Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2016. december 29., csütörtök

Isler




Rengeteg isler receptet olvastam az évek alatt, hiszem hogy jobbnál-jobbakat is! Ennek a tésztának nagy előnye, hogy nem sokkal az elkészítés után megpuhul, nem úgy, mint a klasszikus linzertészta.
Amúgy az isler - ischler - osztrák eredetű sütemény, nevét Bad Ischlről kapta, ahol a napjainkig működő Zauner cukrászdában találta fel Richard Kurth cukrászmester a múlt század ötvenes éveiben.
A kisfiam egyik kedvence és gyakran készítem - ez időtájt főként -  így felvettem a hőn szeretett házi és adventi aprósütik listájára.

Hozzávalók 4-6 főre (kb. 16 darab):

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg darált dió, vagy fele dió, fele mogyoró
  • 10 dkg porcukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek holland kakaópor
  • kb. 10 dkg lekvár
    (a korongok összeragasztásához ízlés szerinti, pl. ribizli, szilva vagy barack)

A bevonathoz:

  • 15 dkg étcsokoládés tortabevonó
  • kevés olaj


Elkészítés:

Egy tálban a lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakaóporral és a darált dióval. Hozzáadjuk még a felkockázott margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját és összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, mert az omlós tésztához hideg hozzávalók szükségesek. Ha sokáig dolgozunk vele, akkor a kéz melegtől a tészta ellágyul! Cipóvá formázzuk és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. A hűtőből kivéve, lisztezett felületen, kb. 4-5 milliméteres vastagságúra kinyújtjuk. Ízlés szerinti nagyságúra, kerek formával (pogácsaszaggatóval) kiszaggatjuk a tésztából a korongokat. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. (Szép világos színűek maradjanak!)
Sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd a kedvenc lekvárunkkal, pl. ribizlivel egy-egy korongot összeragasztunk. Ezután a gőz felett felolvasztott csokoládébevonóban (amihez adtunk kb. 1-2 teáskanál olajat) megmártogatjuk őket. Rácsra sorakoztatjuk, majd megvárjuk, hogy a csoki szépen megdermedjen. Díszíthetjük csokiba mártás után, színes tortadarával, dekorgyöngyökkel és fél diószemekkel is.
Ha nem fogy el azonnal, akkor dobozban, hűvös helyen érdemes tárolni! Nálunk erre általában már nem kerül sor, mert a család pikk-pakk elkapkodja :).




További sütemények | Karácsonyi ünnepi ételek | Ünnepi asztalb>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése