Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2016. április 2., szombat

Banántorta




Bár a banánt elsősorban turmixként fogyasztjuk, ha egyáltalán feldolgozásra kerül, pedig ízesítőként is remek. Nem csak turmixban finom, hanem a klasszikus hazai gyümölcsökön kívül a banánból is különleges, ízletes tortát vagy sütit lehet készíteni. 
Íme egy nagyon "banános" torta sok szeretettel:

Hozzávalók (24 cm-es tortaformához) kb. 6 főre:

A tésztához:

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 7 ek finomliszt
  • 2 tk sütőpor
  • limonádé a lapokra (kb. fél dl víz, 1 ek citromlé, 1 tk cukor keveréke)


A krémhez:

  • 4 db banán
  • 2 cs banánízű pudingpor
  • 6 dl tej
  • 8-10 ek cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
  • 25 dkg puha vaj
  • 1 tk citromlé


A tetejére:

  • 2-3 dkg mandula


Elkészítés:

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Néhány percen keresztül a tojásokat a cukorral habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral és több részletben a tojásos cukorhoz adagoljuk. A sütőformába simítjuk és kb. 25 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítjük a krémet: a pudingot a fele cukorral és a tejjel megfőzzük, majd kihűtjük. A puha vajat a maradék cukorral (kb. 4-5 ek) habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal is összedolgozzuk. Végül két darab banánt péppé törve (éppen úgy, mint ahogyan a kisbabánknak készítettük :) ) és az egy teáskanál citromlevet is hozzákeverjük. A piskótát vízszintesen kettévágjuk, az alsó lapot megöntözzük a limonádéval és a krém felét rásimítjuk. A másik két banánt felkarikázzuk, felével kirakjuk a krém tetejét, és a tészta másik felével beborítjuk. A tetejére kenjük a maradék banános krémet, majd pirított, szeletelt mandulával és a megmaradt banán karikákkal díszítjük. Néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és könnyebben szeletelhető legyen. Aki szereti, még tejszínhabbal fokozhatja az ízhatást, de szerintem anélkül is isteni finom, nekem nem hiányzott róla.



További torták | sütemények | gyümölcsös sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése