Egy könnyen elkészíthető desszert, ami a maradék kalács remek felhasználási módja lehet.
Belül szaftos, krémes, a teteje ropogós és éppen annyira édes, amennyire kell. A karamellizált alma pedig jól harmonizál a többi alapanyaggal. Nagyon finom, érdemes kipróbálni!
Hasonló, régebbi receptem a Croissant puding.
Hozzávalók 6 főre:
A karamellizált almához:
- 12 dkg vaj
- 12 dkg barnacukor
- 5 db alma
A csokiöntethez:
- 20 dkg vaj
- 5 dkg holland kakaópor
- 15 dkg porcukor
- 7 ek tej
További hozzávalók:
- 30 dkg kalács
- 2 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 2 db tojás
A tálaláshoz:
- vanília vagy tejszín ízű fagylalt
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Először elkészítjük a karamellt. A vajat és a barnacukrot egy serpenyőben, alacsony hőfokon elkezdjük melegíteni. A hámozatlan almát kicsumázzuk és karikára vágjuk. Amikor a karamell felolvadt és fortyogni kezd, hozzáadjuk az almakarikákat. Pár percig pároljuk, majd levesszük tűzről. Egy tortaformába helyezzük a karamellizált alma felét, majd beborítjuk a felaprított kalácsdarabokkal. A tetejére simítjuk a maradék almát. A megmaradt karamell öntettel meglocsoljuk a tetejét. Egy tálban összekeverjük a tejszínt, a tejet és a felvert tojásokat, majd ezt a keveréket az almás kalácsra öntjük. 180 fokon körülbelül 45 percig sütjük. Ez idő alatt elkészítjük a csokiöntetet: egy lábasban a vajat, a porcukrot, a kakaóport és a tejet melegíteni kezdjük. Simára keverjük, forralni nem kell, csak összemelegíteni! Az elkészült kalácsot a csokiöntettel meglocsoljuk. Majd egy gombóc vanília, illetve tejszín ízű fagyival tálaljuk.
További desszertek | sütemények | gyümölcsös sütemények | saját recept videóim
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése