A rizskoh a tejberizs továbbfejlesztett változata, nem lehet nem szeretni vagy megunni. :)
Egy igazi klasszikus édesség, amit sokan az iskolai menzákról ismernek. De ma már a Michelin csillagos éttermekig gyakorlatilag mindenhol szívesen készítik és fogyasztják. Kötelező mellé kínálni a házi baracklekvárt és úgy az igazi, ha a tetejét jól megszórjuk porcukorral.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 liter tej
- 25 dkg rizs
- 5 ek kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 1 db citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
Tálaláshoz:
- porcukor és baracklekvár ízlés szerint
Elkészítés:
A rizst megmossuk, majd a tejben feltesszük főni egy csipet sót hozzáadva. Megkeverjük és kis lángon felforraljuk, vigyázzunk, hogy ki ne fusson a tej. Ha felforrt, akkor takaréklángon, fedő alatt főzzük kb. 20-30 percig. Kétszer-háromszor elég megkeverni. Amikor elkészült a tejberizs, akkor a tojásos keveréket hozzáadjuk: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és a vajat. Alaposan kikeverjük, a citromhéjat is beledolgozzuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A langyosra hűlt rizshez hozzáöntjük ezt a tojásos krémet és az előre beáztatott mazsolát is. Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, majd egy sütőtálba vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. (Ez nekem kb. 30 perc volt.)
Tálalás előtt kb. 15 percig pihentetjük. Tetejét meghintjük porcukorral és kockákra, vagy szeletekre vágva kínáljuk. Szerintem langyosan a legfinomabb. Egy házi sárgabarack vagy egyéb savanykás dzsem - lekvár illik hozzá.
Tipp: Lehet egy tartalmas leves után második fogás, de akár desszertként is kínálhatjuk.
További desszertek | menzakaják | Anyukám receptjei
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése