A kisfiam 11. születésnapjára készült :). Szülinapi zsúr volt nálunk, a barátai jöttek hozzánk vendégségbe, úgyhogy kis pasi csapat tesztelte a tortámat és nagyon elégedettek voltak, nagyon ízlett nekik! Nagyon finom és könnyű torta, tepsiben süteményként is süthető természetesen.
Hozzávalók 28 cm-es tortaformához (7-8 főre):
A tésztához:
- 6 db tojás
- 15 dkg cukor
- 1 db vaníliás cukor
- 3 ek liszt
- 3 ek zsemlemorzsa
- 3 ek kakaópor
- 3 ek méz
- 1 cs sütőpor
- csipet só
- 0,3 dl tej
- 0,3 dl olaj
A krémhez:
- 4 dl habtejszín
- 2 cs expressz zselatin fix (2 x 20 g)
- 3 ek méz
- 10 dkg cukor
- 3 ek tej
Középső csokiréteghez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 2 ek olaj
- 2 ek tej
Felső csokiréteghez (mázhoz):
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 1 ek víz
- 1 ek olaj
Tetejére:
- A krémből maradék tejszínhab
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd beledolgozzuk a mézet, a lisztet, a zsemlemorzsát és a kakaót. A végén adjuk hozzá a tejet és az olajat is. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a tésztába. A masszát elfelezzük és külön-külön egy kb. 28 cm-es tortaformában, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt 2 lapot sütünk. A lapokat hűlni hagyjuk, ezalatt elkészítjük a krémet: a tejet összevegyítjük a mézzel. A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral, és összekeverjük a mézes tejjel, valamint a zselatin fixel. A krémet három részre osztjuk, két egyforma rész középre és egy rész a tetejére a díszítéshez. A középső és felső csokiréteghez a hozzávalókat vízgőz fölött egy edényben összeolvasztjuk. Többször átkeverve kihűtjük, annyira, hogy kenhető legyen. Végül a tortát összeállítjuk: az egyik tésztalapot visszatesszük a tortaformába és a hab felét elosztjuk rajta. Pár percre tegyük a hűtő leghidegebb részére, majd a kicsit lehűlt habra szépen elkenjük a középső csokiréteget. Újra a hűtőbe tesszük, kicsit később rátesszük a hab másik felét is, majd ráhelyezzük a második tésztalapot. A tészta tetejére elkenjük a mázat, és visszatesszük a hidegre, hogy megdermedjen. Kedvünk és fantáziánk szerint díszíthetjük a megmaradt krémmel. Egy csillagcsöves habzsák praktikus segítség lehet, én szeretem kiélni a kreativitásomat vele.
További torták | sütemények
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése