Oldalak

2016. május 28., szombat

Töltött csirkemell fajita



Egy szuper finomság csirkemellből, nagyon ízletes sajtszószos, zöldséges töltelékkel megtöltve. Kívül ropogós, belül puha és szaftos, hétvégi ebédre ajánlom szeretettel. Még videót is készítettem hozzá, remélem elnyeri a tetszéseteket :).

Hozzávalók 4 főre:
  • 3 db kaliforniai paprika (piros, zöld,sárga)
  • kb. 0,5 dl olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • só-, bors-, csirke fűszersó ízlés szerint
  • 20 dkg krémsajt (pl. mascarpone)
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 2 egész csirkemell (kb. 80 dkg)
  • 2 tk chili por
  • 2 tk római kömény
  • 2 ek liszt

A tálaláshoz:

Elkészítés:

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és hozzáadjuk a kisebb csíkokra vágott három színű kaliforniai paprikákat. Majd beletesszük a szeletekre vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük és roppanósra pároljuk néhány perc alatt. A tűzről levéve egy tálba öntjük és elkeverjük a krémsajttal és a cheddar sajttal, majd félrerakjuk. A megtisztított csirkemelleket félbevágjuk és a fél melleket bevágjuk, hogy tölthető legyen. Sóval, borssal, chiliporral, római köménnyel, illetve a sültcsirke fűszerrel megszórjuk. A végén kevés lisztet adunk hozzá és a fűszereket a hússal alaposan összeforgatjuk. A csirkemelleket az előzőleg elkészített kaliforniai paprikás-sajtos töltelékkel megtöltjük. Egy serpenyőben néhány evőkanál olajat forrósítunk és a húsok mindkét oldalát körülbelül 10-10 perc alatt készre sütjük. A korábban elkészített salsával, guacamoléval és tejföllel tálaljuk.
Tetszőlegesen hasábburgonya, krokett, vagy mogyoróburgonya tálalható mellé. Így még finomabb és tartalmasabb is.


Tipp: Ha túl vastagok lennének a csirkemellek, akkor a 10-10 perc sütés után egy hőálló tálban, sütőben légkeveréses 160 fokon sütni kell még körülbelül 10 percet. Így biztosan átsül és finom szaftos marad.


video

Saját recept videóm:



További csirkehúsok | frissensültek | saját recept videóim

2016. május 26., csütörtök

Epermisu



Az olasz édesség eperrel bolondított változata mindenkit levesz a lábáról. :)
Édes, üde, krémesen finom - kényeztető csábítás az eper szerelmeseinek (mint például nekem). A tiramisu egyik változata, a málnamisu után - lédús, zamatos, eperből.

Hozzávalók 5-6 főre:

A krémhez:

  • 30 dkg eper
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 35 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 1 ek porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor

A sziruphoz:

  • 10 dkg cukor
  • 3 dl meleg víz
  • 1 db citrom leve
  • 1 db citrom reszelt héja

A tetejére:

  • 2 ek holland kakaópor

További hozzávalók:

  • 30 dkg (kb. 45 db) babapiskóta
  • 30 dkg eper




Elkészítés: 

A fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, A krémhez az epret leturmixoljuk. A habtejszínt kemény habbá verjük. Ezután a mascarponéhoz keverjük óvatosan a tejszínhabot, az olvasztott csokit, a cukrokat (aki édesebben szereti, tegyen még több cukrot bele) és az epret. Az áztatószirup hozzávalóit jól elkeverjük. Egy tetszőleges tál (körülbelül 30x25 cm-es) aljába egy sort fektetünk a szirupba mártogatott babapiskótából. Rákenünk egy réteget a mascarponés gyümölcskrémből, majd megszórjuk a kockára vagy szeletekre vágott eperdarabokkal. Addig folytatjuk a rétegezést, ameddig a hozzávalók el nem fogynak. Fontos, hogy a végén csak krém kerüljön a szirupba mártott babapiskótákra. A tetejét meghintjük kakaóporral, majd hűtőbe tesszük pihenni egy éjszakára. Másnap kockára vágva tálaljuk az isteni, krémes, puha süteményünket.




További sütemények | gyümölcsös sütemények | sütés nélküli sütemények

2016. május 15., vasárnap

Salsa



Egy nyáresti buli leggyorsabban elkészíthető étele a friss, nyers, paradicsom salsa. Bulikra kiváló tortilla mellé, fajitas mellé, de akár húsokhoz, halakhoz is.
A mexikói konyha egyik legáltalánosabb étele, rengeteg módon felhasználható, lehet fő és előétel egyaránt.

Hozzávalók 4 főre:
  • 4 db paradicsom
  • 2 db lilahagyma
  • 1 db chili paprika
  • fél lime frissen facsart leve
  • 1 csomó friss koriander
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só-, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Az összes hozzávalót: paradicsomot, lilahagymát, chili paprikát, lime levét, koriandert, fokhagymát, sót, borsot egy késes aprító gépbe tesszük és durvára (nem krémesre) aprítjuk. Ha nincsen ilyen gépünk, akkor nagyon apró kockákra vágjuk az alapanyagokat és hozzáadjuk a fűszereket.
Alaposan átkeverjük, és minimum egy órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt forgassuk át, ha szükséges még ízesítsük és már kínálhatjuk is. (Aki szereti a csípőset, az ne fukarkodjon a chilivel. :))



További zöldséges ételek | nemzetek ételei | saláták | köretek | előételek | hús nélküli ételek | alacsony kalória tartalmú ételek

2016. május 14., szombat

Csirkés baconös alagút




Kiváló vendégváró, mert megunhatatlanul finom és mert előző nap is összeállítható.
Így amikor a vendégek megérkeznek már csak frissen megsütjük és köretet készítünk hozzá. Nagyon egyszerű elkészíteni és a tölteléket bátran variálhatjuk, például alkalomadtán más zöldfűszerekkel, füstölt sajttal, póré- vagy újhagymával, gombával, stb.



Hozzávalók 4 főre (1 rúd):

  • 0,5 kg csirkemellfilé
  • kb. 20 dkg szeletelt bacon szalonna
  • kb. 1 - 1,5 dl tejföl
  • 2-3 ek liszt
  • 2 tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld, vagy 2 ek szárított
  • kb. 20 dkg reszelt trappista sajt
  • só-, bors ízlés szerint


Elkészítés:

Az őzgerinc formát kibéleljük a baconnel, a szeleteknél legyen egy kis átfedés, és a széletek felváltva lógassuk ki jobb és bal oldalon. A csirkemellet kis kockákra vágjuk és ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint. A tojásokat villával összekeverjük, picit megsózzuk, majd belekeverjük a tejfölt, a lisztet, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtból egy marékkal. Végül a húskockákat is hozzáadjuk. A maradék reszelt sajtot kétfelé elosztjuk. Az egyik felét a baconnel kibélelt formába tesszük. Erre kanalazzuk a hústölteléket, majd a maradék sajt következik szépen elosztva a tetején. Végül a kilógott baconszeleteket is ráhajtogatjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, az őzgerinc formát egy nagyobb tepsibe helyezzük, és kb. 1 óra alatt szép pirosra sütjük. Ezután a tepsibe sütőpapírt helyezünk, és a rudat óvatosan ráfordítjuk a formából, hogy a másik fele is pirosra süljön. Visszahelyezzük a sütőbe és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Picit várunk vele, hogy szépen szeletelhető legyen. Burgonyapürével és házi vegyes savanyúsággal tálaltam.






További csirkehúsos receptek | frissensültek

2016. május 13., péntek

Oreo kekszes mogyoróvajas brownie muffin




Egy rendkívül mutatós és ötletes, villámgyors muffin. 
Oreo fanoknak kötelező kipróbálni! Alapból a muffinokat és az oreot is szeretem, ja és hát a brownie is egy nagy kedvenc, így nálam ez a süti főnyeremény volt.  Az íze igazán különleges, mivel a keksz édes, a mogyoróvaj kicsit sós és a mindezt beborító tészta szintén finom, édes, kakaós, szóval tényleg nem mindennapi az együttes ízhatás! 

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 g finomliszt
  • 2 db tojás
  • 115 g vaj
  • 80 g holland kakaópor
  • 250 g cukor
  • 1 kk só
  • 1 tk vanília aroma (vagy egy vanília rúd kikapart belseje)
  • 24 db oreo keksz
  • 150 g sima mogyoróvaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lágy vajat kikeverjük a cukorral, a sóval és a kakaóporral. Ezután hozzáadjuk a vaníliát, valamint a tojásokat is egyesével, miközben folyamatosan keverjük. A végén pedig gyorsan beledolgozzuk a lisztet, nem kell túlkeverni! A tészta masszából egy keveset teszünk a muffinkosárkák aljába (én papírkosárkákat használtam). Ezután veszünk egy oreot, megkenjük mogyoróvajjal, majd teszünk rá még egy kekszet, majd annak a tetejét is megkenjük mogyoróvajjal. A tészták tetejére helyezünk egy-egy keksz párt, majd rá és köré töltjük a tésztamasszát úgy, hogy mindenhol jól körülérje. Körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük.



További muffinok | sütemények

2016. május 8., vasárnap

Zöldbors mártás



Egy ízletes mártás, csodálatos kiegészítője, az amúgy is ellenállhatatlan sült húsoknak. Számomra ez a legnagyszerűbb mártás, nagy kedvencem, már csak egy jó steak szükséges mellé és evvel már le is lehet venni engem a lábamról! Szóval most elárultam egy nagy titkot :), de tényleg imádom, sokáig csak étteremben ettem. Amióta én is elkészítettem otthon, azóta egy sima sült hús szeletet is "feldobok" néha vele.

Hozzávalók 4 főre:

  • 3 ek olaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 tk mustár
  • 3 ek konzerv zöldbors
  • 1 ek egész zöld-, vagy színes bors
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl marhahúsleves (kockából)
  • 2 ek brandy
  • 1 tk worchester szósz
  • só ízlés szerint


Elkészítés:

A vöröshagymát meghámozzuk és nagyon finomra vágjuk vagy lereszeljük. Az egy evőkanál borsot durvára törjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat, majd a hagymát megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a tört zöldborsot és a lecsepegtetett konzerv borsot. A liszttel meghintjük és világosra pirítjuk, ezután a húslevessel, majd a tejszínnel felöntjük. A brandyvel, a worchester szósszal, a mustárral ízesítjük és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Megkóstoljuk és, ha szükséges, megsózzuk a mártást. Frissen tálaljuk sült húsok mellé, legfőképpen bélszín, hátszín, szűzpecsenye kiváló kísérője lehet.
Kedvenc mártásom, én steak mellé egyszerűen imádom!




További szószok-mártások

Wellington sertésszűz steak burgonyával és párolt zöldbabbal




Az eredeti változat bélszínből készül, de sertésszűzből, hátszínből, vagy akár pulykamellből is isteni finom és nem utolsó sorban olcsóbb! A Wellington elnevezés, tésztaköpenyben, gombapéppel sült mennyei pecsenyét jelent, amely ékessége lehet bármilyen ünnepi asztalnak. Wellington Arthur herceg valószínűleg nem is álmodta, hogy hírét nem elsősorban Napóleon fölött aratott waterloo-i győzelmének köszönheti majd, hanem a róla elnevezett fenséges ételnek.

Hozzávalók 4 főre:

  • kb. 80 dkg sertésszűz (egyenlő vastagságú, középső része)
  • 50 dkg csiperke gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • kb. 10 dkg mustár
  • kb. fél dl olaj
  • 1 cs (270 g) leveles tészta
  • 20 dkg fekete erdei sonka
  • 1 db tojás sárgája (a kenéshez)


Elkészítés:

A húst előkészítjük, lehártyázzuk és a felesleges inaktól megtisztítjuk. Ha szükséges, akkor a két végét levágjuk, hogy egyenletesen vastag legyen a hús. Egy serpenyőben olajat forrósítunk. A húst sózzuk, borsozzuk, majd 4-5 perc alatt kérget sütünk rá. Forgatásához ne villát, hanem csipeszt használjunk, ne szúrjuk meg a húst. Pár perc múlva kenjük be mustárral és tegyük félre. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén aprított gombát, a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd addig sütjük, míg a levét teljesen el nem fövi. Ezután botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet. Egy folpack fóliára párhuzamosan, kis átfedéssel kiterítjük a vékony sonkaszeleteket, eloszlatjuk rajta a kihűlt gombát és ráhelyezzük a mustárral megkent húst. Összetekerjük a fóliával, mint egy szaloncukrot és hűtőbe tesszük körülbelül 30 percre. A leveles tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, szintén folpackra rakjuk ugyanúgy, mint a húsnál. Akkora legyen, hogy a hús kényelmesen beleférjen. A hűtőből kivett sertésszüzet, fólia nélkül a tésztára helyezzük. A tésztát szorosan feltekerjük rá a folpack segítségével. Ha körbeért, a felesleget levágjuk, a széleit behajtjuk és a fóliával jó szorosan (szintén a szaloncukrot utánozva) feltekerjük. Szép, henger alakú legyen! Szintén minimum 30 percre a hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. A hűtőből kivéve kicsomagoljuk, majd a tojás sárgájával bekenjük. Egy kés hátával tetszőleges mintát húzhatunk a tészta tetejére, és a maradék tésztából akár díszítést is készíthetünk, amiket tojássárgájával rögzítünk. Egy kicsit megsózzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 35 perc alatt aranybarnára sütjük.




Legalább 15 percig pihentetjük, majd éles késsel körülbelül 1 centiméter széles szeletekre vágjuk. Nálam steak burgonya és párolt zöldbab készült mellé köretnek, valamint egy isteni, mondhatnám úgy is, hogy a kedvenc mártásom, a zöldbors mártás.






További frissensültek | sertéshúsok | gomba

Steak burgonya




A steak burgonya egy remek köret, amit grill ételek, húsok mellé készítem a leggyakrabban, és nem csak olcsó, de viszonylag könnyen és gyorsan el is készíthető.

Hozzávalók 4 főre:

  • kb. 1,5 kg burgonya
  • só-, bors-, bazsalikom ízlés szerint
  • kb. 4 ek olivaolaj


Elkészítés:

A burgonyát jó alaposan megmossuk egyenként, ha szükséges, egy kefével súroljuk át őket. Ezután héjában, enyhén sós vízben sós vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult (körülbelül 40 perc főzés után), leöntjük róla a vizet. A megfőtt burgonyákat héjastól felcikkezzük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben elrendezzük.



Sózzuk, borsozzuk, kevés szárított bazsalikommal megszórjuk, és az olivaolajjal meglocsoljuk. 200 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 30-40 perc alatt megsütjük. Akár mártogatóssal, vagy tejföllel is kínálhatjuk a steak burgonyát, de mindenképpen frissen, forrón tálaljuk!

Tipp: aki szereti a pikánsabb ízeket, az kísérletezhet kedvére, alkalomadtán magos, dijoni mustárt és kevés oregánót is szoktam használni a fűszerezésnél. Így is érdemes kipróbálni!



További köretek | hús nélküli ételek