Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. április 13., hétfő

Kukorica krémleves sajttal sült tortillával és chilivel



Évekkel ezelőtt, amikor Mexikóban jártam, volt szerencsém megkóstolni az isteni mexikói kukorica krémlevest. Ennek az eredeti verziónak a pontos receptjét nem tudom, de próbáltam hasonló finomat készíteni én is. Ez a leves tökéletes kiegészítője lehet egy mexikói menüsornak. Nem nagy ördöngősség elkészíteni, sőt!

Hozzávalók 4 főre:

  • 0,5 kg mirelit morzsolt kukorica vagy 2 doboz konzerv
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 liter zöldségleves alap
  • 2-3 ek étkezési keményítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dkg vaj
  • só-, bors ízlés szerint
Tálaláshoz:
  • 10 dkg natúr vagy sajtos tortilla chips
  • 5 dkg reszelt Gouda sajt
  • 1 db piros chili paprika vagy 1 ek tört chili
  • fél csokor friss koriander vagy petrezselyemzöld


Elkészítés:

A vajon megpároljuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát. A kukoricát is hozzáadjuk (ha konzerv, akkor a levét leszűrjük, de félre rakjuk). Sózzuk, borsozzuk és felöntjük a zöldséglevessel. Addig főzzük, míg a kukorica meg nem puhul (kb. 10 perc). Ha esetleg friss kukoricából készítjük, akkor több idő kell a főzéshez! Ezután botmixerrel pürésítjük, nem baj, ha kissé darabos marad a kukorica. A kukorica levét is hozzáadjuk. Étkezési keményítővel elkevert tejszínnel behabarjuk, és folyamatos keverés mellett összefőzzük az egészet, amíg besűrűsödik.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy hőálló tálban helyezzük el egymás mellett a tortilla chipseket és szórjuk meg reszelt sajttal. 5-10 perc alatt melegítsük át a chipseket, ez idő alatt a sajt szépen rájuk sül.
A levest tálaljuk: jó melegen szedjünk tálkákba és a közepére tegyünk néhány darab sajtos chipset, ha szeretjük a csípőset, akkor kimagozott, apróra vágott chilivel szórjuk meg és egy kis friss koriander csak fokozhatja az ízhatást.




További levesek | krémlevesek | nemzetek ételei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése