Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. szeptember 5., szombat

Karfiolos csirkeragu leves




Karfiol levest már korábban is készítettem: Karfiol leves grízgaluskával és ezt a csirkehúsos változatot mostanában próbáltam ki. Az eredeti verzió, Bódi Margó szakácskönyvéből származik, amit én kicsit a saját ízlésünkre formáltam. Nem akarok, és nem is kell reklám neki, de egy szuper háziasszonynak tartom őt. A gasztronómia területén pedig sok közös van bennünk: az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell. Nem csupán azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek. Margó is színesen és bőségesen főz, úgy, hogy az is élvezetet találjon benne, aki készíti és az is, aki eszik belőle!
Ez  egy ízletes "romás" isteni ragu leves, nem fog csalódást okozni.


Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db csirke alsócomb (kb. 35 dkg)
  • 4 db csirkeszárny (kb. 35 dkg)
  • 1 fej karfiol (közepes méretű)
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 5 db burgonya
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • 1 db tv paprika
  • 1-2 db száraz csípős paprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • 2 db babérlevél
  • 1 dl olaj
  • 5 db tyúkhúsleves kocka
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 ek liszt
  • 1 dl tej


Elkészítés:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd beletesszük egy fazékba, és egy fél deci olajon megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a karikra vágott sárga- és fehérrépát, és így dinszteljük még 5-10 percig. Kb 2,5 liter vizet öntünk rá és beletesszük a leveskockákat és 2 babérlevelet. Ízesítjük sóval, borssal és ételízesítővel. Forrástól számítva kb. 10 perc után a leveshez adjuk a megmosott, megtisztított csirkehúst. Fedő alatt főzzük kb. 10 percig, majd hozzáadjuk a meghámozott, megmosott, kockára vágott burgonyát és egészben a paprikát. Legvégén kerül a levesbe a megmosott, rózsáira szedett karfiol, és így együtt az összes hozzávalóval, lassú tűzön, puhára főzünk mindent. Ez idő alatt egy serpenyőben, a másik fél deci olajon, 2 gerezd apróra vágott fokhagymából és lisztből zsemleszínű rántást készítünk: először megpirítjuk a fokhagymát, majd a lisztet és kevés vízzel felengedjük. A tejfölt a tejjel simára keverjük, és hozzáadjuk a rántáshoz, majd ismét jól elkeverjük. Beleöntjük a levesbe és pár perc alatt összefőzzük az egészet. Tálalásnál apróra vágott petrezselyemmel díszítjük, és aki szereti annak, még csípős paprikát kínálunk mellé.






További levesek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése