Oldalak

2014. április 18., péntek

Karfiol leves grízgaluskával



Nem csak finom, de egészséges is a karfiol leves. Hagyományos íz, egyszerű elkészítés, ideális megoldás hétköznapokra. Mivel nem hízlal, akár egy könnyű vacsora formájában is asztalunkra kerülhet.


Hozzávalók 4 főre:

Leves:
  • 500 g karfiol
  • 200 g sárgarépa
  • 200 g fehérrépa
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1.5 l zöldségleves alaplé
  • 100 g tejföl
  • 50 g főzőtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 cs petrezselyem

Grízgaluska:
  • 1 db tojás
  • késhegynyi szódabikarbóna (vagy sütőpor)
  • 5 ek búzadara


Elkészítés:

Először is elkészítjük a grízgaluskát: Egy tányérba beleütünk egy tojást, megsózzuk, és villával jól összekeverjük. 5 csapott evőkanálnyi grízt szórunk bele, és egy késhegynyi szódabikarbónát, vagy sütőport. Jól összekeverjük, és fél órát állni hagyjuk.

A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A sárgarépát és fehérrépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. 
A megtisztított hagymát apróra vágjuk, forró olajban megdinszteljük, rászórjuk a karfiolt és a répákat, további 5 percig dinszteljük, majd felöntjük a zöldség alaplével, és főzni kezdjük. Annyi vizet adhatunk még hozzá, amennyi levest főzni szeretnénk. Amikor forr, akkor kiskanál élével a levesbe szaggatjuk a grízgaluskát, és kb. 20 percig fedő alatt főzzük. Jól megdagadnak, megnőnek főzés közben. (Amikor megkeverjük és már nem "kopog", hanem nagyon puhán ér a kanálhoz, akkor egyet kettévágunk, és ha a közepén is puha, akkor jó.) Ez idő alatt a zöldségek is megpuhulnak. A levest ízesítjük sóval, borssal.

A lisztet simára kavarjuk a tejszínnel és a tejföllel, felöntjük kevés forró levessel, majd az egészhez adjuk és további 5 percig főzzük. A végén apróra vágott friss petrezselyemzölddel megszórjuk.

Tipp: A grízgaluskát főzhetjük más zöldséglevesbe és húslevesbe is.



További levesek | hús nélküli ételek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése