Oldalak

2016. január 30., szombat

Pestoval töltött csirkemell tekercs, vajas sült burgonyával




A csirkemell önmagában már unalmas lehet, ezért néha kicsit újítok és próbálom különböző módon elkészíteni. Volt itthon bazsalikomos pesto és bacon szalonna is, így arra gondoltam, hogy ezeket felhasználva "alkotok". Rövid idő alatt remek ebédet varázsoltam a családom örömére. Próbáljátok ki ti is! 
Hozzávalók 4 főre:

  • kb. 80 dkg csirkemell filé
  • 15 dkg bacon szalonna
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 100 g pesto
  • 20 g reszelt parmezán
  • só-, bors-, sültcsirke fűszersó ízlés szerint


Elkészítés:


A megtisztított csirkemellet szeleteljük és enyhén klopfoljuk. Majd sóval, borssal és sültcsirke fűszerrel ízesítjük. A sütőt 180 fokra melegítsük elő. A kiterített szeleteket megkenjük a pestoval és meghintjük a parmezánnal,


majd feltekerjük a csirkemellet és köré tekerjük a bacont is.


Fogpiszkálóval, vagy hústűvel rögzítjük és a hústekercseket a kivajazott tepsibe helyezzük. Kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.



Szeleteljük fel és vajas sült burgonyával, vagy akár zöldségekkel tálaljuk.



További csirkehúsok | frissensültek | sülthúsok

Vajas sült burgonya



Egy egyszerű, de finom burgonya köret, ami kívül ropogós, belül pedig krémes, puha.
A hagyományos sült krumpli helyett érdemes kipróbálni.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg vaj
  • só-, bors ízlés szerint
  • kb. 1 tk őrölt fűszerpaprika


Elkészítés:

Próbáljunk egyforma méretű burgonyákat beszerezni. Ezután meghámozzuk őket és hosszában félbevágjuk. Lapos felükkel egy deszkára sorakoztatjuk őket és a homorú felüket beirdaljuk, úgy hogy minél mélyebben vágjuk be, de még ne vágjuk át! Egy kivajazott tepsibe egymás mellé sorakoztatjuk őket és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és meghintjük egy kevés pirospaprikával. Minden burgonya tetejére teszünk egy-egy kávéskanálnyi vajat.


200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranyszínűre sütjük. Isteni körete lehet bármilyen sültnek.





További zöldséges ételek | hús nélküli ételek | köretek

2016. január 27., szerda

Bécsi burgonyasaláta




A hagyományos Wiener Schnitzel, alias rántott hús Bécsben szinte elképzelhetetlen ecetes, hagymás krumplisaláta nélkül, amely persze önálló előétel éppúgy lehet, mint grillezett húsok, zöldségfélék körete. A titok az öntetben rejlik, valamint, hogy szobahőmérsékletűre hűljön a saláta. Viszont ha marad belőle esetleg másnapra, akkor az ízek még jobban összeérnek, tökéletes köret lehet szinte bármihez.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg burgonya (egyforma, közepes méretű)
  • 1 db lilahagyma
  • 2 dl húsleves alap
  • 3 ek fehérborecet vagy tárkonyecet
  • 1 tk mustár
  • 1 tk tárkony
  • 3 ek olivaolaj
  • 3-4 szál újhagyma
  • só-, bors-, cukor ízlés szerint


Elkészítés:

A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük és még melegen meghámozzuk, majd vékonyra felkarikázzuk. Az újhagymát apróra vágjuk, a lilahagymát felszeleteljük és a burgonyához adjuk. Az olajat az ecettel és a mustárral összekeverjük, majd sóval, borssal, tárkonnyal fűszerezzük és ízlés szerint cukorral ízesítjük. Ehhez adjuk hozzá a meleg húsleves alapot. Az elkészült keveréket ráöntjük a burgonyára, alaposan elkeverjük. Minimum 1-2 órát állni hagyjuk hogy az ízek összeérjenek. Nálunk most fasírt mellé készült ez az ízletes burgonyasaláta.





További saláták | előételek | nemzetek ételei | köretek

2016. január 23., szombat

Ünnepi aszalt szilvás sütemény




Igazán téli hangulatú, puha, szaftos sütemény gazdagon aszalt szilvával. A süti ízesítése gyömbérrel, mézeskalács fűszerrel és az aszalt szilva, igazán különlegessé, ünnepivé varázsolja a sütinket. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók 6 főre:

  • 40 dkg aszalt szilva
  • 20 dkg liszt
  • 1 zacskó (12 g) sütőpor
  • 20 dkg cukor
  • 12,5 dkg (fél kocka) margarin
  • 2 db tojás
  • 1 tk mézeskalács fűszer
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 1 üveg (400 g) szilvalekvár
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 tk olaj
Az áztatáshoz:
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 4 dl víz


Elkészítés:

Az aszalt szilvát vagdaljuk fel apróra. Ha puha a szilva, akkor áztassuk be egy órára vízbe, melybe szórjuk bele a szódabikarbónát. Ha kemény a szilva, akkor főzzük fel a szódabikarbónás vízben, amíg megpuhul. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A lágy margarint keverjük habosra a cukorral és a tojással. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a fűszereket és keverjük el alaposan. A kihűlt, lecsöpögtetett szilvát is adjuk a masszához. Egy kb. 22x33 cm-es tepsit kivajazzuk és liszttel megszórjuk, majd a tésztát belesimítjuk. Kb. 35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e. Amikor kihűlt, vízszintesen ketté vágjuk a tésztát és a lekvárral megkenjük az alsó lapot, majd visszahelyezzük rá a felső tésztalapot. A csokit vízgőz fölött a kevés olajjal felolvasztjuk, majd a sütemény tetejére simítjuk. Megvárjuk, hogy szépen megszilárduljon és már szeletelhetjük is.





További sütemények | Karácsonyi ünnepi ételek | Ünnepi asztal | aszalt gyümölcsös ételek | gyümölcsös sütemények

2016. január 20., szerda

Szilvakrémleves



A szilvaleves nyáron az igazi, de szerencsére befőtt szilvából késő ősszel és télen is elkészíthetjük majd. A fahéj és a szegfűszeg szinte kötelező benne, a tejszín már csak ráadás, attól lesz istenien krémes.

Hozzávalók 4 főre:

  • fél kg magozott szilva
  • kb. 1,2 l víz
  • kb. 4 ek cukor (ízlés szerint több is lehet)
  • 6 db egész szegfűszeg
  • fél tk őrölt fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 dl tejszín
  • fél dl vörösbor
  • 1 ek liszt


Elkészítés:

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd négybe vágjuk. (Néhány szemet félreteszünk a díszítéshez.) A szilvát tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a vizet és a cukrot, valamint a citromhéjat, szegfűszeget is. Forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. A tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel és belekeverjük a fahéjat is. A levesből kihalásszuk a citromhéj darabokat és a szegfűszeget, majd botmixerrel krémmé zúzzuk a szilvát. Hozzáadjuk a bort (természetesen elhagyható), végül behabarjuk a levest. Fedő nélkül pár perc alatt összeforraljuk. A levest kihűtjük. Hidegen tálaljuk a félre tett szilvaszemekkel, esetleg tejszínhabbal díszítjük.




További levesek | krémlevesek | gyümölcslevesek

2016. január 16., szombat

Szarvasgomba krémmel töltött karaj




A hétvégék egyik megkerülhetetlen szereplője a rántott hús, ez tény! :)
Sokak számára a rántott hús automatikusan karajból készülhet, mások pedig éppen nem nagyon szeretik, mert túl száraz húsnak tartják. Viszont, ha valamivel megtöltjük, akkor ez a veszély nem fenyeget :). A sajttól finom, lágy és szaftos lesz. Ennél a receptnél külön jelentősége van az igazi parmezán semmihez sem hasonlítható zamatának és természetesen a különleges szarvasgomba krémnek is. Tésztákat készítettem már szarvasgomba ízesítéssel: Szarvasgombás tarjás tejszínes tagliatelle, Szarvasgombás gnocchi

Gondoltam finom lehet hús töltelékeként is. Érdemes kipróbálni, mert egy teljesen új ízvilágba kalauzol el minket. Én imádom, az egyik kedvencem! 
Íme:

Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg karaj (4 szelet)
  • 15 dkg trappista sajt
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 4 tk szarvasgomba krém
  • só-, bors ízlés szerint
Panírozáshoz:
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 3-4 db tojás
Sütéshez:
  • kb. 4-5 dl olaj



Elkészítés:

A karaj szeleteket jó vékonyra kiklopfoljuk, enyhén sózzuk, borsozzuk. A kiterített hússzeletek egyik felére teszünk egy vastagabb szelet trappista sajtot. A sajtot megkenjük a szarvasgomba krémmel, majd megszórjuk a durvára reszelt parmezán sajttal is:




Ezek után a hús másik felét ráhajtjuk, és a széleket hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. A szokásos módon bepanírozzuk: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Ezután forró olajban kisütjük a húsokat.
Hasábburgonyával és párolt kukoricával tálaltam.



További saját receptek | sertéshúsok | frissensültek | szarvasgombás ételek | gomba

2016. január 12., kedd

Kétsajtos penne sonkával és baconnel




Aki a sajtokat szereti, rossz ember nem lehet, ezt a tésztát pedig imádni fogja! :)
A kellemes, lágy sajtszószban úszkáló tésztát csak megkoronázza a sonka és a bacon isteni ízvilága.

Hozzávalók 4 főre:

  • 20 dkg sonka
  • 20 dkg bacon
  • 15 dkg trappista sajt
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 2 pohár (2x150 g) tejföl
  • 2 dl főzőtejszín
  • só-, bors ízlés szerint
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 50 dkg penne tészta


Elkészítés:

A bacont és a sonkát kockára vágjuk. A bacont az olajon aranybarnára sütjük, majd kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a sonkát és megpirítjuk egy picit, majd visszatesszük a szalonnát és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is. Ráöntjük a tejfölt és a tejszínt, majd alaposan elkeverjük és összerottyantjuk. A kétféle sajtot - amit előzőleg lereszeltünk - szintén az ételhez adjuk. Egyszer összeforraljuk és már készen is vagyunk. Most érdemes megkóstolni, ha szükséges ízesítjük sóval, borssal. A tésztát tegyük fel főni sós vízbe, és ügyeljünk a csomagoláson található főzési idő betartására. Ha a szósz és a tészta is elkészült, nincs más dolgunk, mint a pennét beleforgatni a sonkás-baconös raguba és jó alaposan összekeverni. Parmezánnal megszórva kínáljuk.



További tészták

2016. január 9., szombat

Forralt bor




A forralt bor jellemzően a téli időszakban fogyasztott bor alapú, fűszeres, meleg ital.
Fehér- és vörösborból egyaránt készítik, receptje sokféle lehet. A különböző vásárokon, rendezvényeken a nagy mennyiségű bor ízesítéséhez eszenciát használnak, viszont mi otthon egy ki-ki ízlése szerinti fűszerezésű, kellemes zamatú italt készíthetünk. Egy hideg téli estén nincs is kellemesebb ital, mint egy finom forralt bor. Már az illata is csodálatos!
Alkoholtartalma miatt gyermekeknek nem ajánlott!
A forralásról annyit, hogy nem forraljuk! Elkeverjük az alapanyagokat és alaposan összemelegítjük, de nem forraljuk. Nálunk most vörösborból készült, de egy jó minőségű fehérborból is elkészítem legközelebb.
Íme az én receptem:

Hozzávalók 3-4 főre:

  • 1 üveg (0,7 liter) vörösbor
  • 2 rúd fahéj
  • 5 szem szegfűszeg
  • kb. 5 ek barnacukor
  • 1 citrom héja
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet gyömbér
  • 2 db narancs

Elkészítés:


Egy lábasba öntsük a bort (minél jobb minőségű, annál finomabb lesz a végeredmény). Facsarjuk bele a narancsok levét, és adjuk hozzá a citrom héját. Tegyük bele a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a gyömbért. Kis lángon kezdjük hevíteni. Fontos, hogy az ízesített bort csak főzzük és ne forraljuk! Hiszen a forráspont elérésével nem csupán az aromákat, de az alkoholtartalmát is elpárologtatjuk az italnak. Ne várjuk meg, amíg bugyogni kezd, forrás előtt le kell venni a tűzhelyről. Tartsuk melegen egy órán át, amíg a bor átveszi teljesen az ízeket, majd szűrjük le.
Ha van, akkor puncsos csészékben, vagy valami cuki bögrékben szolgáljuk fel.



További ünnepi asztal | italok