Oldalak

2016. december 30., péntek

Burgonyás pogácsa




A pogácsa egy kisebb, kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is.
Elterjedt fajtái a burgonyás, tepertős, káposztás, juhtúrós, vajas, stb. Az elkészítés módja pedig többféle lehet, pl: leveles, kelesztett, csak gyúrt vagy kevert.
Sok pogácsa receptjének hozzávalóit elég csak összegyúrni és 15-20 perc alatt szép pirosra sütni. Azért ilyenkor sem árt egy kicsit pihentetni a tésztát, hiszen attól csak finomabb lesz. Sütésekor igazán finom illatok lengik be a lakást :), így nem csoda, hogy mindig hamar elfogy. Nagy részét, mire kihűlne, már be is falta a család! Egy bögre teával isteni téli vacsora és mindenkor nagyszerű sör és borkorcsolya.

Hozzávalók 7-8 főre:

  • 40 dkg finomliszt
  • 3 db közepes méretű burgonya
  • 25 dkg puha margarin
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 tk só (lehet több is)
  • 1 db tojássárgája


A tetejére:

  • 1 ek tej
  • 1 db tojássárgája


Elkészítés:

A burgonyát megfőzzük és burgonyatörőn áttörjük. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az élesztős tejet, és a tojássárgáját. Ezután a puha, lágy margarint és a főtt burgonyát is. Az egészet alaposan összegyúrjuk. A lényeg, hogy a tészta lágy maradjon, de ne legyen túl ragacsos. Ha mégis így lenne, akkor még kevés lisztet adjunk hozzá. Meleg helyen, letakarva, - ha van kelesztő tálban - egy órát pihentetjük. Amikor megkelt a tészta, akkor kinyújtjuk, majd félbehajtjuk, azután mindkét oldalról felhajtjuk középre, egymásra. (Tehát összesen 6 réteget kapunk így.) Ezután újra kinyújtjuk, körülbelül 2 cm-es vastagságúra, egy késsel bekockázzuk a tetejét, majd közepes méretű, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a pogikat és körülbelül 15 percig langyos helyen pihentetjük. A tojássárgáját kikeverjük a tejjel és a pogácsák tetejét lekenjük vele.


180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses, ha van) aranybarnára sütjük körülbelül 20 perc alatt.





További pogácsa receptek | Mama-és Anyukám receptjei

2016. december 29., csütörtök

Isler




Rengeteg isler receptet olvastam az évek alatt, hiszem hogy jobbnál-jobbakat is! Ennek a tésztának nagy előnye, hogy nem sokkal az elkészítés után megpuhul, nem úgy, mint a klasszikus linzertészta.
Amúgy az isler - ischler - osztrák eredetű sütemény, nevét Bad Ischlről kapta, ahol a napjainkig működő Zauner cukrászdában találta fel Richard Kurth cukrászmester a múlt század ötvenes éveiben.
A kisfiam egyik kedvence és gyakran készítem - ez időtájt főként -  így felvettem a hőn szeretett házi és adventi aprósütik listájára.

Hozzávalók 4-6 főre (kb. 16 darab):

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg darált dió, vagy fele dió, fele mogyoró
  • 10 dkg porcukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek holland kakaópor
  • kb. 10 dkg lekvár
    (a korongok összeragasztásához ízlés szerinti, pl. ribizli, szilva vagy barack)

A bevonathoz:

  • 15 dkg étcsokoládés tortabevonó
  • kevés olaj


Elkészítés:

Egy tálban a lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakaóporral és a darált dióval. Hozzáadjuk még a felkockázott margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját és összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, mert az omlós tésztához hideg hozzávalók szükségesek. Ha sokáig dolgozunk vele, akkor a kéz melegtől a tészta ellágyul! Cipóvá formázzuk és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. A hűtőből kivéve, lisztezett felületen, kb. 4-5 milliméteres vastagságúra kinyújtjuk. Ízlés szerinti nagyságúra, kerek formával (pogácsaszaggatóval) kiszaggatjuk a tésztából a korongokat. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. (Szép világos színűek maradjanak!)
Sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd a kedvenc lekvárunkkal, pl. ribizlivel egy-egy korongot összeragasztunk. Ezután a gőz felett felolvasztott csokoládébevonóban (amihez adtunk kb. 1-2 teáskanál olajat) megmártogatjuk őket. Rácsra sorakoztatjuk, majd megvárjuk, hogy a csoki szépen megdermedjen. Díszíthetjük csokiba mártás után, színes tortadarával, dekorgyöngyökkel és fél diószemekkel is.
Ha nem fogy el azonnal, akkor dobozban, hűvös helyen érdemes tárolni! Nálunk erre általában már nem kerül sor, mert a család pikk-pakk elkapkodja :).




További sütemények | Karácsonyi ünnepi ételek | Ünnepi asztalb>

2016. december 25., vasárnap

Camemberttel és mézes dióval sült karajszelet




A camembert és a dió nagyon jó páros együtt, ezt tudtam korábban is. De egy szelet húsra halmozva, ráadásul aranyló mézzel és fehérborral meglocsolva valami mennyei!
A sajttól pikáns lesz. A dió roppanóssága pedig igazán különlegessé teszi. 
Érdemes kipróbálni, nálam az ünnepi asztalon is megállta a helyét, pillanatok alatt elfogyott.

Hozzávalók 4 főre:

  • 80 dkg sertéskaraj filé
  • 20 dkg camembert sajt
  • kb. 3 ek méz
  • 10 dkg dióbél
  • 5 dkg vaj
  • kb. 4-5 ek olaj
  • 1 dl fehérbor
  • só-, bors ízlés szerint


Elkészítés:

A karajt szeleteljük, kissé klopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kevés olajon egy serpenyőben a húszeletek mindkét oldalát pár perc alatt elősütjük. Ezután egy vajjal alaposan kikent tepsibe, vagy hőálló tálba fektetjük őket. Rászórjuk a durvára vágott diót és megcsorgatjuk a mézzel, majd rákockázzuk a camembert sajtot. A végén a borral meglocsoljuk. Fólia nélkül 180 fokon sütjük körülbelül 30-40 percig, addig ameddig a hús vajpuha nem lesz.
Almás burgonyapürével tálaltam és paradicsomsalátát is készítettem hozzá. Isteni, ünnepi eledel.

Tipp: amikor elkészült az étel, a tepsiben maradt boros szaftot kiszedjük és egy kevés étkezési keményítővel összeforraljuk, besűrítjük. Egy ízletes pecsenyeszószt kapunk, amit vétek lenne nem felhasználni. Én a hús mellé tálaltam.






További sülthúsok | sertéshúsok | Karácsonyi ünnepi ételek | Ünnepi asztal | saját receptek

2016. december 22., csütörtök

Csokoládés habcsók




Egy nagyon mutatós, kekszes-habcsókos-csokis finomság.
A régi karácsonyok kötelező eleme volt a habcsók. Ma már nem a fára akasztom díszként, hanem valamilyen torta vagy süti formájában készítem. A cukorral felvert tojásfehérje egyszerű, de nagyszerű desszert: az édes és ropogós habcsók ellenállhatatlan, főleg csokoládéval párosítva. 
Nem csak karácsonyra, bármilyen alkalomra ajánlom szeretettel.

Hozzávalók 4-6 főre (kb. 40 darab):

A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 5 dkg holland kakaópor
  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg vaj
  • 20 dkg étcsokoládé

A habhoz:
  • 4 db tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor

A tetejére:
  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 2 ek tejszín

Elkészítés:

A cukrot a lágy vajjal kikeverjük. A lisztet, a sütőport és a kakaót összekeverjük, majd beledolgozzuk a vajas masszába. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, kihűtjük és a tésztához adjuk. Jól összedolgozzuk az alapanyagokat, majd rudat formálunk a tésztából és fóliába csomagolva néhány órára a hűtőbe tesszük. Miközben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, több részletben a cukrot is belekanalazzuk. Ezután habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe kis kupacokat nyomunk belőle. 140 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, majd lekapcsoljuk a sütőt és még 15 percen át bent hagyjuk a melegben. A tésztát kicsomagoljuk és vékony szeleteket vágunk belőle. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tészta korongokat, majd kb. 10 perc alatt megsütjük. A tejcsokoládét a tejszínnel felolvasztjuk. A kekszekre kenünk egy keveset a csokiból, majd a habcsók alsó részét, a csúcsát is belemártjuk és a kekszre illesztjük. Tehát a csoki ragasztja össze a habcsókot a keksszel.
Miután a csoki megszilárdult, kötelező azonnal megkóstolni! :)




További sütemények | Karácsonyi ünnepi ételek | Ünnepi asztal

2016. december 19., hétfő

Zserbógolyók




Az egyszerűnél is létezik egyszerűbb! :)
Az egyik legnépszerűbb süteményünk a zserbó egyszerűsített változata, golyó formában. Ebben a desszertben is tökéletes harmóniában van a dió, a baracklekvár és a csokoládé.
Szóval egy hihetetlenül gyorsan elkészíthető, sütés nélküli desszert. Nem mellesleg cuki gasztroajándék is lehet esetleg egy csinos bonbonos dobozban! :)

Hozzávalók 4 főre (15 darab golyóhoz):

  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 15 dkg darált dió
  • 5 ek barackpálinka (vagy narancslikőr)
  • 2 ek víz
  • 2 ek porcukor
  • 2 ek baracklekvár
  • 1 kk rum vagy rum aroma
A bevonathoz:
  • 15 dkg ét- vagy tej tortabevonó
  • 1 ek olaj


Elkészítés:

Az aszalt barackot apró darabokra vágjuk, meglocsoljuk a pálinkával vagy likőrrel és a vízzel, majd körülbelül egy órán át állni hagyjuk. Később, ha szükséges leszűrjük és hozzáadjuk a többi alapanyagot úgy, hogy gyúrható masszát kapjunk. Ezután kis golyókat formázunk belőle. Majd a gőz felett megolvasztott, olajjal elkevert csokoládéba vagy tortabevonóba mártjuk őket (én egy fogpiszkáló segítségével csináltam). Minden golyót bevonunk a csokival, a tetejüket kevés darált dióval díszítjük és a hűtőbe tesszük.



További sütés nélküli sütemények | csokoládé | desszertek | karácsonyi ünnepi ételek

2016. december 6., kedd

Banános, nutellás, mascarponés pohárkrém




Ki találta fel a pohárkrémeket? Azt nem tudom. :)
De azt igen, hogy miért. Az embernek nem mindig van kedve a sütéshez, de az édességhez szinte mindig! :)  Ha te is így vagy ezzel, akkor próbáld ki egyszerű, de nagyon finom, krémes, nutellás, banános desszertemet.
Kiváló, gyors vendégváró.

Hozzávalók 4 főre (4 pohár):

  • 1 csomag (140 g) győri édes zabfalatok keksz
  • 3 db banán
  • 8 ek nutella
  • 1 pohár (125 g) görög natúr joghurt
  • 25 dkg mascarpone
  • 8 ek méz


Elkészítés:

A kekszet egy zacskóba tesszük és egy sodrófával durvára törjük. A meghámozott banánokat karikákra vágjuk. A mascarponét simára keverjük a mézzel és a joghurttal. Kiválasztunk 4 darab öblösebb poharat és a krém felét elosztjuk az aljukban. Erre helyezzük a banánkarikák felét, majd rászórjuk a keksz felét és megcsorgatjuk a mikróban enyhén felmelegített nutella felével. Ezután elosztjuk a maradék krémet, a banánt, a maradék kekszmorzsát és a nutellát rajtuk. Egy karika banánnal és pici kekszmorzsával díszítjük. Azonnal fogyasztható. Ha mégis marad belőle és hűtőbe tesszük, akkor a nutella kissé megkeményedik, ezért mielőtt elpusztítanánk a maradékot, vegyük ki a hűtőből és szobahőmérsékleten várjon a sorsára. :)




További desszertek | pohárkrémek | nutella

2016. december 1., csütörtök

HotDog leveles tésztában



Készítettem már korábban is hotdogot, aminek szintén nagy sikere volt nálunk. 
Kiváló vacsora ötlet ez a leveles tésztában sült hotdog!
Gyorsan elkészül, egyszerű az elkészítése és akár egy finom vendégváró is lehet egy gyerekzsúron. De a felnőttek is odáig lesznek érte, így érdemes egyből dupla adagot készíteni! :)

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 cs (275 g) leveles tészta
  • 5 db (200 g) virsli
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 ek mustár
  • 2 ek olaj
  • 3 db csemegeuborka
  • 3-4 szelet trappista sajt
  • 1 db tojás
  • 1 ek szezámmag


Elkészítés:

A vöröshagymát félbevágjuk és felszeleteljük, majd az olajon megsütjük. A csemegeuborkákat karikára vágjuk. A leveles tésztát kiterítjük és a közepére, sorba állítjuk a virsliket. Megkenjük a mustárral, ráhalmozzuk a sült hagymát, erre a szeletelt sajtot, majd az uborka karikákkal megszórjuk. A virslik két oldalán a tésztát 45 fokos szögben bevagdossuk és jobbról-balról váltakozva behajtogatjuk, egymásra takarjuk a tésztát. (Remélem a fázisképem segítséget nyújt ebben!)
Ezután a felvert tojással szépen körbekenjük a tésztát és szezámmaggal meghintjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Szeletekre vágjuk és tálaljuk. Frissen, forrón a legfinomabb, de mivel hidegen is remek, így uzsonnának is kiváló lehet.

Tipp: nekem nagy kedvencem a mézes, dijoni mustár, én evvel készítettem, isteni finom. Ha valaki szereti, ketchupot is tehet bele, így is érdemes kipróbálni.




További reggelik - vacsorák | szendvicsek | melegszendvicsek