarudat. A cukrot egy kis tálban összekeverjük a zselatinporral és a meleg tejszínes keverékből hozzáteszünk néhány evőkanálnyit. Kézi habverővel jól összevegyítjük, aztán a feloldott zselatint átöntjük a lábasban maradt tejes-tejszínes keverékhez. Végül alaposan elkeverjük amíg a cukor és a zselatin teljesen fel nem oldódik. Ezután vízzel kiöblített, tetszőleges formába, illetve poharakba adagoljuk egy finom szűrőn keresztül, és legalább 4-5 órán át hűtőben hagyjuk dermedni. Ez idő alatt elkészítjük az eperöntetet: a megtisztított, félbevágott epret a mézzel, a cukorral egy edénybe tesszük. Kis lángon, folyamatos keverés mellett, körülbelül 5-10 perc alatt darabos szószt főzünk belőle, majd félretesszük.
Tálalás előtt a tálkákat forró vízbe állítjuk, így könnyen kiboríthatóak. Tányérokra borítjuk a kész panna cottát és eperöntettel (vagy málna) és / vagy karamellszósszal vagy csokoládéöntettel tálaljuk.
További desszertek | pohárkrémek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése