Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. augusztus 19., szerda

Rizskoh (rizsfelfújt)




A rizskoh a tejberizs továbbfejlesztett változata, nem lehet nem szeretni vagy megunni. :)
Egy igazi klasszikus édesség, amit sokan az iskolai menzákról ismernek. De ma már a Michelin csillagos éttermekig gyakorlatilag mindenhol szívesen készítik és fogyasztják. Kötelező mellé kínálni a házi baracklekvárt és úgy az igazi, ha a tetejét jól megszórjuk porcukorral.
Hozzávalók 4 főre:

  • 1 liter tej
  • 25 dkg rizs
  • 5 ek kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola

Tálaláshoz:

  • porcukor és baracklekvár ízlés szerint


Elkészítés:

A rizst megmossuk, majd a tejben feltesszük főni egy csipet sót hozzáadva. Megkeverjük és kis lángon felforraljuk, vigyázzunk, hogy ki ne fusson a tej. Ha felforrt, akkor takaréklángon, fedő alatt főzzük kb. 20-30 percig. Kétszer-háromszor elég megkeverni. Amikor elkészült a tejberizs, akkor a tojásos keveréket hozzáadjuk: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és a vajat. Alaposan kikeverjük, a citromhéjat is beledolgozzuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A langyosra hűlt rizshez hozzáöntjük ezt a tojásos krémet és az előre beáztatott mazsolát is. Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, majd egy sütőtálba vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. (Ez nekem kb. 30 perc volt.)
Tálalás előtt kb. 15 percig pihentetjük. Tetejét meghintjük porcukorral és kockákra, vagy szeletekre vágva kínáljuk. Szerintem langyosan a legfinomabb. Egy házi sárgabarack vagy egyéb savanykás dzsem - lekvár illik hozzá.

Tipp: Lehet egy tartalmas leves után második fogás, de akár desszertként is kínálhatjuk.




További desszertek | menzakaják | Anyukám receptjei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése