Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2016. december 30., péntek

Burgonyás pogácsa




A pogácsa egy kisebb, kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is.
Elterjedt fajtái a burgonyás, tepertős, káposztás, juhtúrós, vajas, stb. Az elkészítés módja pedig többféle lehet, pl: leveles, kelesztett, csak gyúrt vagy kevert.
Sok pogácsa receptjének hozzávalóit elég csak összegyúrni és 15-20 perc alatt szép pirosra sütni. Azért ilyenkor sem árt egy kicsit pihentetni a tésztát, hiszen attól csak finomabb lesz. Sütésekor igazán finom illatok lengik be a lakást :), így nem csoda, hogy mindig hamar elfogy. Nagy részét, mire kihűlne, már be is falta a család! Egy bögre teával isteni téli vacsora és mindenkor nagyszerű sör és borkorcsolya.

Hozzávalók 7-8 főre:

  • 40 dkg finomliszt
  • 3 db közepes méretű burgonya
  • 25 dkg puha margarin
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 tk só (lehet több is)
  • 1 db tojássárgája


A tetejére:

  • 1 ek tej
  • 1 db tojássárgája


Elkészítés:

A burgonyát megfőzzük és burgonyatörőn áttörjük. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az élesztős tejet, és a tojássárgáját. Ezután a puha, lágy margarint és a főtt burgonyát is. Az egészet alaposan összegyúrjuk. A lényeg, hogy a tészta lágy maradjon, de ne legyen túl ragacsos. Ha mégis így lenne, akkor még kevés lisztet adjunk hozzá. Meleg helyen, letakarva, - ha van kelesztő tálban - egy órát pihentetjük. Amikor megkelt a tészta, akkor kinyújtjuk, majd félbehajtjuk, azután mindkét oldalról felhajtjuk középre, egymásra. (Tehát összesen 6 réteget kapunk így.) Ezután újra kinyújtjuk, körülbelül 2 cm-es vastagságúra, egy késsel bekockázzuk a tetejét, majd közepes méretű, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a pogikat és körülbelül 15 percig langyos helyen pihentetjük. A tojássárgáját kikeverjük a tejjel és a pogácsák tetejét lekenjük vele.


180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses, ha van) aranybarnára sütjük körülbelül 20 perc alatt.





További pogácsa receptek | Mama-és Anyukám receptjei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése