Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2016. március 2., szerda

Pizza - sonkás gombás paradicsomos




A pizza olasz eredetű étel, ami mára az egész világon elterjedt. Az alapja egy kelt tésztából készült, vékony lepénykenyér, melyet szósszal borítanak be. Általában paradicsom, vagy tejföl alapú szokott lenni és erre különféle feltétek kerülnek (leggyakoribbak a különféle zöldségek, gomba, sonka), végül reszelt sajttal szórják meg, és sütőben, vagy szerencsés esetben kemencében megsütik. Jellegzetes fűszerei a bazsalikom és az oregánó. A pizza név eredetileg különféle kelt tészta alapú ételeket jelent, valószínűleg a picea szóból ered, mely a latin pincere (összegyúrni) szóból származik. Bár Olaszország a szülőhazája, már rengeteg olyan változat alakult ki. melyek más tájak konyhaművészetének jellegzetességeit viselik magukon, pl. a csípős, kolbászos magyaros pizza, vagy a kukoricás mexikói stb.
Íme egy ismert és kedvelt pizza változat:

Hozzávalók (3 darab pizzához):

A pizzatésztához:


  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 g (fél kocka élesztő) vagy 1 tasak instant élesztő
  • 325 ml víz
  • 0,5 ek barna cukor
  • 0,5 ek só
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 ek oregánó


A feltéthez:


  • 30 dkg sonka
  • 30 dkg gomba
  • 20 dkg trappista sajt
  • 1 adag pizzaszósz
  • 2-3 db paradicsom

Elkészítés:

Elkészítjük a pizzatésztát: a langyos vizet elkeverjük a cukorral, az elmorzsolt élesztővel, az olivaolajjal és lefedve meleg helyen hagyjuk pár percig pihenni. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, oregánót és összekeverjük, majd egy mélyedést alakítunk ki a liszt közepén. Ez alatt a felfutott élesztőt adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet. Ha némileg már összeállt a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel és gyúrjuk át alaposan, amíg szép homogén tésztát nem kapunk. A tetejét meglisztezzük és egy nedves konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kelesztjük, amíg kb. duplájára megkel (kb. 1-1,5 óra).
Ez idő alatt elkészítjük a pizzaszószt. A sonkát csíkokra vágjuk, a megtisztított gombát felszeleteljük. A paradicsomot is félbevágjuk és szeleteljük. Amikor a tészta megkelt, akkor kiborítjuk egy lisztezett deszkára és újból átgyúrjuk. Ezután három felé elosztjuk, gombócokat formázunk belőlük és enyhén lisztezett felületen, letakarva hagyjuk még 10 percet pihenni. Utána formázzuk a pizzákat egy kiolajozott pizzasütő lapra, majd az ízletes, házi pizzaszósszal megkenjük. Rátesszük a csíkokra vágott sonkát, a szeletelt gombát és paradicsomot. Reszelt sajttal megszórjuk:





220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük:




További olaszos ételek | pizzák - pizzafélék | nemzetek ételei | gomba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése