Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. augusztus 6., csütörtök

Calzone



A pizza egyik kevésbé ismert változata a Calzone (ejtsd kálcóne), melynek jelentése "nadrágszár". Az elnevezés arra utal, hogy a több oldalról zárt tészta különböző alapanyagokkal megtölthető, mint egy nadrágszár! :)
Tehát megtölthetjük bármilyen, számunkra ízletes töltelékkel, a tésztája pedig megegyezik a pizza tésztával, de mivel félbe hajtva készítjük, a tölteléket körbezárva, íze eltér attól.  
Nálam most tonhalas calzone készült:

Hozzávalók 4 főre:

A pizzatésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 g (fél kocka élesztő) vagy 1 tasak instant élesztő
  • 325 ml víz
  • 0,5 ek barna cukor
  • 0,5 ek só
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 ek oregánó
A töltelékhez:
  • 2 doboz tonhalkonzerv (2 x 180 g)
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10-15 dkg koktélparadicsom
  • 1 doboz (340 g) morzsolt csemege kukorica
  • 1 adag pizzaszósz


Elkészítés:

Először elkészítjük a pizzatésztát: a langyos vizet elkeverjük a cukorral, az elmorzsolt élesztővel, az olivaolajjal és lefedve meleg helyen hagyjuk pár percig pihenni. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, oregánót és összekeverjük, majd egy mélyedést alakítunk ki a liszt közepén. Ez alatt a felfutott élesztőt adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet. Ha némileg már összeállt a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel és gyúrjuk át alaposan, amíg szép homogén tésztát nem kapunk. A tetejét meglisztezzük és egy nedves konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kelesztjük, amíg kb. duplájára megkel (kb. 1-1,5 óra). Ekkor kiborítjuk egy lisztezett deszkára és újból átgyúrjuk, majd négyfelé elosztjuk. Egyesével vékonyra kinyújtjuk őket, ügyelve, hogy nagyjából kör alakú legyen. Kb. 10 percig még állni hagyjuk. Utána pizzaszósszal megkenjük az egyik felét a tészta korongoknak. (A másik felét szabadon hagyjuk, mert ezt hajtjuk majd vissza a megpakolt felére.) Erre jön a lecsöpögtetett, villával kissé szétszedett tonhal. Megszórjuk a kukoricával és a félbevágott koktélparadicsomokkal, majd bőségesen a sajtokkal:



Ezután visszahajtjuk az üresen hagyott felüket és a széleket jól összenyomkodjuk. Egy tepsibe sorakoztatjuk őket, majd a legmagasabb hőfokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük:



Tipp: Ugyanúgy, mint egy pizza feltétnél, érdemes többfélét kipróbálni: szalámival, kolbásszal, sonkával, különféle zöldségekkel, más sajtokkal, pl. mozzarellával is ízletes és laktató fogást kapunk. Nálam két egyforma calzone még nem sikerült :).



További olaszos ételek | pizzák - pizzafélék | nemzetek ételei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése