Régen a nagymamám, télen a disznóvágások idején mindig sütött töpörtyűs pogácsát. ♥
Akkoriban gyerekként nem nagyon kedveltem, viszont mostanság visszatérnek az emlékek és egy másik pogácsa receptem mellett ezt is szívesen sütöm. Nagyon finom, omlós és réteges a tésztája. Kicsit hosszadalmasnak tűnhet a pogácsa készítésének folyamata, de higgyétek el, megéri a ráfordított időt!
Hozzávalók kb. 6 főre:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 4 ek fehérbor
- 1,5 dl tejföl
- 1 dl tej
- 15 dkg margarin
- 35 dkg darált töpörtyű
- kb. 2-3 tk só
- 1 tk cukor
- kb. 1 tk őrölt bors (ízlés szerint lehet több is)
A kenéshez:
- 1 db tojás
Elkészítés:
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagy tálba beletesszük a sóval és a borssal összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a margarint és összemorzsoljuk. Amikor már morzsalékos, a közepébe mélyedést csinálunk. Beletesszük a felfuttatott élesztőt, a bort, és a tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát és kézzel néhány percig dagasztjuk. Ezután vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált töpörtyűt, majd feltekerjük. Sodrófával ellapítjuk, kinyújtjuk, majd félbe, egymásra hajtjuk a tésztát. Letakarjuk egy konyharuhával (vagy egy tállal) és kb. 30 percig pihentetjük. Ezután még kétszer ugyanígy megismételjük a nyújtást és a pihentetést. Tehát összesen háromszor kell a tésztával ezt a műveletet elvégezni.
Mindezek után a tésztát lisztezett deszkán kb. 2 centiméteres vastagságúra kinyújtjuk. A tetejét egy éles késsel berácsozzuk és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a pogácsákat és a tetejüket kissé felvert egész tojással megkenjük. A tepsiben, letakarás nélkül kb. 30 percig újrakelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses 180 fokon) kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. (A pogácsákat nem szabad alacsony hőfokon, lassan sütni, mert akkor kemény lesz és kiszárad!)
Ebből a mennyiségből, nekem 55 darab pogácsa készült.
További pogácsa receptek | Mama-és Anyukám receptjei
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése