Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. október 23., csütörtök

Karamellszósz


Karamell, az olvasztott cukor csodája!
Isteni illatú, édes-krémes, nyúlós-ragacsos, karamell szósz.
Édességeknél, desszerteknél használjuk: - fagylalt, - likőr, - mártás, - szósz készülhet vele, vagy használhatjuk sütemények, pudingok, torták díszítésére is.


Hozzávalók 4 adag:

  • 12 dkg cukor
  • 2 ek víz
  • 80 ml habtejszín
  • 2,5 dkg vaj
  • csipet só

Elkészítés:

Egy edénybe tegyük a cukrot és a vizet, keverjük el. Közepes tűzön addig melegítsük, amíg a cukor elolvad. Ezután vehetjük kicsit magasabb hőfokra, majd kevergetve aranybarnára karamellizáljuk. Amikor a megfelelő színt elérte, húzzuk le a tűzről és lassan öntsük hozzá a tejszínt és keverjük hozzá a sót és a vajat is. A tűzhelyre visszatesszük és alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett egyneművé főzzük pár perc alatt. Nem kell megijedni, hűlés közben sűrűsödni fog, újra melegítve ismét folyós lesz, esetleg pici tejszínt adjunk még hozzá.




További szószok-mártások

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése