Oldalak

2016. szeptember 27., kedd

Szedres joghurtos muffin




Nem csak szezonban, hanem mirelit szederből is készíthetjük!
Amilyen könnyű elkészíteni, olyan ellenállhatatlan. Kezdőknek is garantált a siker. Csak az a baja, hogy pillanatok alatt elfogy! :)

Hozzávalók 4 főre (12 db):

  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 pohár (125 g) natúr joghurt (pl: Activia)
  • fél csomag (kb. 5 g) sütőpor
  • 1 csipet só
  • kb. 20 dkg szeder


Elkészítés:

Az olvasztott vajat a tojással és a cukorral habosra keverjük. Egy habverővel keverjük át, hogy sima, homogén legyen a muffin tésztája. A száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük és a vajas masszához adjuk a joghurttal együtt. Alaposan elkeverjük. Akkor jó a tészta állaga, ha nehezen esik le a kanálról. A muffin sütő mélyedéseibe tegyünk kis papírkosárkákat. Mindegyikbe tegyünk egy kanál tésztát, majd 2-3 szem szedret. Jöhet rá újból egy kevés tészta és a tetejére szintén 1-2 szem szeder. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtjük és porcukorral megszórva tálaljuk. Aki szereti, frissen felvert édes tejszínhabbal díszítheti a muffinok tetejét.




További muffinok | sütemények | gyümölcsös sütemények

2016. szeptember 24., szombat

Barbecue csirkemell krokettel




A barbecue szósz az USA-ban olyan, mint nálunk a pörkölt, vagy a töltött káposzta :).
Nem csak minden családnak megvan a saját receptje, de régióról-régióra, városról-városra is különbözik, hogy pontosan ki mit tesz a mártásba, ki hogyan készíti. De az biztos, hogy mind nagyon finom. Én most csirkemellhez készítettem, mivel mostanában egy amerikai étteremben hasonlót ettem és nagyon ízlett nekem. Próbáljátok ki ti is!  

Hozzávalók 4 főre: 

  • 1 kg csirkemell filé
  • só-, bors-, sültcsirke fűszersó ízlés szerint
  • 0,5 dl olaj
  • 1 adag barbecue szósz

Elkészítés:

A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A megtisztított húst szeletekre vágjuk. Ízesítjük sóval, borssal, sültcsirke fűszerrel és egy tepsibe sorakoztatjuk. Meglocsoljuk az olajjal és kevés (körülbelül 0,5 dl) vízzel, majd fólia alatt sütjük légkeveréses fokozaton körülbelül 30 percig. Ezután a fóliát levesszük és 200 fokon újabb 10-15 perc alatt készre sütjük. Elkészítjük a barbecue szószt (akár már előző nap is elkészíthetjük). Majd a csirkemellet a mártással leöntjük és frissen, krokettel vagy röszti burgonyával tálaljuk.


További saját receptek | csirkehúsok | frissensültek

Barbecue szósz




A barbecue szószt (B.B.Q. szósz) kétféleképpen is szokás felhasználni. Egyrészt a grillezett húst kenik be vele a sütés vége előtt, hogy ízletes, karamellizálódott kérget kapjon. Másrészt szószként, vagy mártogatósként is használható. A BBQ szósz elkészítése nem nagy tudomány, a titok inkább a megfelelő hozzávalókon és arányokon múlik.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 2,5 dl ketchup
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 ek worcestershire szósz
  • 5 ek barnacukor
  • 0,5 tk őrölt bors
  • 0,5 tk só
  • 1 tk chilipor
  • 4 ek mustár
  • 2 ek almaecet
  • 1 ek szójaszósz
  • 0,5 tk tabasco szósz
  • 2 ek méz


Elkészítés:

Egy tálkában összekeverjük a sót, borsot és a chiliport. Egy másik tálkában összekeverjük a ketchupot, ecetet, mustárt, szójaszószt, worcestershire szószt, tabascot, mézet és a barnacukrot. A vöröshagymát felvágjuk nagyon-nagyon finomra, a fokhagymát pépesre nyomjuk. Egy lábasban üvegesre dinszteljük a vöröshagymát az olajon pár perc alatt. Hozzáadjuk a fokhagymát és együtt pirítjuk még fél percig. Ezután hozzáadjuk a száraz fűszereket, újabb fél percig pirítjuk. Végül hozzáöntjük a ketchupos keveréket. Alaposan elkeverjük és közepes lángon, időnként megkevergetve körülbelül 20 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Aki úgy szereti leszűrheti vagy turmixolhatja a mártást, de a kellemesen megpuhult hagymadarabok benne szerintem nem zavaróak, csak háziasabbá teszik a szószunkat.

Tipp a BBQ szósz felhasználására: 

  • Egyfajta grill-, vagyis BBQ pác. A sütés végén kell a húst bekenni vele, hogy finom, ízletes kérget kapjon.
  • Szószként. Az elkészült grill ételt lehet belemártogatni. De akár más ételhez is, például zöldségekhez, hamburgerhez, chipsekhez, hagyományos bármilyen sülthúsokhoz, stb.
Az elkészült házi szószt, sokáig tárolhatjuk egy zárható dobozban a hűtőben.




További szószok-mártások

2016. szeptember 20., kedd

Gombaleves vajgaluskával




Ami paprikával és hagymával készül, az szinte biztosan magyarosnak nevezhető, ilyen ez a finom, tartalmas gombaleves is. A fűszerezésen ki-ki kedve szerint variálhat: jól passzol hozzá nem csak a kakukkfű, hanem a kapor és / vagy petrezselyemzöld is.
Fél óra alatt összedobható és jó eséllyel mindenki szereti.

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg csiperke és laska gomba vegyesen
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kb. 5 ek olaj + 2 ek a rántáshoz
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 ek liszt
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 kk bors
  • só ízlés szerint
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 ek apróra vágott metélőhagyma

A vajgaluskához: 
  • 1 db tojás
  • kb 4 ek liszt (amennyit felvesz)
  • 1 ek puha vaj
  • csipet só


Elkészítés:

Az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárga és fehérrépát, majd a szeletekre vágott gombát is. Ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel. Néhány percig pároljuk, ezután felengedjük kb. másfél liter vízzel, felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük tovább. Ez idő alatt a két evőkanál olajjal és a liszttel világos rántást készítünk. A tűzről félrehúzva megszórjuk a pirospaprikával és kevés hideg vízzel felengedjük, majd a leveshez adjuk. A tejfölt kevés forró levessel kikeverjük és szintén a leveshez adjuk, folyamatos keverés közben. A vajgaluska hozzávalóit elkeverjük, nem kell nagyon kidolgozni, csak összeálljon. Amikor a zöldségek megpuhultak, nokedli szaggató segítségével a levesbe szaggatjuk, és 2 perc alatt készre főzzük. Apróra vágott petrezselyemzölddel és / vagy metélőhagymával megszórjuk.
Aki szereti, még egy kevés tejföllel meglocsolva tálalja.




További levesek | magyaros | hús nélküli ételek | gomba

2016. szeptember 18., vasárnap

Képviselőfánk




A képviselőfánk eredetéről nem sokat tudunk, pedig közkedvelt és régi édességünk. Az eredeti receptet az 1936-ban kiadott Váncza-receptkönyv ismerteti. Semleges ízénél fogva ezt a fánkféleséget édes és sós töltelékkel is készíthetjük.  Könnyű, kiadós, olcsó, ráadásul egyszerűen megsüthető.
Ropogós tészta, lágy vaníliakrém, friss tejszínhab. Ugye milyen jól hangzik? Nem nagy ördöngösség elkészíteni, próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók kb. 6 főre
A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 5 db tojás
  • 1 tk cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl víz

A vaníliás krémhez:

  • 2 cs főzős vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 5 dkg porcukor

A tejszínes réteghez:

  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 cs habfixáló
  • 3 ek porcukor (ha cukrozatlan a tejszín)


Elkészítés:

Először is a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az égetett tészta készítése: a vizet a vajjal, cukorral és a sóval felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet is és jól elkeverjük. Addig főzzük állandó keverés mellett amíg sűrű nem lesz és elválik az edény falától.  Körülbelül 5-8 perc, közben vigyázzunk, hogy le ne égjen! Ezután áttesszük egy tálba és langyosra hűtjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. (Minden egyes tojást géppel kevertem a tésztához.) Szép sima, lágy, egynemű tésztát kapunk.



Csillagcsőrös habzsákba töltjük (vagy kanalazzuk) és sütőpapírral bélelt gáztepsibe, kisebb alma méretű halmokat nyomunk egymástól körülbelül 3 centiméter távolságban. A halmok mérete attól függ, hogy kisebb vagy nagyobb fánkokat szeretnénk készíteni. Egy nagyobb tepsibe kétujjnyi forró vizet öntünk és a sütő aljába helyezzük, mert a fánkok növekedéséhez - felfújódásához gőzre van szükség. Majd a fánkokat 2 lépésben sütjük, először előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 20 percig, majd 160 fokon körülbelül 35 percig. Ezzel a módszerrel a fánkok szép nagyok lesznek és nem fognak összeesni, amikor kivesszük a sütőből. Viszont sütés közben a sütő ajtaját ne nyissuk ki! A sütési idő nem törvényszerű! A színéről is láthatjuk, hogy mikor jó, nem kell túlsütni, csak szép zsemleszínűre. A fánkok tetejét még melegen levágjuk egy recés késsel, hogy a gőz azonnal távozhasson a belsejéből.



Elkészítjük a vaníliás krémet: a tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. A pudingport a tojások sárgájával, a 10 dkg cukorral és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet is hozzáadva sűrű krémet főzünk belőle. Még melegen összekeverjük a keményre vert tojásfehérjékkel, majd langyosra hűtjük. Ezután a tejszínt a porcukorral elkezdjük verni, közben hozzáadjuk a habfixálót is és kemény habbá verjük. A vanília krémet és a tejszínt is csillagcsőrös habzsákba töltjük. Először a vanília krémet elosztjuk a fánkokban, majd a tetejükre nyomjuk a tejszínhabot. Végül a levágott tetőt ráhelyezzük, és hűtőbe tesszük pár órára. Porcukorral megszórva tálaljuk. Ebből az adagból én 20 darab közepes méretű fánkot készítettem.

Tipp

  • A tészta sütését akár előző este is elvégezhetjük, így másnapra marad csak a töltés. 
  • A fánkot, töltetlen állapotban egy papírtálcára sorakoztatva, vagy nejlon tasakba zárva, le lehet fagyasztani, ha soknak találjuk, így egy következő alkalommal fél óra alatt felengednek és frissen csak a krémet kell elkészíteni hozzá.



További fánkok | sütemények

Mustáros karajszeletek borban párolva sült körtés salátával



A mustáros karaj egy igen ízletes fogás azok számára is, akik kicsit idegenkednek a kissé száraz karaj hústól. A mustár és a fehérbor nagyon jó ízt ad a húsnak, ami egy finom, krémes szószban puhul meg. És az sem egy hátrány, hogy egyszerűen elkészíthető.

Hozzávalók 4 főre:

  • 8 szelet csont nélküli sertéskaraj
  • só-, bors ízlés szerint
  • kb. 4 ek mustár
  • 1 dl fehérbor
  • kb. fél dl olaj
  • 2 tk liszt


Elkészítés:

A megtisztított húst kiklopfoljuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután mindkét oldalukat megkenjük mustárral és néhány órára a hűtőbe tesszük. A húst olajon, kevés víz hozzáadásával egy serpenyőben pirosra sütjük. Ugyanabban a serpenyőben a visszamaradt, ízletes zsiradékban megpirítjuk a lisztet és egy teáskanál mustárt. Majd a bort körülbelül fél deciliter vízzel elkeverjük és hozzáöntjük. Ezután a hússzeleteket visszatesszük és teljesen puhára pároljuk a mustáros szaftban.
Sült körtés salátával tálaltam, viszont akár héjában sült burgonya, vagy hasábburgonya is isteni hozzá.




További magyaros ételek | sertéshúsok

Sült körtés saláta



Egy régi receptújságot lapozgatva találtam ezt a salátát. 
Gyors és ideális előétel, vagy köret lehet, akár egy kalóriaszegény étrendben is. Jól illik hozzá a rukkola kissé kesernyés, sajátos íze és a méz, valamint a balzsamecet ízének a keveredése. 
Pillanatok alatt egy nem hétköznapi ételt varázsolhatunk az asztalunkra.

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db körte
  • 10 dkg vegyes saláta, vagy rukkola
  • só, négyszínű bors ízlés szerint
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek méz
  • 1 dl fehérbor
  • kb. 4 ek olaj

Elkészítés:

A körtéket megmossuk, nem hámozzuk meg, csak négybe vágjuk és magházukat kivágjuk. Egy serpenyőben kevés olajon, erős lángon megsütjük a körtéknek mindkét oldalát. Picit sózzuk és meghintjük a borssal. A mézet rácsorgatjuk és felöntjük a borral. Egyet forralunk rajta és már tálalhatjuk is: a salátát ízlésesen tányérokra rendezzük, ráfektetjük a körtéket és balzsamecettel (vagy balzsamecet krémmel) meglocsoljuk.



Tipp: Kiváló előétel lehet úgy is, ha néhány szelet serrano- vagy prágai sonkát teszünk a salátára a körték közé. Érdemes így is kipróbálni, fenséges fogás!
További köretek | előételek | hús nélküli ételek | alacsony kalória tartalmú ételek | saláták

2016. szeptember 14., szerda

Panna cotta




"Az olasz csodadesszert"-ként is emlegetik :).
A panna cotta Észak-Olaszországból, Piernontéből származó édes, fényes felületű tejpuding, amit tojás nélkül készítenek, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből. A desszert ízét a krém és a hozzá társított öntet együttesen határozza meg. Ha jól kihűtjük, a nyári esték sztárja lehet, fagylalt helyett, de bármikor remek záró fogása egy-egy partinak.

Hozzávalók 4 főre

A tejpudinghoz:

  • 2,5 dl (2,8%-os) tej
  • 2,5 dl (30%-os habtejszín)
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 cs. (10 g)  zselatinpor
  • 1 db vaníliarúd

Az eperöntethez:

  • 20 dkg eper
  • 2 ek méz
  • 1 ek barnacukor


Elkészítés:

Egy fazékba öntjük a tejet a tejszínnel, majd félbevágjuk a vaníliarudat és a kikapart magjait a héjával együtt hozzáadjuk. A tejes keveréket közepes lángon felforraljuk. Amikor felforrt, a tűzről félrehúzzuk és kivesszük a vaníliarudat. A cukrot egy kis tálban összekeverjük a zselatinporral és a meleg tejszínes keverékből hozzáteszünk néhány evőkanálnyit. Kézi habverővel jól összevegyítjük, aztán a feloldott zselatint átöntjük a lábasban maradt tejes-tejszínes keverékhez. Végül alaposan elkeverjük amíg a cukor és a zselatin teljesen fel nem oldódik. Ezután vízzel kiöblített, tetszőleges formába, illetve poharakba adagoljuk egy finom szűrőn keresztül, és legalább 4-5 órán át hűtőben hagyjuk dermedni. Ez idő alatt elkészítjük az eperöntetet: a megtisztított, félbevágott epret a mézzel, a cukorral egy edénybe tesszük. Kis lángon, folyamatos keverés mellett, körülbelül 5-10 perc alatt darabos szószt főzünk belőle, majd félretesszük.
Tálalás előtt a tálkákat forró vízbe állítjuk, így könnyen kiboríthatóak. Tányérokra borítjuk a kész panna cottát és eperöntettel (vagy málna) és / vagy karamellszósszal vagy csokoládéöntettel tálaljuk.



Tipp: A vaníliás alapverzión túl másféleképp is ízesíthető. A zselatinnal való kikeverés közben adhatunk hozzá szegfűszeget, kardamomot vagy fahéjat. Ízesíthetjük valamilyen gyümölcs vagy csokoládésziruppal, kókusz vagy csokoládéreszelékkel, akár durvára tört, vagy darált mogyorót, diót vagy mandulát is tehetünk bele.
További desszertek | pohárkrémek