Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. október 19., hétfő

Legényfogó leves



Ez egy laktató, pikáns leves, amivel nem csak a legényeket lehet megfogni :)!
Ahány ház, annyiféle elkészítési módja létezik ennek a levesnek is. Néhány recept szerint májat, illetve zúzát is tesznek bele, és különféle húsokból is készülhet. Ami közös, az ételt körül lengő legenda: állítólag a lányos házaknál, ha az anyák el akarták kápráztatni a kiszemelt vőjelöltet, akkor ezt a levest tálalták neki. 
Ha te is szeretnéd, egy életre megfogni a párodat, akkor próbáld ki a receptet, ha más nem, az elismerés biztosan nem marad el!

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg csirkemell
  • 1 db vöröshagyma
  • 30 dkg gomba
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 1 ek mustár
  • 2-3 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • só-, bors-, bazsalikom ízlés szerint
  • 2 ek olaj
  • 1,5 liter csirkehúsleves
  • 1 cs petrezselyemzöld
Elkészítés:

Az olajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rárakjuk  az apró kockákra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén apróra darabolt sárga- és fehérrépát. Ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal, mustárral. Fedő alatt félig megpároljuk a húst és a zöldségeket, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a babérlevelet is. Felöntjük kb. 1,5 liter húslevessel és mindent puhára főzünk. A tejfölt kevés vízzel és a liszttel elkeverjük, majd a forró levesből is adunk hozzá pár kanállal. A forrásban lévő leveshez adjuk a tejfölös habarást és a végén még a friss, apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha nem lenne elég pikáns, akkor még egy kis mustárral, esetleg kevés citromlével fokozzuk az ízhatást.




További levesek | gomba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése