Itt van az ősz, a szüret ideje! :)
Készítsünk szőlőből, borból ízletes ételeket. Például ezt a mártást, ami tökéletesen illik húsokhoz és sajtokhoz. A szőlő nagyon jó kiegészítője a Camembert sajtnak. Általában a friss sajtokat fogyasztjuk szőlővel, de igazi különlegesség lehet akár a rántott sajt mellé is egy szőlőmártás. Én most csirkecomb mellé készítettem, ráadásul borban pároltam meg.
Ajánlom szeretettel a Fehérboros csirkecomb szőlőmártással receptemet.
A nagyszerű szőlős fogásokat illik leöblíteni egy pohár isteni borral. :)
Hozzávalók 4 főre:
- 2 db nagy fürt szőlő (fehér és vörös)
- 1 dl fehérbor
- só-, bors ízlés szerint
- 1 tk méz
- 1 csipet fahéj
- 1 kk reszelt narancshéj
- 1 kk reszelt citromhéj
- 1 tk étkezési keményítő
- 0,5 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A megmosott és lecsepegtetett szőlőt leszemezzük (aki szeretné, ki is magozhatja). A bort egy serpenyőbe tesszük (ha a szőlőmártást sült hús mellé készítjük, akkor a hús sütésénél visszamaradt szaftot tegyük egy serpenyőbe és ahhoz öntsük hozzá a bort). Ízesítjük kevés sóval, borssal, valamint a mézzel, fahéjjal. Hozzáadjuk a reszelt citrom és narancshéjat is. Pár percig összefőzzük, majd hozzákeverjük a szőlőszemeket és további 1-2 percig pároljuk. Nem kell, hogy túl puha legyen! Végül az étkezési keményítőt simára keverjük a tejszínnel, majd állandó keverés mellett a mártáshoz adjuk. Óvatosan kevergetjük és besűrítjük az ízletes szőlőmártást.
Tálalhatjuk sült húsokhoz, sajtokhoz, stb. Mint említettem már én fehérborban sült csirkecomb mellé tálaltam:
További szószok-mártások
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése